перейти на сайт>>

Чинність кримінально-процесуального закону в просторі і у часі, щодо осіб (за новим УПК 2012 р.)

ID роботи: 5573
Тип роботи:
Об'єм: 28 стор.
Вартiсть: 80 грн.


Змiст:

Вступ

1. Закон як джерело кримінально-процесуального права

2. Чинність  кримінально-процесуального закону в просторі

3. Дія Кримінально-процесуального закону у часі

4. Особливості дії кримінально-процесуального закону щодо осіб

Висновок

Список використаної літератури



Висновок:

Кримінально-процесуальний закон, як і будь-який закон, має власні правила дії в часі, просторі й стосовно осіб. Вони викладенні у ст. 3 КПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 КПК України, під час провадження у кримінальній справі застосовують кримінально-процесуальний закон, що діє під час дізнання, досудового слідства або судового розгляду справи.

Згідно з цим положенням, кримінально-процесуальний закон поширюється як на кримінально-процесуальні правовідносини, що виникають після набрання ним чинності, так і на правовідносини, що виникли до набрання ним чинності. З урахуванням цього положення, дізнавач, слідчий, прокурор, суддя, суд та інші учасники кримінального процесу, відповідно, застосовують, дотримуються, виконують і використовують під час досудового розслідування й судового розгляду той кримінально-процесуальний закон, що діє під час здійснення провадження у справі.

Закон про кримінальну відповідальність набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Чинність кримінально-процесуального закону в часі може бути прямою та зворотною. Пряма дія закону полягає в тому, що при провадженні у кримінальній справі застосовується кримінально-процесуальний закон, який діє під час провадження дізнання, досудового слідства чи судового розгляду справи.

За загальним правилом, закон зворотної сили не має (ст. 58 Конституції України). Проте кримінально-процесуальний закон, згідно з яким покращується становище учасників процесу (надаються нові додаткові права, скасовуються певні обмеження тощо), має зворотну силу, тобто поширюється на ті кримінально-процесуальні відносини, що виникли до його прийняття.

При виконанні на території України доручень судів і слідчих органів іноземних держав, з якими укладено договори про надання правової допомоги, застосовується кримінально-процесуальне законодавство України. Однак на прохання установи, від якої надійшло доручення про правову допомогу, при виконанні доручення може застосовуватися процесуальне законодавство відповідної іноземної держави, якщо воно не суперечить законодавству України. Питання про застосування в такому разі законодавства іноземної держави вирішують Верховний Суд України та Генеральний прокурор України.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: