перейти на сайт>>

Загальна модель формування пропозиції грошей, її складові: грошова база і грошово-кредитний мультиплікатор

ID роботи: 8765
Тип роботи:
Об'єм: 41 стор.
Вартiсть: 90 грн.


Змiст:

.Вступ

1. Грошова пропозиція та її вплив на соціально-економічний розвиток

1.1. Поняття грошової маси і механізм її зміни в обороті

1.2.  Грошова пропозиція та механізм її впливу на макроекономічні показники, що визначають соціально-економічний розвиток країни

1.3. Механізм грошово-кредитної мультиплікації та його вплив на реальний сектор економіки країни

2. Дослідження особливостей формування пропозиції грошей та її складових в Україні на сучасному етапі

2.1. Характеристика динаміки змін грошових агрегатів у 2004-2014 роках

2.2. Аналіз показників монетизації економіки України у 2004-2014 роках

2.3. Динаміка грошової маси за період 2004-2014 рр.

3. Напрямки регулювання грошової пропозиції в сучасній Україні

Висновки

Практична частина

Задача 14

 

Сума депозиту підприємства ТОВ «Ваго» становить 120 000,00 грн в ПАТ «ВТБ Банк». Грошовий мультиплікатор – 5,0.

Знайти:

1) норму обов’язкового резервування;

2) нові кредитні ресурси для перших 10 банків, якщо

- юридична особа в другій (а в подальшому в 5, 8) банківській установі, що отримала кошти на поточний рахунок, 10,0% зняла готівкою для виплати заробітної плати;

- юридична особа в третьому банку (а в подальшому в 6, 9) зняла 2,0% готівки на виплату коштів працівнику на відрядження;

3) максимально можливезбільшення грошової маси в обороті;

4) провести розрахунок пункту 3 при збільшенні норми обов’язкового резервування на 8,0% та пояснити зміни;

5) графічно зобразити зміну нових кредитних ресурсів (перших 10 банків), а саме, їх залишок в кожному банку та накопичувальну зміну нових кредитних ресурсів (реальну мультиплікацію), що створюються банківською системою.

Примітка. Назви банків взяти з 1 по 10 із рейтингу банківських установ України, який складається та публікується Національним банком України в Віснику НБУ (№3 – 2010 рік).

Задача 39

 

Позику у сумі 615 тис. грн було отримано 12.04.2001р., термін дії кредитної угоди 5 років. Відсоткова ставка – плаваюча, на початку кожного наступного року коригується відповідно на 3%; 2%; 1,5%; 4%; 6% базова ставка – 25%. Яку суму відсотків сплатить клієнт, якщо 1.01.2003р. клієнт погасив третину кредиту?

Література



Висновок:

Отже, через зміну грошової пропозиції можна активно впливати на економічні процеси, зокрема на результати діяльності економічних агентів. Збільшуючи чи зменшуючи масу грошей в обороті, центральні банки забезпечують зміну платоспроможного попиту, цін, процентних ставок тощо. Завдяки цьому забезпечується вплив на такі вирішальні економічні процеси, як інвестиції, зростання виробництва, зайнятість, розвиток експорту й імпорту та їх збалансування.

З огляду на проведене теоретичне дослідження, на наш погляд, для того щоб уникнути системної фінансової кризи в Україні,  падіння ВВП необхідно НБУ через механізм рефінансування активно розширити кредитування економіки. Причому, кредитну політику слід проводити так, щоб не спровокувати різкої інфляції та девальвації. А тому - настав час активного запровадження механізму інфляційного таргетування та переходу до регульовано-плаваючого валютного курсу в межах встановленого коридору. Фіксація валютного курсу гривні себе не виправдала - така політика в підсумку гальмує розвиток виробництва і веде до посилення глобального дисбалансу економіки України.

Отже, провівши дослідження щодо зміни величини грошової маси та показників, які характеризують: рівень монетизації економіки, доларизації, рівень грошово-кредитного мультиплікатора, грошова база, можна стверджувати, що проблеми у грошово-кредитній сфері України є значущими. зокрема проблема стосовно підвищення рівня монетизації Української економіки. Найголовнішою умовою та фактором зростання рівня монетизації є зростання обсягів виробництва та вартості ВВП, розвиток національної економіки. Коефіцієнт доларизації економіки України за період з 2004 по 2014 рік має тенденцію до зростання. Підвищення рівня доларизації з однієї сторони вказує на нестабільність національної валюти, а з іншої - на вигідність зберігання грошових коштів в іноземній валюті. Також підвищення коефіцієнта доларизації вказує на притік в економіку іноземного капіталу та розвиток торгівельних відносин з закордоном.

Основними факторами, які зумовлюють проблему доларизації української економіки є: інфляційні очікування економічних суб’єктів та високий фактична інфляція; державні позики коштів в іноземній валюті; недорозвинутість фінансового ринку, включаючи ринок цінних паперів і його інструментів;недосконалість нормативно - законодавчої бази, а також методичної.

З метою подолання проблеми доларизації економіки в країні потрібно вжити певних конкретних заходів:зменшити розмір зовнішніх державних запозичень на ринках міжнародних позичкових капіталів, в тому числі шляхом розміщення ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики), що буде стимулювати розвиток ринку цінних паперів, деномінованих у національній валюті;розвивати фінансові ринки, які альтернативні банківським депозитам; обмежити здійснення розрахунків у валюті між нерезидентами та резидентами на внутрішньому державному ринку.

Показник обсягу маси грошей має дуже важливе значення для стабільності національної економіки, тому що зміна обсягу кількості грошей, що рухаються в економічному обороті, значно впливає на основні макроекономічні показники. Впродовж періоду, який досліджувався, обсяги грошової маси в обороті економіки України зростали поступово. Процес грошово-кредитної мультиплікації впливає на забезпечення пропозиції грошей відповідно до потреб економічного обороту. Але перевищення його рівня може призвести до розвитку та посилення інфляції та порушення рівноваги на грошовому ринку.

Отже, важливе завдання центрального банку - це визначення тенденції динаміки рівня грошово-кредитної мультиплікації, регулювання його відповідно до цілей та завдань грошово-кредитної політики. Дане регулювання забезпечується впливом на величину початкового приросту банківських резервів, на використання банками вільних резервів на забезпечення цілей кредитування, зміною ставки норми обов’язкового резервування та ін.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: