перейти на сайт>>

Драматургія та сценічне мистецтво 70-90-х років ХХ століття

ID роботи: 5948
Тип роботи:
Об'єм: 32 стор.
Вартiсть: 90 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ І. Тенденції та умови розвитку театрального мистецтва 70-90-х років ХХ століття: загашьна характеристика

1.1.  Основні тенденції розвитку театрального мистецтва  у другій половині XX ст.

1.2. Творчі пошуки діячів театральнго мистецтва

Розділ ІІ. Особливості, напрямки та тенденції розвитку драматургії та сценічного мистецтва 70-90-х років ХХ століття

2.1. Драматургія 70-90-х років ХХ століття: тематика, конфлікти., художні пішення

2.2. Розвиток сценічного мистецтва 1970-90-х років ХХ століття

Висновки

Література



Висновок:

Розширення діапазону засобів виразності театру, формування нових зв’язків в образній системі вистави розсунули горизонти сценічного побутування національного. Автори спектаклю вже не обмежуються відтворенням зовнішніх прикмет побуту, вони прагнуть знайти художні форми, здатні виявити духовну сферу буття даного народу.

Проблеми розвитку драматургії та театрального мистецтва  багато в чому пояснюються нерівномірністю освоєння виниклих естетичних ідей різними групами працівників театру. Скажімо, особливості акторської творчості потребують багатоетапної адаптації до взаємодії з художніми структурами, оскільки пов’язані з кардинальною перебудовою всього психофізичного апарату виконавця. Поза тим, театральна ситуація 1970-1990-х рр. дедалі виразніше пульсувала напругою, найгостріші творчі протиріччя виникали між інтегрованими до європейського театрального контексту сценографічними пошуками і схильною до стагнації режисерською практикою, яка до того ж домінувала в українському театрі. «Образотворча режисура», орієнтована на активну участь сценографа у вибудовуванні сценічної дії, на образне виявлення того, «що» відбувається в ті чи інші моменти п’єси, а також і подальша її модифікація – «пластична режисура» – потребували відповідного рівня концептуального мислення режисера, вміння вибудовувати зоровий ряд у контексті багаторівневої образної системи спектаклю. Натомість запрограмована художником еволюція зорового образу найчастіше використовувалася українською режисурою лише на рівні метафорично вираженої кінцевої ідеї вистави. Протиріччя загострювалися і через те, що провідні художники уникали ідейної обмеженості, мислили поза існуючою естетичною нормою творчої практики.

Інтенсивне входження в театральний процес нового покоління режисерів і сценографів надало певної потужності мистецькому пошуку. Вони легко оперували сучасною театральною лексикою, освоювали нові ігрові моделі і, що особливо важливо, гармонізували процес колективної співтворчості.

Тогочасна театральна пластика увібрала в себе і проблеми театрального розвитку попередніх часів, і те найкраще, що було накопичено історією світової культури. Саме у цей проміжок поступово долали інертність відтворювання «реалістичної» подібності, поверхову сюжетність оформлення, зайву бутафорію та помпезність, і в роботах кращих художників, іноді складно й конфліктно, реалізували нові сценографічні програми. В окремих виставах образність підносили над побутом, торкаючись загальнолюдських категорій, і художник ставав співрежисером вистави. Він був здатен вільно апелювати до різних культурних просторів, наповнюючи образність вистави асоціативними зв’язками, використовуючи і стихію народних видовищ, і побутову відповідність психологічного театру. Сценографію вибудовували за законами мистецької логіки, інтуїції, образних прозрінь, і вона розкривала власну сутність лише процесуально, у ході вистави, взаємодіючи з актором-персонажем. Змінювалася не лише роль, а й сутність подання образу у виставі, значно ускладнювалася його внутрішня структура.

Таким чином, період 1970-х – 1990-х рр. є важливою складовою у розвитку найцікавіших і найскладніших процесів, що відбувалися у театральній  сфері, оскільки саме в цей період у театральному мистецтві під впливом багатьох чинників поступово складався якісно новий рівень художнього мислення.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: