перейти на сайт>>

Проблеми національної психології у кіноповістях О.Довженка

ID роботи: 5735
Тип роботи:
Об'єм: 29 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ І. Творча спадщина та естетичний світогляд О. Довженко  в контексті української культури ХХ століття

1.1. Кіномистецька спадщина О. Довженко

1.2. Засоби розкриття національного характеру у творчості О. Довженко

Розділ ІІ. Психологічний аспект духовного виміру українців у кіноповістях О. Довженко

2.1. Особливості зображення національної психології та героїзму народу  у кіноповісті «Україна в огні»

2.2. Краса душі українського народу в повісті О. Довженко «Зачарована Десна»

Висновок

Список літератури



Висновок:

Творчість Олександра Довженка – кінорежисера і письмен­ника – всесвітньо відома. Як підтверджено історією, він мав цілковите право сказати про себе: «Я належу людству».

Олександр Довженко – чи не найбільший національний поет у кіно – не випадково особливості свого художнього мис­лення, яке беззастережно можна назвати поетичним, виявив в образній системі кіноповісті «Україна в огні». Це складає один із важливих стрижнів його художньої системи як особливого світовідчуття і світобачення та його вираження у прозі, що мала звучати і виглядати як кінокартина, функціонуючи у сфері син­тетичного виду мистецтва. Саме тому невипадково органічно постала потреба вивчити художній світ Олександра Довженка, специфіку його поетики через аналіз мікрообразів, усієї тієї плоті твору, її фактури через образні ряди, до яких активно звер­тався автор, створивши полотно досконале й переконливе про долю народу на таких перехрестях як трагедія війни.

Із творів Олександра Довженка, із його фільмів та щоденникових записів доходимо висновку, що найбільше ця непересічна людина любила свій народ і правду, сувору і водночас героїчну правду життя.

Письменник не втрачає віри в людину, в її високі поривання душі, в перемогу народу. Сила, вічність і безсмертя народу складає невмируща воля до життя, вірність народу і народним цінностям, носіями яких є герої твору.

За допомогою образів-символів відкривається в переконли­вій художній формі не лише матеріальний світ, але й духовні, невидимі форми людського буття, завуальовані частини того культурного материка, національної свідомості і підсвідомості, з яких і складається Людина. Олександр Довженко як митець-новатор самовіддано працював задля модернізації не лише української, але й світової культури. І, мабуть, встиг би біль­ше, якби не лещата тоталітаризму, що накладали табу на вільне слово і неканонічну творчість.

Через систему вірувань народу, прикмети, національні традиції, звичаї й обряди О.Довженко відтворив цілісне світовідчуття й світорозуміння українців, нерозривну діалектичну єдність мікро- і макрокосмосу: людини і природи, людини і світу, людини і Землі, розкрив етнокод духовного життя нації. Саме цим він і досяг національноїформи в кіномистецтві і літературі.

Основою ідейно-естетичної, художньо-психологічної концепції творів О.Довженка є особистість, її багатогранні внутрішні почуття й переживання, якими мотивуються поведінка, вчинки і дії героїв. Цим же пояснюється їх соціальна активність, спрямована на усунення перешкод на шляху до свободи, утвердження себе як націотворчої сили. Піднявшись на висоту громадського звинувачення радянського тоталітаризму, письменник утвердив думку про цінність особистості, конкретного людського життя, свободи і моралі, добра і блага як основи національного життя, піднісши її до ідеї історичної цінності нації, вільного вибору нею власної життєвої долі. Постановка й розв'язання складних проблем національного буття йшла по шляху вираження загальнолюдського у творчості О.Довженка.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: