перейти на сайт>>

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ЗЕРНОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

ID роботи: 6478
Тип роботи:
Об'єм: 56 стор.
Вартiсть: 90 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ 1. Теоретичні та правові засади організації обліку витрат і калькулювання зернової продукції

1.1 Економічний зміст обліку процесу виробництва, класифікація витрат та завдання обліку процесу виробництва зернової продукції

1.2 Нормативно-правові засади організації обліку виробництва зернової продукції

1.3 Проблемні питання обліку витрат зернової продукції

Розділ 2. Організація обліку витрат і калькулювання зернової продукції

2.2 Аналіз стану облікової політики

2.3 Організація бухгалтерського обліку витрат і калькулювання зернової продукції

2.3.1 Стан первинного обліку витрат і калькулювання зернової продукції

2.3.2 Організація аналітичного та синтетичного обліку процесу виробництва зернової продукції

2.3.3. Калькулювання собівартості зернової продукції і порядок закриття рахунку

Розділ 3. Шляхи вдосконалення організації обліку витрат і калькулювання зернової продукції

3.1 Вдосконалення організації первинного обліку СФГ «Колос»

3.2 Оцінка стану внутрішньогосподарського контролю та додержання облікової політики на підприємстві

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел



Висновок:

У сучасних умовах ринкової економіки від обліку залежить подальший механізм отримання прибутку. Обчислення собівартості продукції є заключним етапом бухгалтерського обліку процесу виробництва. При обчисленні собівартості необхідно керуватися Методичними рекомендаціями з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції сільськогосподарських підприємств. До обчислення фактичної собівартості зернової продукції виконуються підготовчі роботи, призначення яких полягає в обчисленні суми витрат на виробництво окремих видів продукції рослинництва.

При розрахунку величини витрат, які підлягають включенню до собівартості конкретного виду продукції, важливо, щоб всі підприємства однаково сприймали момент завершення виробничого процесу.

Зниження собівартості для сільськогосподарських організацій, незалежно від їх організаційно-правової приналежності – найважливіший резерв зростання прибутку підприємств та підвищення рентабельності.

Виробничий облік складається з обліку витрат на виробництво в самих різних аналітичних угрупованнях і калькулювання собівартості продукції.

Зазначимо, що ефективність виробництва зернової продукції, залежить від безлічі факторів. Зокрема правильний облік виробництва є основним для отримання достовірних даних про виробництво. Достовірність і своєчасність обліку дозволяє контролювати і регулювати на певних стадіях виробництва, які є складовими собівартості продукції. У результаті аналізу отриманих даних можливе виявлення проблемних частин виробництва і усунення їх недоліків, а також розробка шляхів підвищення ефективності виробництва.

Отже, враховуючи всі ці проблеми, потрібно внести зміни до нормативно-законодавчих актів України, які враховували б галузеві особливості сільськогосподарських підприємств та сприяли спрощенню й ефективності обліку витрат та виходу зернової продукції.

Облік витрат є базою для калькуляції собівартості, яка в свою чергу, представляє результат обліку витрат на виробництво продукції. Визначивши собівартість продукції і проаналізувавши причину її зміни в порівнянні з іншими звітними періодами, здійснюється розрахунок планових витрат на майбутній рік. Планування є необхідною складовою управлінського процесу на підприємстві. Прикладом є те, що сільськогосподарську продукцію враховують протягом року за плановою собівартістю. При цьому планування має бути досить гнучким у сучасних умовах, а в сільському господарстві враховувати особливості виробництва.

У зв'язку із залежністю виробництва від природних умов, сільське господарство має високий рівень виробничого ризику в порівнянні з іншими галузями економіки. Це обумовлено особливістю поведінки змінних витрат при зниженні урожайності під впливом негативних природних умов. Зниження величини зазначених витрат здійснюється більш низькими темпами, ніж зниження урожайності. Відповідні змінні витрати з розрахунку на 1 га залишаються на запланованому під певну урожайність рівні, крім витрат на збір, і практично не зменшуються при зниженні урожайності. Це пояснюється тим, що сільськогосподарське виробництво інерційне і витрати виробництва досить важко скоригувати протягом одного виробничого циклу, що впливає на ефективність виробництва продукції.

Тільки аналіз проблемних статей витрат з їх конкретних елементів зможе вказати сільськогосподарським підприємствам шляхи і способи доцільного і розумного використання цих витрат у виробництві. Якщо керівникам підприємств потрібно приймати якесь економічно важливе рішення, а необхідної інформації недостатньо, то це може призвести до значних помилок.

Кожний підхід організації обліку витрат за центрами відповідальності є визначальним в обліку залежно від того, яка мета стоїть перед керівництвом структурного підрозділу. Так, тривалість технологічного процесу вирощування зернової  продукції викликає необхідність періодично підраховувати витрати за періодами виробництва, технологічними операціями (роботами) саме в розрізі кожного центру відповідальності.

Запропонована побудова обліку витрат дасть можливість: 1) здійснювати оперативний контроль за витратами протягом технологічного процесу та виявляти непередбачені відхилення та прийняти дієві оперативні рішення; 2) в кінці року на основі поточних даних оперативного контролю здійснювати коригування бюджетних даних до фактичних для підведення підсумків роботи працівників виробничих підрозділів щодо виконання госпрозрахункових завдань; 3) на підставі фактичних даних обліку та контролю витрат здійснювати процес калькулювання і складання звітності підрозділу та підприємства в цілому.

Впровадження внутрішнього контролю дасть можливість керівництву підприємства мати правдиву і достовірну інформацію про будь-якій ділянці діяльності, що дозволить своєчасно впливати на діяльністю підприємства, підвищуючи її економічну ефективність.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: