перейти на сайт>>

Середземне море і його вплив на формування природи Південної Європи

ID роботи: 1881
Тип роботи:
Об'єм: 30 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ
Розділ і. Середземне море: фізико-географічний нарис
1.1. Фізико-географічна характеристика
1.2 геологічна будова і рельєф дна
1.3 гідрологічний режим
Розділ іі. Характеристика впливу середземного моря на формування природи південної європи
2.1. Кліматичні особливості середземного моря
2.2. Вплив середземного моря на формування природи південної європи
Висновок
Список використаних джерел



Висновок:

На основі проведених нами досліджень можна зробити висновки:
Середземне море – середземне, міжматерикове море Атлантичного океану, що з’єднується з ним на заході Гібралтарською протокою. Берегова лінія моря сильно порізана. В Середземному морі виділяють моря: Альборан, Балеарське, Лігурійське, Тірренське, Адріатичне, Іонічне, Егейське.
На північному сході протокою Дарданелли море з’єднується із Мармуровим морем і далі протокою Босфор – з Чорним морем, на південному сході Суецьким каналом – із Червоним морем. Площа Середземного моря – 2500 тис. км 2. Середня глибина становить 1541 м, максимальна – 5121 м.
У Середземному морі виділяють також ряд великих заток: Аліканте, Ліонська, Таранто, Анталія, Іскендерун, Сідра, Габес і Туніська.
Середземне море розміщене в альпійській геосинклінальній області, що визначає значну складність рельєфу дна. Дно Середземного моря поділяється на кілька улоговин з відносно крутими материковими нахилами, глибиною 2000-4000 м: Західна, Тірренська, Іонічна і Східна улоговини. Дно деяких улоговин вкрите неоген-антропогеновими товщами (в Балеарському і Лігурійському морях потужністю до 5-7 км) осадових і вулканічних порід.
Утворення улоговин Середземного моря пов’язують з розтягуванням (розходженням) материкової земної кори, або з процесами потовщення земної кори і її просіданням. В окремих ділянках улоговин продовжуються процеси геосинклінального розвитку.
Дно Середземного моря в багатьох частинах перспективне для пошуків місць зародження нафти і газу, особливо в області поширення соляних куполів.
Гідрологічний режим Середземного моря формується під впливом великого випаровування і загальних кліматичних умов. Переважання витрат прісної води над притоком веде до зниження рівня, що являється причиною постійного притоку поверхневих менш солоних вод із Атлантичного океану і Чорного моря.
В глибинних шарах проток відбувається відтік високосолоних вод, спричинений різною густиною води на рівні порогів проток. Основний водообмін відбувається через Гібралтарську протоку (верхня течія приносить 42,32 тис. км в рік атлантичної води, а нижня – виносить 40,80 тис. км середземноморської); через Дарданелли входить і витікає відповідно 350 і 180 км води за рік.
Висока солоність поверхневих вод в східній частині моря призводить до утворення проміжних вод, які опускаються в зимовий період і поширюються зі сходу на захід на глибині біля 300 м.
За придонною температурою і солоністю Середземне море є одним із самих теплих і солоних морів Світового океану. (12,6-13,4 °С і 38,4-38,7 С відповідно). Відносна прозорість води до 50-60 м.
В центральній і західній частинах Середземного моря виділяють чотири водні маси. Припливи в основному півдобові, їх величина менше 1 м, але в окремих пунктах в співвідношенні з вітровими нагонами коливання рівня можуть досягати 4 м (Генуезька затока, біля північного берега о. Корсика). У вузьких протоках спостерігаються сильні припливні течії (Мессинська протока).
Клімат південної частини Європи субтропічний середземноморський. Для нього характерні максимальні для цієї частини світу температури протягом усього року. Взимку тут +7 — +10°С, а влітку буває навіть тропічна спека. Найхарактернішою рисою середземноморського типу клімату є зміна вологої теплої зими сухим жарким літом. У середньому тут випадає близько 400-600 мм опадів.
Південне положення зони, багата субтропічна рослинність, незамерзаюче море, захищеність горами від холодних потоків повітря створюють можливість широкого використання цих районів для курортного лікування. Значний приплив сонячного тепла, обумовлений високим полуденним стоянням сонця і великою кількістю годин сонячного сяйва (до 2400 на рік), тривалий період сильної біологічної активності сонячних променів (6-6,5 місяця) дозволяють проводити геліотерапію майже цілодобово. Антициклональні форми циркуляції переважають над циклональними (230 і 135 днів).
Зима м'яка, помірно хмарна, із середніми температурами найхолоднішого місяця 1-4°С, починається в середині грудня. Найчастіше погода безморозна та із заморозками (25 днів у січні). Підсилення циклональної діяльності і загострення фронтів під впливом рельєфу місцевості сприяє збільшенню опадів. Переважаючий напрям вітру північний, північно-східний і східний.
Погодний режим зими сильно мінливий. М'яка зима дозволяє широко проводити кліматолікування, переважно аеротерапію у вигляді прогулянок і верандного лікування. У зв'язку з великою мінливістю погоди і сильними вітрами необхідне суворе дозування процедур, а також прогнозування і профілактика метеопатичних реакцій.
Взимку над морем встановлюється область зниженого атмосферного тиску, що визначає нестійку погоду з частими штормами і потужними опадами; холодні північні вітри знижують температуру повітря. Влітку велику частину моря охоплює гребінь Азорського антициклону, що визначає переважання ясної погоди з незначною хмарністю і малою кількістю опадів.
Найтеплішим є південно-східний район моря (біля 14 °С в лютому, 28 °С у серпні); просуваючись в північно-західному напрямку температура знижується ( до 8-10°С в лютому, 24°С в серпні).
Середня річна кількість опадів 400 мм, вона змінюється від 1100-1300 мм на північному-заході до 50-100 мм на південному-сході, мінімум – в липні-серпні, максимум – у грудні. Характерні міражі, які часто спостерігаються в Мессінській протоці. (так звана Фата-моргана).
Середземне море – найбрудніше на планеті. В наш час антропогенні перетворення вод Середземного моря досягнули глобальних масштабів, це негативно позначилося на гідрологічному режимі, екологічному стані, кліматичних умовах, органічному світі даної водойми.
Цьому сприяли такі основні чинники: будівництво найбільшого комплексу гідротехнічних споруд в Єгипті на річці Ніл; видобуток нафти, газу, залізо-марганцевих конкрецій, магнію; викиди в море шкідливих і небезпечних для життя і здоров’я людини речовин; зростання тоннажу флоту та обсягів перевезень; виникнення великих приморських промислових комплексів; туристсько-рекреаційне навантаження на узбережжя Середземного моря.
Основними шляхами розв’язання екологічних проблем моря є перехід до матеріало- і енергозберігаючих технологій, що дасть змогу перейти до маловідхідного виробництва і зменшить забруднення водойми; раціональне природокористування; розосередження екологічно шкідливих виробництв; екологічна освіта і виховання населення.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: