перейти на сайт>>

Революція 1848-1849 р. в Австро-Угорщині та її вплив на суспільно-політичне життя в Україні

ID роботи: 5918
Тип роботи:
Об'єм: 29 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ

1. Періодизація національно-демократичної революції 1848-1849 років в Австро-Угорщині

1.1 Передумови революційних подій

1.2 Створення першої української організації

1.3 Основні етапи національно-демократичної революції 1848 року в Австро-Угорщині

1.4 Боротьба за національну автономію Галичини  в революцію 1848-49 рр.

2.Суспільно-політичне життя українського народу під час революції 1848-1849 років в Австро-Угорщині

2.1 Скасування панщини як результат революційних подій

2.2 Українські депутати від Буковини у Вищих представницьких органах влади Австро-Угорщини в 1848-1849 роках

2.3 Модернізація аграрного сектору в ході революції

Висновок

Список використаних джерел



Висновок:

В 1848-1849 роках в Австро-Угорщини відбулася революція в результаті якої було скасовано кріпосне право, було створено парламентське представництво. Поляки спробували домогтися того, щоб всі делегати від Галичини були поляками. Проти цього виступили українські представники. Вони почали вимагати прав автономії для українського населення. Почав видаватися український журнал Зоря Галицька. Відкрилося освітнє літературне товариство Галицько-Російський Сволок.

 На Західній Україні вкрай не вистачало землі для обробки, особливо в Карпатах. Саме тому багато західних українців починають емігрувати на захід – у Канаду, США, Австралію, Бразилію й інші країни. Пік цієї еміграції довівся на кінець 19 – початок 20 століття. Особливо багато селян переселилося в Канаду. А Західна Україна в основному так і залишалася сировинним придатком Австрійської імперії. Звідси вивозили деревину, тут почали добувати нафта, але переробляли все це вже на заході.

У результаті революції в Угорщині було введено демократичні свободи, сформовано перший угорський національний уряд Лайоша Баттяні, у березні 1848 року ухвалено широку програму реформ: ліквідовано особисту залежність селян та феодальні повинності з викупом за рахунок держави, введено загальне оподаткування, створено національний парламент.

У цілому модернізаційні зміни в політичній сфері створювали умови для активного суспільно-політичного життя, пожвавлення національного руху, формування національної свідомості. Втім, якщо в сенсі політичних свобод західноукраїнське населення випереджало наддніпрянських українців, то в галузі економіки значно відставало від них. Економіка краю й надалі мала чітко виражений аграрний характер. Перші модернізаційні імпульси, пов'язані з революцією 1848-1849 рр., полягали в скасуванні панщини. 18 березня 1848 р. панщина була скасована на Закарпатті рішенням угорського сейму (яке потім доповнювалося законодавчими актами 1853, 1868, 1871 рр.), а в Галичині це сталося в травні 1848 р.

Незважаючи на поразку, революція 1848-1849 рр. мала важливі позитивні результати для населення західноукраїнських земель. Вона ліквідувала серйозні перешкоди на шляху розвитку краю. Одним із здобутків революції стала активізація національно-визвольної боротьби народних мас, піднесення рівня їхньої національної свідомості.

 


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: