перейти на сайт>>

Клімати четвертинного періоду (у межах України)

ID роботи: 5176
Тип роботи:
Об'єм: 33 стор.
Вартiсть: 100 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ І. Палеогеографія четвертинного періоду

1.1. Загальна характеристика четвертинного періоду

1.2. Особливості зміни клімату у межах четвертинного періоду

Розділ ІІ. Особливості зміни клімату четвертинного періоду у межах України

2.1. Клімат України у період плейстоцену

2.2. Зміни клімату у період голоцену

Висновок

Список використаної літератури



Висновок:

Четвертинний період (або антропоген) входить до кайнозойської ери, що триває вже 65 млн років. Серед його особливих ознак – відкриття Північної Атлантики, поява Гімалаїв та масове поширення ссавців і квіткових рослин. Кайнозой, своєю чергою, є частиною Фанерозойського еону – це відтинок історії Землі тривалістю 540 млн років, для якого вже характерні знахідки каміння з викопними рештками складних організмів. Завдяки безперебійному астрономічному механізму та надійності каменю всі ці часові проміжки мають свої чітко визначені координати.

Характерна риса четвертинного періоду - велика мінливість кліматичних умов, особливо в помірних і високих широтах, а також розвиток великих заледенінь. Хоча природні умови цього часу вивчені досить докладно, ряд важливих закономірностей (в т.ч. датування льодовикових періодів) ще належить уточнити.

Клімат четвертинного періоду був вкрай нестійким. Чергування холодних і сухих та теплих і вологих умов визначало етапи в історії розвитку людини, а також фауни і флори.

Четвертинний період  підрозділяють на плейстоцен та голоцен. За прийнятою в Україні стратиграфічною схемою плейстоцен поділяється на еоплейстоцен та неоплейстоцен. Перший відповідає нижньому плейстоцену, а останній, відповідно, середньому та верхньому. Кожен з підрозділів плейстоцену характеризується специфічним комплексом хребетних тварин, який відображає розвиток фауни та зміни у природному середовищі.

Як глобальні, так і регіональні зміни спонукали виникнення нових природних умов, що були неповторними, але ритмічними і спрямованими. Етапність розвитку проявлялася  на тлі диференціації розвитку природи і клімату. Господарська діяльність людини, особливо у ХХ сторіччі, призвела до непередбачених наслідків. Тому встановлення загальних тенденцій змін і порівняння сучасних і давніх природних обстановок дають можливість достовірніше прогнозувати їхній розвиток у майбутньому.

Пліоцен і плейстоцен – це час суттєво різких і частих змін клімату, чергування етапів клімату субтропічного і близького до нього (достатнього, помірного і недостатнього зволоження), що панував протягом пліоцену на всій території або більшій половині півдня України (ранній плейстоцен), суббореального (достатнього, помірного, недостатнього зволоження), з одного боку, й етапів пери­гляціального або близького до нього (недостатнього, мізерного зволоження), а в тилігульський, дніпровський етапи – клімату материкових зледенінь – з другого. Теплі етапи пліоцену – раннього плейстоцену були відносно сприятливими для глиноутворення, в ряді районів для формування розсипищ, покладів уламкових мінералів, місцями – торфу, а в холодні етапи формувались лесові породи, нерідко осадові на вододілах і піщано–глинисто–галечникові в річкових долинах.

В голоцені клімат набув різких і частих змін, в т.ч. глобальних, що добре простежуються у розрізах заплав і у профілях сучасних грунтів.

У четвертинному (антропогеновому) періоді відбулося підняття майже всієї території України, крім Причорномор’я. Клімат переважно був помірно теплим і вологим. Рослинність і тваринний світ поступово набули сучасних рис, з’явилася людина. В антропогені відбулося загальне охолодження й осушення клімату, що призвело до кількох льодовикових епох у Європі. Найбільше – дніпровське зледеніння – поширилося на значну частину території України. Після танення льодовика сформувався сучасний вигляд природного середовища – рельєфу, річкової мережі, ґрунтів, рослинності та тваринного світу.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: