перейти на сайт>>

Особисте страхування та його розвиток в Україні

ID роботи: 9491
Тип роботи:
Об'єм: 40 стор.
Вартiсть: 80 грн.


Змiст:

Вступ

1 Поняття, види та особливості особистого страхування

1.1 Економічний зміст та сутність особистого страхування

1.2 Мета, завдання та функції особистого страхування

2 Аналіз стану особистого страхування в Україні

2.1. Загальна характеристика страхового ринку україни на сучасному етапі

2.2. Стан   ринку особистого страхування в Україні

2.3. Характеристика світового досвіду особистого страхування

Розділ 3. Проблеми та перспективи розвитку ринку особистого страхування в Україні

3.1. Характеристика основних проблем розвитку особистого страхування в Україні на сучасному етапі

3.2. Напрямки подальшого розвитку ринку особистого страхування в Україні

Висновки і пропозиції

Використана література



Висновок:

Особисте страхування можна визначити як галузь страхової діяльності, яка має на меті надання певних послуг як фізичним (окремим громадянам, членам їхніх сімей), так і юридичним особам (наприклад, страхування працівників за рахунок коштів підприємств від нещасних випадків). Ці послуги передбачають страховий захист страхувальників (застрахованих) у разі настання несприятливих подій для їхнього життя і здоров’я.

У сучасних економічних умовах особис­те страхування – чи не єдина галузь економі­ки України, яка протягом останніх років має стабільний значний щорічний приріст обсягів наданих послуг. Водночас, незважаючи на но­мінальне зростання обсягів страхового ринку загалом, ця галузь забезпечує сьогодні пере­розподіл незначної частини внутрішнього ва­лового продукту.

Економічній сутності страхування, в тому числі і особистого, відповідають його функ­ції – ризикова, попереджувальна, ощадна та контрольна. Щодо особистого страхування, то в умовах ринкової економіки йому притаманні ще й спеціальні функції: соціальна значимість, сприяння поліпшенню демографічної ситуації, інвестиційна, кредитна та мотиваційна.

За формами проведення особисте страхуван­ня буває обов’язкове і добровільне. Як галузь, особисте страхування деякі науковці поділяють на дві підгалузі – страхування життя і страху­вання здоров’я. В основі такого поділу лежить обсяг зобов’язань страховика і термін страху­вання. Основними видами особистого страху­вання є страхування життя, страхування від нещасних випадків та медичне страхування. Так, страхування життя – один з різновидів особистого страхування, що передбачає відпові­дальність страховика в разі смерті страхуваль­ника (застрахованої особи) у період дії договору та дожиття застрахованої особи до обумовленої в договорі події або до закінчення дії договору.

 

Обов’язковою умовою розвитку ринку особистого страхування в Україні в умовах інтеграції нашої держави у європейське співтовариство та посилення процесів глобалізації, є зміна його діяльності відповідно до європейських стандартів. Аналіз показників діяльності останнього свідчить про наявність позитивної тенденції поступового зростання його обсягів, однак на сьогодні він ще недостатньо розвинутий для того, щоб відігравати належну роль у розвитку національної економіки. Важливою передумовою його розвитку є впровадження ефективної системи державного регулювання, яка повинна базуватись на максимальному наближенні до принципів та методології державного регулювання страхових ринків розвинутих країн з урахуванням специфічних умов функціонування

Сучасна ситуація у цій сфері ускладнена низкою проблем, які потребують нагального вирішення. Зокрема в Україні неврегульованими залишаються питання захисту прав споживачів страхових послуг, недосконалими є механізми державного регулювання діяльності страхових посередників, відсутні системи досудового розв’язання спорів та гарантування страхових виплат власникам полісів особистого страхування. Виняткової актуальності в таких умовах набуває адаптація українського страхового законодавства до норм Європейського Союзу, що передбачається Угодою «Про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами», запорукою успішного проведення якої є передусім ґрунтовний порівняльний аналіз законодавств України та Євросоюзу.

Важливою проблемою на страховому ринку України за умов переходу до ринкової еконо­міки, яка потребує державного розв’язання, є низький рівень діяльності зі страхування життя, яке виступає важливим інструментом заохочення інвестицій громадян в економіку України.

За умови зваженого та професійного підхо­ду до врегулювання зазначених проблем стане можливим створити умови для найбільш повно­го задоволення потреб населення в отриманні доступної і високоякісної медичної допомоги, зменшити навантаження на державний та місце­ві бюджети та долю тіньової медицини в системі медичного обслуговування, уникнути необґрунтованих витрат на надання зайвих медичних по­слуг та покращити фінансовий стан медичних установ.

Після проведення цього дослідження було виявлено чимало проблем розвитку особистого страхування населення в Україні. Для ефектив­ного їх подолання варто забезпечити виконання наступних дій:

підвищення ефективності роботи держструктур та їх співпраця зі страховими компані­ями, а також створення об’єднань страховиків з найважливіших проблем страхування;

вдосконалення їх правового, ресурсного та організаційного забезпечення;

вдосконалення діяльності самих страхових компаній та підвищення рівня якості послуг, що вони надають на базі єдиної системи критеріїв;

створення оптимальної структури співвід­ношення між обов’язковим і добровільним стра­хуванням;

оптимізація процесів захисту прав спожи­вачів, заохочення до придбання страхових послуг та формування страхової культури населення.

Роблячи висновки можна сказати, що розвиток страхового ринку і використання його в інтересах сталого розви­тку національної економіки в умовах її інтеграції у світове економічне господарство та посилення процесів глобалізації є важливим компонентом національної безпеки країни. Тому доцільно до­слідити стан та оцінити перспективи діяльності ринку страхових послуг в Україні, визначити їх позитивні та негативні тенденції розвитку.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: