перейти на сайт>>

Проблеми заочного розгляду цивільних справ

ID роботи: 4991
Тип роботи:
Об'єм: 33 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ

1. Заочний розгляд цивільних справ як форма цивільного судочинства

1.1.Процесуально-правова суть та становлення інституту заочного розгляду справи в цивільному процесі України

1.2.Поняття заочного провадження в цивільному процесі

2.Особливості заочного розгляду справи у цивільному процесі

2.1. Заочний розгляд справ

2.2. Перегляд заочного рішення

2.3. Особливості оскарження заочного рішення

3. Проблеми заочного розгляду цивільних справ та перспективи їх вирішення

Висновки

Література



Висновок:

Таким чином, у даній курсовій роботі досліджено інститут заочного розгляду цивільних прав як форму цивільного судочинства. Визначено правову природу такого інституту та умови, що становлять основу заочного розгляду цивільних справ.

До прийняття нового Цивільного процесуального кодексу України  найпоширенішою причиною судової тяганини під час розгляду цивільних справ була неявка відповідача до суду з тих чи інших причин. Прагнучи змінити цю тенденцію, автори законопроекту ЦПКУ зробили спробу процесуального новаторства, передбачивши можливість розглядати справи у заочному порядку. Як і будь-яке новаторство, заочний розгляд має й іншу, негативну, сторону, яка зачіпає права як позивачів, так і відповідачів. Про те, що проблема незнання особливостей заочного судового розгляду існує, свідчить величезна кількість ухвал апеляційних судів про залишення апеляційних скарг без розгляду у зв’язку з порушенням порядку перегляду заочних судових рішень.

Головною відмінністю заочного провадження є правові наслідки, що тягне розгляд справи та ухвалення заочного рішення в такому порядку. Зокрема, в разі ухвалення судом заочного рішення встановлений не лише спрощений порядок його перегляду, але й скорочені строки для його скасування. Причому перегляд заочного рішення здійснюється тим самим судом, що його ухвалив.

 При ухваленні звичайного судового рішення застосовуються загальні строки його оскарження, як і передбачений ЦПК України загальний процесуальний порядок оскарження судового рішення та розгляду справи апеляційним судом.

Як підсумок зазначимо, що заочний розгляд цивільних справ слід розглядати як форму цивільного судочинства. Запровадження заочного розгляду спрямовано на забезпечення своєчасного розгляду і вирішення цивільних справ з метою захисту прав, свобод чи інтересів фізичних, юридичних осіб та держави. Заочний розгляд цивільних справ має двоїсту природу: з одного боку, він покликаний гарантувати права відповідача, коли справа розглядається без його особистої участі, а з іншого – має на меті захистити права позивача, коли відповідач своєю неявкою затягує вирішення спору. Цивільно-правове законодавство, яке регулює інститут заочного розгляду цивільних справ, потребує вдосконалення, що є нагальним завданням розвитку вітчизняної теорії цивільного процесуального права.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: