перейти на сайт>>

Демографічна ситуація у Луганській області

ID роботи: 2208
Тип роботи:
Об'єм: 40 стор.
Вартiсть: 90 грн.


Змiст:

Вступ
Розділ І. Демографічна ситуація як об’єкт дослідження демографії та суспільної географії
1.1. Визначення поняття демографічна ситуація
1.2. Показники оцінки демографічної ситуації
1.3. Фактори, які впливають на демографічні процеси
1.4. Методика суспільно-географічних досліджень демографічної ситуації на макрорівні
Розділ ІІ. Характеристика демографічної ситуації в луганській області
2.1. Народжуваність населення
2.2. Динаміка та рівень смертності
2.3. Шлюбність і розлучуваність
2.4. Природний приріст населення
Висновки
Література
Додатки



Висновок:

Демографічна ситуація, що склалася впродовж останніх двох десятиріч як на національному, так і на регіональному рівнях, викликає занепокоєння і державних чиновників, і широких верств суспільства. Зменшення чисельності населення, тривалості життя і стрімке скорочення народжуваності, від’ємне сальдо міграції, що стали характерними ознаками демографічних процесів, дають підстави для висновку про наявність у країні демографічної кризи [18, с.22]. У науковій літературі демографічною кризою вважають глибоку деформацію відтворення населення, пов’язану з такими факторами: – надзвичайно низьким рівнем народжуваності; – меншою тривалістю життя (порівняно з сучасними світовими стандартами) та відповідно дуже високим рівнем смертності (насамперед чоловіків у працездатному віці), а також архаїчною структурою причин смертності; – погіршенням якості населення (рівня здоров’я, освіти, соціальної структури тощо).

Проведене дослідження дозволяє дійти таких висновків:

Рівень народжуваності в Луганській області поступово збільшується, що сприяє деякому, хоча й тимчасовому, покращенню демографічної ситуації. Зростання чисельності народжених малюків відбувається значною мірою за рахунок позашлюбної народжуваності. Вона є результатом поширення незареєстрованих шлюбів та позашлюбної дітородної активності. Остання сприяє поширенню в регіоні неповних, а відтак – і бідних сімей, очолюваних молодими жінками.

Результуючий позитивний ефект від активізації репродуктивної поведінки населення був би значно більшим, якби не міграційний відтік його найбільш продуктивних вікових груп та збільшення середнього віку вступу до шлюбу й народження першої дитини. Якщо „постаріння” народжуваності є здебільшого закономірним процесом, на який важко впливати, то міграційний рух населення підлягає регулюванню. Основною передумовою зміни від’ємного сальдо міграції на позитивне стане покращення соціально-економічної ситуації в регіоні. Свідома відмова від народження дитини засобом переривання вагітності через аборт значною кількістю жінок на Луганщини є свідченням низького рівня сексуальної культури і, водночас, наслідком соціально-економічних негараздів, з якими стикаються молоді сім’ї.

Щільність населення складає в області 95,4 особи (в Україні – 80,2). За кількістю населення серед регіонів України Луганщина посідає 6 місце після Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Львівської областей та м. Києва

За рахунок скорочення питомої ваги дітей та молоді віком до 16 років та зростання числа осіб, старших працездатного віку, відбуваються структурні зрушення вікового складу населення, що призводить до збільшення економічного навантаження на осіб працездатного віку, до поглиблення процесу старіння трудових ресурсів та зубожіння населення.

У розрізі адміністративно-територіальних утворень Луганської області народжуваність сильно диференційована, що потребує додаткового вивчення факторів, що впливають на неї на локальному рівні, а також розроблення та обґрунтування відповідно структурованої соціально-демографічної та соціально-економічної політики. У цілому регіон має значні резерви підвищення народжуваності, які мають бути задіяні з метою покращення демографічної ситуації.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: