перейти на сайт>>

Робінгудовський цикл народних балад та його специфіка

ID роботи: 6490
Тип роботи:
Об'єм: 34 стор.
Вартiсть: 90 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ 1. Жанрово-літературна характеристика та історичне тло циклу англійських балад про Робін Гуда

1.1. Жанр балади та його місце у світовій літературі

1.2. Історичне тло  та прототипи героїв народних балад про Робін Гуда

Розділ 2. Робін Гуд – добрий розбійник з циклу англійських балад

2.1. Особливості та періодизація циклу народних балад про Робін Гуда

2.2. Специфіка та сюжети робінгудівського циклу балад

Висновки

Використана література



Висновок:

Цикл балад про Робін Гуда посідає особливе місце у низці героїчних балад та в англо-шотландському фольклорі. Особливе – і тому, що це єдина група балад, яка є чітко окресленим циклом; і тому, що вони згруповані навколо єдиного й до того ж надзвичайно колоритного народного героя; й тому, що це цілком англійські балади. Балади про Робін Гуда – не тільки чудові художні твори.

Всього відомо близько 40 балад про Робін Гуда. Вони об’єднані в два великих цикли «Мала пісня про діяння Робін Гуда» та «Діяння Робін Гуда».

Вже 400 років  у першу неділю травня у Англії відзначають день народження Робін Гуда, вшановуючи його пам’ять стрілецькими змаганнями. Народні балади існували спочатку в усній формі, а в XIV ст. були записані.

Головний герой циклу – герой у повному розумінні цього слова: романтичний, сильний, гордий та водночас добрий, чесний та справедливий. Це – герой-захисник, що уособлює найкраще в людині, в лідері. Не дивно тому, що серед всіх баладних персонажів саме Робін Гуд та історії про нього стали матеріалом для пізніших п’єс, екранізацій, стилізацій тощо.

Висловлювалося припущення, що Робін Гуд не тільки «збірний» образ, але що він мав прототип в дійсності. Питання про історичний прототип  Робін Гуда, а також про час виникнення легенд і балад, які оспівують його подвиги, ніколи, мабуть, не вийде з області припущень. Але безсумнівно, що в цих переказах чується відгук боротьби народу з чужоземними завойовниками-норманами, відгомін боротьби з нормандських феодальними баронами, які в наглухо застебнутих латах, з мечем і списом з’явилися пошукати щастя і багатства в Англії і які, за словами стародавнього історика   «все вважали для себе дозволеним, проливали за примхою кров, виривали у бідняка шматок хліба, забирали все: гроші, майно, землю».  

Оскільки  балади про Робін Гуда належать до фольклору, вони неминуче насичені символами, яким відведено зовсім не другорядну роль і в побудові сюжету, і в композиції, і в створенні образів персонажів.

На ранніх етапах свого розвитку балади про Робіна Гуда не давали зв’язкової розповіді про його життя; вони розповідали лише про окремі його авантюри. Велике місце в них займали насамперед розповіді про формування його дружини. Багато балад  засновані на нескладній сюжетній схемою: який-небудь представник простолюду – ремісник, наприклад, чинбар, котляр, гончар, за наказом короля, шерифа або по власному спонуканню, намагається захопити Робіна Гуда, б’ється з ним, але, випробувавши його силу і хоробрість, добровільно приєднується до його дружини. Їх об’єднує спільна ненависть до феодалів і всім гнобителів народу.

Чернець-зрадник, скнара-абат, неправедний єпископ – такі образи «ворогів народу» в цих баладах; не менш негативними рисами характеризуватися чиновники, судді. Шериф ноттінгемський представлений в образі загального гнобителя і самоправця; Робін Гуд знущається над ним і переслідує його як свого головного ворога.

З кожним новим переказом образ Робіна став благороднішим. Поступово з просто щасливого і сміливого бандита він стає благородним розбійником. Він грабує і обманює злих і жадібних багатіїв, а награбоване роздає біднякам. Але Гуд ніколи не ображає жінок, підпорядковується владі короля і свято вірить в Бога.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: