


Змiст:
Задача №1
В таблиці 1 наведено дані щодо обсягів попиту та пропозиції при відповідній ціні на певне благо.
Таблиця 1.1
Точка дослідження | P, грн | QD, од. | QS, од. |
0 | 16 | 29 | 20 |
1 | 18 | 25 | 22 |
2 | 19 | 23 | 23 |
3 | 20 | 21 | 24 |
4 | 24 | 13 | 28 |
5 | 26 | 9 | 32 |
Завдання:
1. Графічно знайти точку ринкової рівноваги;
2. Побудувати рівняння попиту та пропозиції, аналітично знайти рівноважні ціну, попит та пропозицію;
3. Знайти еластичність попиту в 0-ій точці дослідження та зміни в попиті при 6%-ій зміні ціни.
Задача №2
Знайти всі можливі види еластичності, зробити висновки щодо типів благ.
Таблиця 2.1:
Назва товару | P0,грн | Q0,од. | P1,грн | Q1,од. |
Х | 19 | 12 | 17 | 15 |
У | 12 | 19 | 18 | 17 |
Таблиця 2.2:
I0, у.о. | Q0, од | I1, у.о. | Q1, од |
240 | 31 | 220 | 35 |
Задача №3
Аналіз діяльності туристичної фірми за минулий рік дозволив отримати наступні дані щодо купівлі путівок на курорт “Sunny” туристами різних країн
Таблиця 3.1
Ціна путівки, грн. | Попит, одиниць | |||
Білорусія | Україна | Молдова | Росія | |
2400 | 12 | 25 | 24 | 30 |
4200 | 11 | 22 | 19 | 20 |
6200 | 10 | 20 | 12 | 15 |
8400 | 7 | 10 | 9 | 20 |
12200 | 3 | 5 | 7 | 25 |
14400 | 1 | 2 | 5 | 30 |
Завдання:
1. Побудувати криві ринкового та індивідуальних попитів.
2. Знайти еластичність ринкового попиту на путівки при зміні ціни з 2500 до 1125 грн.
3. Проаналізувати виграш (програш) тур.фірми даній зміні ціни.
Задача №4
Споживач розподіляє 115 гр. на свинину, яловичину, баранину. сукупна корисність яку він отримує від споживання різних видів м’яса, наведено в таблиці:
Таблиця 4.1
Одиниця товару | свинина | яловичина | баранина |
UС | UЯ | UБ | |
1 | 125 | 100 | 100 |
2 | 215 | 170 | 145 |
3 | 290 | 230 | 185 |
4 | 350 | 280 | 220 |
5 | 395 | 320 | 250 |
6 | 425 | 350 | 275 |
7 | 440 | 370 | 295 |
Завдання:
1. Обчислити граничні корисності
2. Обчислити зважені граничні корисності, якщо Рс=15 гр., РЯ=10 гр., РБ=5 гр.
3. Який набір м’яса максимізує корисність, яка при цьому загальна корисність?
Розв’язання
Гранична корисність товару
Задача №5
Нехай для певного споживача гранична корисність кожної додаткової одиниці товару має наступний вигляд:
Таблиця 5.1
Кількість одиниць товару, шт. | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Гранична корисність, грн.. | 160 | 140 | 120 | 100 | 80 | 60 |
Фактична ціна цього товару на ринку дорівнює 50 грн..
Завдання: Графічно зобразити та проаналізувати виграш індивідуального споживача.
Задача №6
Функція корисності споживача має вигляд U=4XY+8Y, де X та Y – відповідно обсяги споживання першого та другого блага. Дохід споживача становить 600 грн., ціна першого блага – 5 грн., другого – 10 грн.
Завдання: Визначити оптимальне меню споживача.
Дана робота виконана без використання російськомовних джерел, має високий рівень унікальності та реальні посилання на джерела. НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ ЗАМОВНИКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з даною роботою (у форматі відео огляду), отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com