перейти на сайт>>

Психологічна допомога жінкам після розлучення

ID роботи: 10603
Тип роботи: Дипломная
Об'єм: 90 стор.
Вартiсть: 300 грн.


Змiст:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ВИВЧЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПЕРЕЖИВАННЯ СИТУАЦІЇ РОЗЛУЧЕННЯ ЖІНКАМИ ЯК ФЕНОМЕН СУЧАСНИХ ПСИХОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

1.1. Аналіз джерел за проблемою дослідження чинників та психологічних особливостей переживання розлучення жінками

1.2. Особливості переживання розлучення жінками

1.3. Чинники, що впливають на психологічне становище жінок після розлучення

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 1 РОЗДІЛ

  1. ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ НАДАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ЖІНКАМ ПІСЛЯ РОЗЛУЧЕННЯ

2.1. Методичні заходи, хід та процедура констатувального експерименту

2.2. Психологічний та статистичний аналіз результатів констатувального експерименту

2.3. Практичні рекомендації щодо надання психологічної допомоги жінкам після розлучення

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 2

ВИСНОВКИ СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ



Висновок:
Таким чином, дане дослідження було присвячено вивченню теоретичних та практичних аспектів організації психологічної допомоги жінкам після розлучення. У процесі написання роботи була досягнута її основна мета та вирішені завдання, поставлені на початку дослідження:
  1. Здійснено аналіз джерел за проблемою дослідження психологічних особливостей переживання розлучення жінками. Дослідники відмічають, що розлучення між подружжям – це завжди наслідок кризових відносин в сім’ї і втрата гармонії. Внаслідок цього, порушується гомеостаз сімейної системи, що вимагає її реорганізації.
Розлучення – це завжди результат кризового розвитку відносин подружньої пари. В сучасній літературі виділяються три основні психологічні проблеми, специфічні для періоду після розлучення: розподіл батьківських обов’язків із колишнім партнером, втрата близького супутника та втрата соціальних контактів, пов’язаних із колишнім партнером. Виділяють 5 типів психологічного переживання розлучення: психологічний розрив (переорієнтація), емоційне «застрягання», витіснення переживань до імагінальної сфери, ідеалізація стосунків із чоловіком, страх нових взаємин із чоловіками. Перераховані типи психологічного переживання розлучення можуть бути розглянуті й як етапи психологічного переживання розлучення. У літературі також наголошуються такі основні цілі психокорекції, спрямованої на соціально-психологічну допомогу жінок зрілого віку: збереження психологічного здоров’я, задоволеність життям, достатній рівень емоційного благополуччя в швидко змінному соціально-психологічному просторі.
  1. Визначено чинники, що впливають на психологічне становище жінок після розлучення. Для багатьох жінок розлучення є величезним стресом, і це не дивно, адже подружжя багато пов’язує. На жаль, в стані такого стресу у багатьох жінок з’являються захворювання різноманітного характеру, як фізичного, так і психічного змісту. Після розлучення у більшості жінок, як правило, страждає самооцінка, вони відчувають себе самотніми, неспроможними і нікому непотрібними.
Вважається, що важче проходить адаптація в тих жінок, які не є ініціаторами розлучення. На особливості переживання розлучення значно впливає усвідомлювана мотивація розлучення. У людей, які знаходять причину в зовнішніх чинниках, адаптація нижча, ніж у тих, хто мотивує розлучення порушенням взаємин або мають складнощі з формулюванням мотиву. Такі негативні особливості переживання ситуації розлучення як зниження настрою, внутрішні конфлікти, зниження порогу порушення по відношенню до зовнішніх факторів, почуття занепокоєння і безвиході притаманні жінкам напруженим, схильним до тривожності, нереалістичним, непрактичним, потопаючим у власних гіпертрофованих проблемах, що мають високу мотивацію, задовольнити яку досить складно. У той же час наявність великої соціальної сітки, що підтримує і розуміє, робить корисний вплив на стан жінки в період розлучення, дозволяючи їй підтримувати фізичний і психічний баланс, знайти внутрішні ресурси і позбутися відчуття покинутості і безпорадності.
  1. Проведено емпіричне дослідження особливостей надання психологічної допомоги жінкам після розлучення. У процесі дослідження були використані наступні методики: методика діагностики особистісної залежності Б. Уайнхолда, шкала страху інтимності, багатофакторний міжособистісний опитувальник FPІ (модифікована форма В), опитувальник психологічної адаптації жінок після розлучення (автор О.В. Яворська). Проведене дослідження виявило низку психологічних проблем у розлучених жінок. Так, у більшості досліджуваних переважає середній (30%) та високий (26,67%) рівні особистісної залежності, що свідчить про переважання низької самооцінки, почуття провини, пригнічені емоції, заморожені почуття, прагнення до контролю; страх інтимних відносин у майбутньому є характерним для майже половини (46,67%) досліджуваних; найяскравіше виражені такі особистісні якості як невротичність, депресивність, дратівливість, сором’язливість. При цьому більшість досліджуваних жінок ще не пройшли період психологічної адаптації: виявлені проблеми у сфері міжособистісних стосунків (56,67% – низький рівень адаптації, 30% – середній рівень, 13,33% – низький рівень), переважно низький та середній рівні адаптації емоційної та імагінальної сфер, не набагато кращими є результати вивчення адаптованості поведінкової (низький рівень адаптації був виявлений у 46,67% досліджуваних) та когнітивної (низький рівень адаптації виявлений у 40% досліджуваних).
  2. Розроблено практичні рекомендації щодо надання психологічної допомоги жінкам після розлучення.На підставі аналізу літературних джерел і отриманих у ході дослідження виділено кілька мішеней психокорекційного втручання: 1) емоційні зв’язки з колишнім чоловіком; 2) складнощі в побудові нової соціальної ідентичності, а саме, в прийнятті статусу розлученої жінки, розробці навичок фінансової самостійності, побудові нових соціальних зв’язків; 3) створення нових партнерських взаємин із представниками протилежної статі. Кожна з проблем пов’язана з іншими та не є ізольованою.
Розроблена психокорекційна програма психологічної адаптації жінок після розлучення передбачає реалізацію у двох основних формах – 1) гомогенна (спеціалізований тренінг для розлучених жінок); 2) гетерогенна психокорекційна група, учасниками якої є люди з різними психологічними проблемами, в тому числі й розлучені жінки. Психокорекційна програма реалізується в ході послідовних етапів: 1) первинне інтерв’ю, що передує груповій роботі, й діагностика особливостей переживання розлучення в жінок; 2) встановлення атмосфери довіри в групі; розробка групових правил і норм; 3) аналіз типів переживання розлучення; 4) формування нового соціального статусу жінки; 5) діагностика та аналіз дисфункціональних аспектів міжособистісних взаємин із протилежною статтю; 6) формування функціональних навичок міжособистісних взаємин із чоловіками. Психокорекцій ний вплив, метою якого є психологічна адаптація жінки, спрямований на всі особистісні сфери жінки.
НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: