перейти на сайт>>

Правові проблеми регулювання розрахункових та кредитних зобов’язань

ID роботи: 636
Тип роботи:
Об'єм: 34 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ
1. Теоретичні основи фінансових і розрахункових правовідносин
2. Порядок та форми розрахунків у господарському оброті
3. Правове регулювання кредитних зобов'язань за законодавством України
4. Правові проблеми регулювання розрахункових та кредитних зобов'язань у практиці Європейського Суду
Висновок
Список використаної літератури



Висновок:

Становлення та розвиток системи регулювання кредитної діяльності і комерційних банків перебуває в постійному русі залежно від зміни потреб економічного розвитку країни. Протягом історичного та соціального розвитку людства поступово формувались та набували нових форм економічні відносини між його представниками. Зокрема, ці відносини стосувалися грошово-кредитного обігу і, як наслідок, виникала необхідність регулювання їх. Необхідність регулювання кредитної діяльності пов'язана з циклічністю розвитку економіки, нерівномірністю інвестиційного процесу, коливанням споживчого попиту.

Отже, правове регулювання кредитно-розрахункових відносин в банках України регулюється не тільки Цивільним кодексом України, який встановлює загальні принципи регулювання у цій сфері, а ще й великою кількістю підзаконних нормативних актів, велику питому вагу серед яких займають положення та інструкції Національного Банку України, тобто можна зауважити, що правовідносини у сфері кредитно-розрахункових відносин регулюються нормами декількох галузей права, серед яких центральне місце займають Цивільне і господарське, а також банківське право.

Підсумовуючи слід сказати, що правове регулювання кредитно-розрахункових відносин є однією з основних проблем у цивільному й банківському праві. У даний час існує велика кількість нормативно - правових актів, які не завжди узгоджуються один з одним. Більшість норм вимагають серйозного осмислення, оскільки вони використовують далекі від юриспруденції терміни банківської справи.

Багато проблем правового регулювання кредитно-розрахункових відносин дотепер не вирішені й навіть не обговорюються в юридичній літературі.

Таким чином, можна зробити наступний висновок: на сьогоднішній день виникла необхідність не тільки вдосконалювання чинного законодавства в сфері кредитно-розрахункових відносин, але й доцільність підготовки законопроекту “Про банківські операції”, де розглядався б і порядок здійснення платежів, які провадяться через кореспондентські рахунки банків, і прямі взаємні розрахунки між двома банками, а також правові основи банківського кредитування.

Правила даного закону відносились б також до взаємин по переведенню коштів між банками, іншими кредитними установами і їх клієнтами. У даному законі треба відрегулювати всі безготівкові й розрахунки готівкою між юридичними особами, фізичними особами, а також підприємцями без утворення юридичної особи. Підготовка й прийняття такого закону значно знизило б кількість підзаконних актів та усунуло б багато недоліків які існують у цій сфері на сьогоднішній день.

Отже, зважаючи на все вище вказане, регламентація розрахункових відносин здійснюється за допомогою норм цивільного права. Окремі види розрахункових відносин регулюються нормами господарського права (розрахункові відносини, що виникають внаслідок господарської діяльності банку як суб’єкта господарювання), міжнародного торгового права (міжнародні господарські відносини).

Разом із тим, врегулювання певних видів розрахункових відносин нормами інших суміжних галузей права не вказує на різнорідність досліджуваних відносин, а є лише спеціальним правилом відносно загального. Відтак, у випадку, коли певне питання не є врегульованим спеціальним законом, регламентація будь-якого виду розрахункових відносин здійснюється за допомогою норм цивільного права.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: