перейти на сайт>>

Особливості процесуально-правового положення свідка в цивільному процесі

ID роботи: 5641
Тип роботи:
Об'єм: 29 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ 1. Особливості правого статусу свідка як учасника цивільного процесу

1.1. Суб’єктний склад цивільних процесуальних правовідносин

1.2. Свідок як учасник цивільного процесу

Розділ 2. Процесуально-правовий  статус свідка у цивільному процесі

2.1. Права, обов’язки та відповідальність свідка у цивільному процесі

2.3.  Допит свідка як спосіб забезпечення судом доказів по цивільних справах

Висновок

Література



Висновок:

 

Серед учасників, які сприяють розгляду та вирішенню будь-якої цивільної справи, важливе місце займають свідки. Під час порушення провадження та розгляду справи свідок залучається з метою отримання від нього інформації, що має значення для об’єктивного з’ясування всіх обставин справи. Від якості та повноти інформації, багато в чому залежить обґрунтованість рішення, що приймаються по цивільним справам.

Свідок є неупередженою особою у цивільному процесі. На підставі показань свідка сторони приймають рішення щодо винності або невинуватості особи, відносно якої пору­шена кримінальна справа. Практика має бага­то випадків, коли свідок змінює показання у судді, розголошує фактичні данні, які стали йому відомі під час досудового слідства, що приводить до руйнування доказів. Обвинува­чення втрачає свої процесуальні положення.

Цінність показань свідків обумовлена тією обставиною, що вони можуть містити відомості про факти предмета доказування, доказові факти, факти процесуального характеру, а також про причини виникнення цивільних спорів, факти порушення режиму законності будь-ким із суб’єктів цивільного процесу. Крім того, вони найчастіше слугують єдиним способом пізнання певних обставин справи, коли вони документально не закріплені й активно використовуються поряд з іншими засобами доказування, надаючи велику переконливість іншим доказам і сприяючи з’ясуванню умов формування останніх.

Правовий статус свідка як учасника цивільного процесу  частково визначений ст.50 ЦПК України. Свідком може бути кожна особа, якій відомі будь-які обставини, що стосуються справи.

Одним з важливих для з’ясування обставин справи засобів доказування виступають показання свідків. Згідно зі ст. 63 ЦПК під показаннями свідків слід розуміти повідомлення про відомі свідкові обставини, що мають значення для справи.

За викликом органу (посадової особи), у провадженні якого перебуває справа, свідок зобов’язаний з’явитися в зазначений час, дати правдиві пояснення, повідомити все відоме йому в справі й відповісти на поставлені питання.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, ви­требування та (або) огляд доказів, у тому чис­лі за їх місцезнаходженням. У необхідних ви­падках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів.

Допит свідка – це логічна і психологічна діяльність особи, яка бере участь у справі та суду, спрямована на одержання від свідка усних показань, що мають значення для справи.

Допит свідка є процесуальною формою здобуття та дослідження одного із засобів доказування – показів свідка. Саме через недотримання встановленої законом процесуальної форми не можуть бути використані як показання свідків письмові пояснення громадян. Вони можуть бути прийняті судом як письмові докази.

Умови та порядок допиту свідка в цивільному процесі характеризується наступним:

1) свідок вперше допитується в суді;

2) гласність; свідок не може бути допитаний віч-на-віч;

3) час та місце допиту свідка залежить від суду;

4) суд бере активну участь у допиті свідка.

Окремо закріплено перелік осіб, які мають право відмо­витися від давання показань. Зокрема, фізична особа має право відмовитися давати показання щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, над якою встановлено опіку чи піклу­вання, член сім'ї або близький родич цих осіб).

Особа, яка відмовляється давати показання, зобов'язана повідомити причини відмови.

Кожний допитаний свідок залишається в залі судового засідання до закінчення судового засідання. У разі відкладення судового засідання або оголошення перерви, з‘являтися в наступне судове засідання свідки не зобов‘язані. Суд може дозволити допитаним свідкам залишити залу засідання суду до закінчення розгляду справи за згодою сторін. Це може бути викликано станом здоров'я свідка, виробничою необхідністю та іншими поважними причинами.

Усе вищеперераховане дає підстави вважати, що правове положення свідка як учасника цивільного процесу потребує свого подальшого більш детального законодавчого регулювання, що покращить якість розгляду цивільних справ та буде сприяти укріпленню законності.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: