перейти на сайт>>

Географія екологічного туризму Донбасу

ID роботи: 5443
Тип роботи:
Об'єм: 47 стор.
Вартiсть: 90 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ 1 Становлення екологічного туризму та його роль в соціально-економічному розвитку

1.1 Поняття і значення екологічного туризму

1.3. Особливості і ресурси екологічного туризму

Розділ 2  Географічний аналіз природних і соціальних чинників розвитку екологічного туризму на території Донбасу

2.1 Загальна характеристика розвитку індустрії туризму в Луганській області

2.2 Ресурси екологічного туризму Луганської області

2.3. Географія екологічного туризму Донецької області

Розділ 3. Проблеми і перспективи розвитку екологічного туризму Донбасу

3.1. Аналіз проблем та перешкод розвитку екологічного туризму у Донбасі

3.2. Фактори розвитку екологічного туризму Донбасу

Висновок

Список літератури

Додатки



Висновок:

Туризм як сектор економіки, як соціальне явище характеризується надзвичайною багатоплановістю в залежності від найрізноманітніших факторів: характеру організації, термінам перебування в подорожі, інтенсивності відвідувань туристичних центрів, засобів руху, віку туристів, мети подорожі тощо.  І кожен із цих чинників відіграє свою роль в розвитку туристичної індустрії держави в цілому так і окремих регіонів зокрема.

Останнім часом спостерігається підвищений інтерес до такої форми туристичної діяльності як екологічний туризм, який має зайняти відповідну нішу в туристичній індустрії України.

Екологічний туризм – це природно сформований напрям туризму під впливом ідей зеленого руху і розвитку екологічного світогляду. Фірми, що займаються екологічним туризмом найчастіше організовуються фахівцями-екологами, зрадженими своїй ідеї збереження навколишнього природного середовища.

Екологічний туризм є «м'яким» туризмом, тобто не направлений на жорстку максимізацію прибутку за рахунок вандалістичного відношення до навколишнього середовища. Для екологічного туризму характерними якостями є: турбота про культурне благополуччя туристських регіонів, щадному використанні і відтворенні їх ресурсів, мінімізації збитку навколишньому середовищу.

Туристичний образ Донбасу - це унікальні пам'ятки історії, архітектури й мистецтва, дивовижна дика природа. Незважаючи на потужний індустріальний розвиток в первісному вигляді зберігся унікальний природний ландшафт краю, відбитий у заповідних зонах та ландшафтних парках регіону.

Багато хто вважає, що Донбас – край териконів і димлячих труб з геть занапащеною екологічною обстановкою. Є навіть ті, хто культивує думку, ніби наш регіон по набору всілякої отрути може скласти конкуренцію навіть горезвісній Чорнобильській зоні.

Проте, все сильніше лунають голоси тих, хто стверджує, що Донбас не тільки має всі можливості для розвитку рекреаційної індустрії, але і може стати одним з найбільших центрів туризму. І ці твердження підкріплені практичним досвідом.

Наш край давно вважається виключно шахтарським і індустріальним, з надлишком промислових підприємств, димлячих труб і «убитою» екологією. Можна ще згадати недорозвинений агропромисловий комплекс. Проте новий час диктує свої перспективи.

Луганською область  володіє різноманітними туристсько-рекреаційними ресурсами і природними чинниками, що дозволяють успішно розвивати в регіоні туризм і активний відпочинок місцевого населення.

Територіальна диференціація туристсько-рекреаційних об'єктів і екологічних районів Луганської області утворює специфічні по використанню в цілях відпочинку і туризму рекреаційні райони з локальними рекреаційними об'єктами різної структури.

На Луганщині є перспективні райони в сенсі розвитку  зеленого   туризму. До таких відноситься Станиця  Луганська: ліс, заплава Северського Дінця, живописна Кисельова балка, багата козача історія. Не менш унікальні Новопськовський, Сватовський і Кременський райони. Там є оздоровчі санаторії, лікувальні джерела, красиві пейзажі і стародавні пам'ятники архітектури.

Донецька область має великі рекреаційні ресурси, а саме: Національний парк України „Святі гори»,   філіали Українського степового заповідника (Хомутовський степ, Кам’яні Могили та Крейдяна флора) , історико-архітектурні, історико-культурні заповідники і т.д, що використовуються для відпочинку, туризму, лікування та оздоровлення.  

Тут знаходяться дивовижні місця і лікувальні джерела. Бальнеологічне значення державного рівня мають Слов'янські солоні озера і джерела мінеральних вод. Унікальні природні лікувальні властивості має соляна шахта в м. Соледар, де створений спелеологічний санаторій. М'який клімат узбережжя Азовського моря, лікувальні грязі, джерела мінеральних, радонових і столових вод належать до рекреаційних ресурсів області, на базі яких створено курорти: Маріуполь, Святогірськ, Слов'янськ.

У курсовій роботі вивчений природний і культурний рекреаційний потенціал Донбасу, проведений аналіз екологічних чинників і їх ролі в розвитку рекреації і туризму в регіоні; узагальнені дані по рекреаційних ресурсах Донбасу; проаналізований сучасний стан основних рекреаційних об'єктів; проаналізовані проблеми і намічені перспективи для подальшого розвитку екологічного туризму в Донецькій та Луганській областях.

Програма розвитку туризму Донбасу передбачає створення сприятливих умов для входження туристичної області в загальноукраїнський туристичний ринок, який вимагає забезпечення на національному рівні відповідної комфортабельності для туристів, впровадження системи стандартів їх обслуговування, гарантій безпеки і тому подібне


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: