перейти на сайт>>

ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ В УКРАЇНІ

ID роботи: 9563
Тип роботи:
Об'єм: 48 стор.
Вартiсть: 50 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи формування та функціонування ринку цінних паперів

1.1. Поняття та економічна сутність ринку цінних паперів

1.2. Роль ринку цінних паперів як необхідного елементу інфраструктури ринкової економіки

1.3. Механізм функціонування ринку цінних паперів

Розділ 2. Характеристика  ринку цінних паперів в Україні       на сучасному етапі

2.1. Етапи формування ринку цінних паперів в Україні

2.2. Динаміка розвитку вітчизняного ринку цінних паперів у 2005-2015 рр.

2.3. Структура ринку цінних паперів

Розділ 3. Проблеми та перспективи розвитку ринку цінних паперів в Україні

3.1. Характеристика основних проблем ринку цінних паперів на сучасному етапі

3.2. Шляхи розвитку ринку цінних паперів  України

Висновки та пропозиції

Використана література



Висновок:

Отже, ринок цінних паперів – це складний механізм, за допомогою якого встановлюються відповідні правові та економічні взаємовідносини між підприємцями, корпораціями та іншими структурами, яким необхідні фінансові кошти для свого розвитку, та організаціями й громадянами, які їх можуть позичити (надати) на певних умовах.

Ринок цінних паперів є складовою частиною фінансового ринку і за умов розвинутої ринкової економіки виконує низку важливих макро- і мікроекономічних функцій.

Обіг цінних паперів як видимий феномен ринку цінних паперів в сутності є обігом грошових ресурсів, які одержали тимчасово менш ліквідну форму фінансових активів – цінний папір. Купівля та продаж цінних паперів на вторинному ринку в цьому контексті, є відповідно, інвестуванням грошових ресурсів і подальшою фіксацією прибутку (збитків). Іншими словами, це тимчасовий продаж і зворотна купівля грошових ресурсів.

Ринок цінних паперів в Україні розпочав своє становлення у 1991 році з прийняттям Закону України «Про цінні папери і фондову біржу» (поновлено Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок»). Відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Аналіз сучасного стану ринку цінних паперів України показав, що він значно відстає від рівня його розвитку, як у розвинених країнах, так і в країнах з перехідною економікою, не відповідає потребам економіки країни в цілому і не повністю задовольняє державні потреби, зокрема.

За останніми даними НКЦПФР, загальний обсяг торгів на фондовому ринку України в 2015 році склав 2,17 трлн. грн. проти 2,33 трлн. грн. у 2014 році. У 2015 р. спостерігалось деяке зниження активності на внутрішньому ринку державних запозичень, що було пов’язано з перевиконанням показників державного бюджету, а також непривабливими умовами первинного розміщення ОВДП.  Невикористання акумулятивного потенціалу та неефективний перерозподільний ефект на фоні нерозвиненості національного фондового ринку стримує економічний розвиток, блокує структурну перебудову економіки та становлення якісних соціальних стандартів, знижує загальний імунітет від наднаціональних кризових явищ.

Проаналізувавши ситуацію на вітчизняному ринку цінних паперів, слід зазначити, що на сьогодні без вжиття дійових заходів з боку держави активізація даного ринку неможлива. Удосконалення та розвиток ринку державних цінних паперів України потребують розробки і запровадження цілісної стратегії, яка поєднає завдання вдосконалення нормативно-правового та інституційного забезпечення політики державних запозичень, розвиток інструментарію державних позик для підтримки індивідуальних заощаджень і створення відповідної інфраструктури.

Тому наразі виникає об’єктивна необхідність запровадження комплексу заходів з реформування, які будуть спрямовані на подолання існуючих проблем розвитку вітчизняного фондового ринку та забезпечать його ефективне функціонування. А формування в Україні ефективного фондового ринку в свою чергу має спричинити завершення процесу ринкової трансформації національної економіки, забезпечити інституційну збалансованість останньої, спричинити зміцнення національної конкурентоспроможності у довгостроковій перспективі. Згідно чого, основними інструментами та важелями щодо розв’язання існуючої ситуації з розвитком ринку цінних паперів та фінансового ринку загалом мають бути:

 податкове стимулювання шляхом створення податкових преференцій інвесторам, які готові активно інвестувати у вітчизняну економіку;

 законодавче та нормативно-правове регулювання із позиції лібералізації та оптимізації;

 валютне регулювання через гармонізацію із законодавством інших країн для активізації залучення іноземних портфельних інвестицій;

 побудова системної політики щодо пропаганди та популяризації вітчизняного фондового ринку.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: