перейти на сайт>>

Економічна активність населення як чинник використання трудового потенціалу суспільства

ID роботи: 9646
Тип роботи:
Об'єм: 50 стор.
Вартiсть: 150 грн.


Змiст:

Вступ

1 Теоретичні аспекти дослідження економічної активності населення як фактору використання трудового потенціалу суспільства

1.1. Сутність трудового потенціалу населення як соціально-економічної категорії

1.2 Поняття та сутність економічної активності населення

1.3. Чинники розвитку економічної активності населення в контексті забезпечення економічного зростання

Висновки до розділу 1

2  Характеристика економічної активності населення України та напрями її підвищення (за 2010-2016 роки)

2.1 Аналіз динаміки рівня економічної активності населення

2.2 Аналіз тенденцій зайнятості та безробіття населення України

2.3 Аналіз оплати праці зайнятого населення як чинника економічної активності населення

2.4  Шляхи підвищення економічної активності трудового потенціалу

Висновки до розділу 2

Висновки

Перелік посилань

Додатки



Висновок:

У всьому світі прийняли до висновку-визнання, що головною виробничою силою є людина. Кожний робітник, окремі групи людей і суспільство в цілому мають можливості та здібності до здійснення та удосконалення трудової діяльності, суттєво підвищувати її ефективність.

Трудовий потенціал – це інтегральна оцінка і кількісних, і якісних характеристик економічно активного населення. Розрізняють трудовий потенціал окремої людини, підприємства, території, суспільства. Наразі сучасний стан розвитку трудового потенціалу країни характеризується постійним скороченням населення, погіршенням демографічної ситуації, а також його старінням, повільним зниженням продуктивності праці, показників життєвого рівня населення, що зумовлює необхідність обґрунтування напрямів, спрямованих на підвищення природного приросту населення, формування оптимальної зайнятості населення, підвищення продуктивності праці, скорочення безробіття на фоні підвищення ефективності виробництва.

Економічно активне населення – частина населення, яка забезпечує пропозицію робочої сили для виробництва товарів і послуг. Чисельність економічно активного населення включає зайнятих і безробітних, вимірюється до обстежуваній період. На сучасному етапі соціально-економічного розвитку основна мета політики зайнятості в підвищенні економічної активності населення полягає в тому, щоб у максимальному ступені сприяти реалізації права громадян на працю і перехід до ефективної зайнятості. Вибір пріоритетів політики зайнятості в осяжній перспективі буде визначатися перехідним характером української економіки, в якій становлення ринкових відносин, в тому числі і ринку праці, ще не закінчено.

Аналізуючи тенденції на національному ринку праці, які мали місце в 2010-2016 роках, слід відзначити, що його стан, безперечно, залежить від загальної економічної та політичної ситуації в Україні. Зокрема, в процесі аналізу показників економічної активності та економічної неактивності населення було з’ясовано, що значне погіршення розвитку національного ринку праці відбулося в період найтяжчих випробовувань за роки незалежності України, а саме з 2014 року. Цей рік фактично спроектував усі соціально-економічні, політичні та демографічні негаразди, які відчула наша держава на ринку праці.

Проведений аналіз заробітної плати в Україні дозволив виявити міжгалузеві та міжрегіональні відмінності в оплаті праці на підприємствах (організаціях) різних форм господарювання, негативні тенденції, особливо на приватних підприємствах, що вказує на існуючу непрозорість у виплаті заробітної плати. Проведений аналіз може слугувати основою для розробки ефективних диференційованих заходів щодо обмеження нерівностей в оплаті праці, встановлення рівноважної ціни робочої сили.

Поточну ситуацію на ринку праці України можна охарактеризувати як напружену. Також слід враховувати, що динаміка ринку праці є більш інерційною внаслідок певної затримки (лага) у реагуванні попиту та пропозиції робочої сили. Тому в подальшому спад економічного виробництва, дезорганізація відносин з торговельними партнерами та продовження військових дій на сході України, беззаперечно, призведуть до ще більшого напруження на національному ринку праці України.

Важливим завданням підвищення економічної активності трудового потенціалу є створення ефективної системи державного  впливу на попит і пропозицію робочої сили на основі соціальних інвестицій, розвитку соціального партнерства, ділової активності вітчизняного товаровиробника. На   формування пропозиції робочої сили впливають як суто ринкові процеси, пов’язані з конкурентним середовищем ринкового типу, так і  адміністративні регулятори. 


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: