перейти на сайт>>

ПРОБЛЕМА МІЖНАРОДНОГО ВИЗНАННЯ ДЕРЖАВНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ПАЛЕСТИНИ У СУЧАСНІЙ СВІТОВІЙ ПОЛІТИЦІ

ID роботи: 3818
Тип роботи:
Об'єм: 34 стор.
Вартiсть: 90 грн.


Змiст:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ ПАЛЕСТИНСЬКОЇ ПРОБЛЕМИ

РОЗДІЛ 2. ПРОБЛЕМА МІЖНАРОДНОГО СТАТУСУ ПАЛЕСТИНИ ТА ПОЗИЦІЇ ПРОВІДНИХ АКТОРІВ СВІТОВОЇ ПОЛІТИКИ

2.1. Проблема визнання незалежності  Палестини державами

2.2. Позиція США та Ізраїлю щодо палестинської проблеми

2.3. Росія та палестинська проблема

ВИСНОВКИ

ДЖЕРЕЛА ТА ЛІТЕРАТУРА



Висновок:

Питання про визнання незалежності Палестини спричинило розділення думок у світовій спільноті. Багато країн Заходу виступають проти визнання незалежності Палестинської держави у такий спосіб, коли рішення про утворення держави приймається Радою Безпеки ООН. США, як відомо, мають намір заблокувати таке рішення.

Визнання нової держави, відповідно до традиційної практиці в міжнародних відносинах, як правило супроводжується встановленням з ним дипломатичних відносин.

 Слід також зазначити, що деякі держави  заявили про підтримку претензій і про право (визнавши кордону) Держави Палестина на встановлення кордонів 4 червня 1967 - тобто на Сектор Газа, весь Західний берег річки Йордан і Східний Єрусалим.

Характерно, що такі держави, як Чехія і Вануату, незважаючи на формальне визнання Держави Палестина, проголосували в жовтні 2011 року проти її прийняття в ЮНЕСКО.

Станом на серпень 2011 року, згідно з заявами керівництва ПНА, відомо про визнання незалежності Палестини 122 державами світу.

Палестина давно виступає за визнання її як незалежної країни. Однозначну підтримку палестинці отримають від Ліги арабських країн. Ізраїль та США уже висловилися, що будуть ветувати ініціативу.

Уряд США відчайдушно намагається відмовити Палестинську національну адміністрацію від винесення питання про визнання Палестини в ООН. А наприкінці серпня Державний департамент США надіслав звернення до дипломатичних відомств понад 70 країн із закликом виступити проти будь-яких односторонніх дій палестинців в ООН, оскільки це може «підважити стабільність» у регіоні.

Ізраїль вважає, що Держава Палестина в дійсності не існує з наступних причин:

у заявленій державі відсутні певна територія і діючий на ній ефективний уряд. Палестинська національна адміністрація (ПНА) на чолі з Махмудом Аббасом не контролює ні сектор Газа, що знаходиться під владою радикального руху ХАМАС, ні Західний берег річки Йордан, близько 60 відсотків території якого контролюються Ізраїлем.

залишаються неясними питання з населенням цієї гіпотетичного держави. Палестинське керівництво, претендуючи на те, щоб представляти інтереси всіх палестинців, в той же час відмовляється надавати цивільні права палестинським біженцям, в тому числі тим, які живуть в секторі Газа і на Західному березі річки Йордан.

Ізраїль ставить під сумнів, що палестинське керівництво визнає міжнародні закони, дотримується права людини і прагне до світу, що є необхідною умовою прийняття в ООН ПНА як держави.

Тим часом багато країн вже офіційно оголосили про визнання палестинської держави, не чекаючи на жодне голосування в ООН і навіть оголошення самими палестинцями своєї  незалежності .

Слід зауважити, що більшість країн, що розвиваються, а також арабські та мусульманські країни, заявляли про намір стати на бік палестинців у конфлікті між Палестиною та Ізраїлем. Лише кілька країн залишаються невизначеними у своєму виборі. Зокрема, це Угорщина, Словаччина, Польща та Чехія. Саме їх голоси будуть вирішальними у прийнятті вересневої Резолюції ООН.

Останнім палестинську державність визнав Сальвадор - наприкінці серпня цього року. Раніше про визнання оголосили представники Гондурасу, Коста-Ріки, Нікарагуа та Домініканської Республіки. В останні місяці таке ж рішення ухвалили кілька латиноамериканських країн - Аргентина, Бразилія, Болівія, Чилі та Еквадор.

У багатьох уже не викликає сумніву те, що в затяжному арабсько-ізраїльському конфлікті всі основні проблеми можуть бути розв’язані лише політичним шляхом при дотриманні головної умови — переговорний процес має проходити в мирній обстановці, за відсутності погроз і насильства.

Країни світового співтовариства в питанні визнання Палестинської держави не повинні робити необачних кроків, схожих на ті, що зробив Ватикан 17.02.2000 р., підписавши угоду між Святим престолом і Палестинською автономією. Вона означає повномасштабне визнання Ватиканом Палестинської держави, яка створюється, і встановлення з нею дипломатичних відносин.

Утворення й визнання Палестинської держави має відбуватися за умови гарантування безпеки як Ізраїлю, так і Палестини. Щодо першого це означає, що арабські країни повинні гарантувати неможливість існування й підтримки екстремістських терористичних організацій у Палестині та Лівані, спрямованих проти Ізраїлю. Що ж до Палестини, то провідні світові країни мають дати гарантії збереження її державного суверенітету та територіальної цілісності.

З огляду на вище викладені обставини, доводиться сумніватися, що нинішня палестинська адміністрація зможе самостійно впоратися з завданням утворення своєї держави, яка б проводила антитерористичну політику. Як альтернатива може бути застосований інший, успішно апробований у минулому підхід, — запровадження тимчасового зовнішнього управління. Приміром, після Другої світової війни об’єктами такого правління стали Німеччина та Японія. Мета союзників-переможців була — викоренити агресивну сутність і налагодити демократичні механізми в цих державах. Аналогічно щодо Палестини світове співтовариство має поставити мету — викоренити терористичну сутність і закласти демократичні інститути нової Палестинської держави.

Для її реалізації недостатньо прийняття такого підходу провідними світовими країнами та ООН. Його повинні прийняти також усі арабські держави. Значну роль у цьому можуть відіграти ЄС, Росія і Китай. Істотним чинником є й те, хто очолить у Палестині тимчасову зовнішню адміністрацію. Можливо, оптимальним вирішенням стане призначення високопоставленого авторитетного представника однієї з арабських країн (приміром, Єгипту), яка отримає для цієї місії спеціальний мандат ООН. Підтримку порядку мають здійснювати миротворчі сили.

Прийняття викладеного тут підходу до утворення Палестинської держави може започаткувати вирішення такого тривалого арабсько-ізраїльського конфлікту.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: