перейти на сайт>>

Програми антивірусного захисту. Розробка комплексного алгоритму захисту ПК

ID роботи: 3246
Тип роботи:
Об'єм: 40 стор.
Вартiсть: 50 грн.


Змiст:

Вступ
Розділ І. Загальна характеристика програм антивірусного захисту
1.1. Поняття та особливості програм-антивірусів
1.2. Характеристика сучасних антивірусних програм
Розділ ІІ. Розробка комплексного алгоритму захисту ПК
2.1. Використання антивірусних програм у корпоративних мережах і мережах Інтернет
2.2. Концепція антивірусного захисту
Висновок
Використана література



Висновок:

Використання комп'ютерів і автоматизованих технологій приводить до появи ряду проблем в процесі управління підприємством. Комп'ютери, часто об'єднані в мережі, можуть надавати доступ до колосальної кількості найрізноманітніших даних. Тому люди турбуються про безпеку інформації і наявність ризиків, пов'язаних з автоматизацією і наданням набагато більшого доступу до конфіденційних, персональних або іншим критичним даним. З кожним роком все збільшується число комп'ютерних злочинів, що може привести в кінці кінців до підриву економічної діяльності будь-якого підприємства. І тому повинно бути ясно, що інформація - це ресурс, який треба захищати.
Комп'ютерні віруси - це програми, здатні поширюватися самостійно, дописуючи свій код для цього до файлів або до службових області диска. Таким чином, на «сфери інтересів» віруси діляться на програмні (які здатні заражати здійснимих файли - com і exe-типів і оверлеї), завантажувальні (що ховають свій код в boot-секторі дискети або жорсткого диска), що з'явилися нещодавно текстові віруси (вражаючі документи у форматі WinWord, які підміняють системні макроси), троянські (створюють програми з «цікавими» назвами, запуск яких призводить до зараження комп'ютера - розрахунок на психологію користувача, який заради проби завантажить казна-звідки з'явився файл типу GAME.EXE) і комбіновані (що поєднують різні способи зараження - приміром, і через boot-сектор, і через програми). За «зовнішнім виглядом» крім звичайних вірусів (які видно у файлі неозброєним оком) існують віруси-невидимки (Stealth-віруси - що використовують особливі прийоми маскування, так, що під час перегляду зараженої програми на вже хворий машині файл здається «чистим») і поліморфні віруси, вигляд яких від версії до версії змінюється настільки сильно, що заражені файли або сектора можуть не мати спільних фрагментів. За результатами «життєдіяльності» віруси можуть бути поділені на безпечні (просто тиражують себе і, можливо, бавляться звуковими і відеоефектами) і небезпечні (шифрувальні диск, стираючі файли або просто містять помилки, що можуть призвести до спотворення або втрати інформації). В даний час налічується понад 7 тисяч вірусів і кількість їх щодня збільшується; основними авторами таких програм-паразитів є програмісти Росії, Тайваню і країн Східної Європи (перш за все, Болгарії та Польщі).
Незважаючи на великі зусилля як теоретичного, так і практичного характеру щодо вирішення проблеми захисту інформації, його сучасний стан дуже далекий від будь-якого надійного розв'язання. Більше того, виникла ціла низка нових проблем, які пов'язані з захистом від комп'ютерних вірусів. Фахівці навіть доходять висновку щодо кардинальної зміни погляду на проблему організації антивірусного захисту з урахуванням загроз від проникнення комп'ютерних вірусів.
Віруси роблять неможливим нормальне функціонування програм і комп'ютера, тому, безперечно, для лікування програм, знищення вірусів і профілактики постійно потрібні нові антивірусні програми.
Основна тактика захисту від вірусної «інфекції» полягає у використанні програмного забезпечення з надійних джерел (в ідеалі - тільки ліцензійного), в регулярному контролі за станом найбільш важливої інформації в комп'ютері (по можливості - зі створенням резервних копій на дискетах, стрічці або мережевому диску). Необхідна також обов'язкова перевірка всіх знову надходять на дисках або через мережу програм яких-небудь надійним антивирусом або їх комплектом. Набір якісних антивірусних програм незмінно поповнюється в міру розширення фронту вірусної атаки.
Антивірусна програма - це комп'ютерна програма, спеціально створена для пошуку та знешкодження вірусів. Оскільки вона може виявити вірус, що вона знає і відповідні засоби боротьби з ним. Незважаючи на це, кожен день виходить більше 20 нових вірусів, що антивірусні програми не здатні виявити. Тому регулярне оновлення антивірусних баз є основою для успішного пошуку і знищення цих шкідливих кодів.
Для боротьби з вірусами, їх виявленням та ліквідацією розроблено багато антивірусних програм, наприклад, DR-WEB, Антивірус Касперського та інші. Але жодна з них не може гарантувати 100% захисту від вірусів. Антивірусні програми можуть працювати як:
детектори (сканери) - проводять перевірку системи на наявність вірусів і повідомляють про це користувача;
лікарі - здійснюють „лікування” системи від виявлених комп'ютерних вірусів, тобто знешкоджують віруси; при неможливості знешкодження заражені об'єкти можуть бути видалені або вміщені в спеціальні папки; монітори - постійно (резидентно) знаходяться в оперативній пам'яті з моменту завантаження операційної системи, перевіряють усі файли й диски, до яких іде звертання, не допускають виконання дій, що можуть ідентифікуватись як дії вірусу. Антивірусні програми можуть виявляти та ліквідувати тільки вже відомі віруси. З невідомими вірусами ці програми боротися не можуть.
Для ефективної боротьби з вірусами розробники антивірусних програм створюють і постійно оновлюють так звані антивірусні бази - сукупність даних про відомі на даний момент часу віруси і способи боротьби з ними.
З метою запобігання ураження комп'ютера вірусами і збереження даних слід дотримуватись таких вимог:
використовуйте ліцензійне програмне забезпечення;
періодично здійснюйте повну перевірку системи на наявність вірусів за допомогою однієї з антивірусних програм;
постійно оновлюйте антивірусні бази;
установіть антивірусну програму-монітор;
регулярно проводьте резервне копіювання найбільш цінних даних;
перед використанням перевіряйте антивірусною програмою всі змінні носії,
отримані зі сторонніх джерел;
не відкривайте вкладені до листів електронної пошти файли, якщо вони прийшли від невідомого кореспондента;
обмежте коло користувачів вашого комп'ютера, ознайомте їх з правилами антивірусного захисту.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: