перейти на сайт>>

Сучасні проблеми комплектування державних архівних установ: складання та ведення списків джерел комплектування

ID роботи: 5496
Тип роботи:
Об'єм: 83 стор.
Вартiсть: 250 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи комплектування державних архівних установ

1.1. Поняття комплектування та джерел комплектування

1.2. Вимоги до оформлення справ, що приймаються в архів

1.3. Процес  комплектування державних архівних установ

Розділ 2. Сучасний стан та проблеми комплектування державних архівних установ

2.1. Робота з джерелами комплектування державного архіву

2.2. Характеристика сучасних  проблем комплектування державних архівних установ

2.3. Шляхи вирішення існуючих проблем на сучасному етапі

Висновок

Використана література



Висновок:

Формування повноцінної історичної бази є одним із завдань Держкомархіву України. Виконанню даного завдання сприяє функція комплектування державних архівів.

Комплектування архіву будується у декілька етапів:

-                встановлення профілю архіву;

-                визначення джерел комплектування;

-                визначення складу документів, що підлягають зберіганню в архіві;

-                організація комплектування.

Зміна системи управління економічною і соціально-культурною сферою життя суспільства привела до виникнення цілого ряду проблем по комплектуванню державних архівних установ.

Значний пласт архівних документів перебуває за межами України. Він відбиває історію і культуру українського народу і складає зарубіжну архівну україніку. Держава прагне повернути на підставі міжнародних угод архівні пам'ятки в Україну, використовувати інформаційні можливості зарубіжних архівів в інтересах України, її історії і культури. Серед вузлових питань прикладного архівознавства важливе місце займає удосконалення організації і управління діяльністю архівних установ. До них відносяться пошук нових методів відбору і реєстрації документів, їх класифікації, обліку і зберігання, забезпечення схоронності, створення сприятливих умов для використання інформаційних ресурсів. Вивчення архівознавства, особливо теорії і практики архівної справи, дозволяє майбутнім архівістам опанувати найновішими знаннями щодо організації роботи архівних установ, складання програм їхньої діяльності, вирішення науково-організаційних, господарсько-економічних, технічних та управлінських питань [21,297].

Однієї з головних проблем, з якою стикається архів при проведенні експертизи цінності і комплектування - проблема нормативно-методичної бази при проведенні експертизи цінності і комплектування архіву. Перш за все, відсутність сучасних зразкових переліків документів з вказівкою термінів їх зберігання і зразкових номенклатур справ по всіх основних галузевих системах управління, а саме по сільському, лісовому і водному господарствах.

Поява нового вигляду документів, що відображають сучасні економічні і управлінські взаємини, якісну зміну самої суті і цінності ряду документів, не входить в галузеві переліки документів і зразкові номенклатури справ 70-х років, використовуваних дотепер архівом при проведенні експертизи цінності і комплектування.

Перебудова управління народним господарством дала надзвичайну різноманітність не тільки структурам і формам власності в системі агропромислового комплексу, але і виникненню ряду нових організацій і підприємств. Утруднення виникли при визначенні термінів зберігання наступних видів документів: цільові програми розвитку, інвестиційні контракти, комерційне листування і ін. Аналіз документів показав, що змінюється не тільки назва документів, їх склад, але і інформаційна місткість. З'являються нові показники, такі як реєстри, заходи по економічному і соціальному розвитку, юридичний статус підприємств і ін.

Реорганізація старих і створення нових структур управління спричиняє за собою перерозподіл комплексів документів організацій-фондоутворювачів.

Розробка сучасної нормативно-методичної допомоги, рекомендацій, зразкових номенклатур справ  органами виконавчої влади сприяла б рішенню вищеперелічених проблем.

Наступна проблема, що стоїть перед архівом на сучасному етапі - це проблема вибору форми прийому документів. Головною особливістю документування недержавних організацій є скорочення кількості управлінських документів, особливо планових і звітних. У сучасних умовах господарювання, коли порушені вертикальні зв'язки, в багатьох організаціях доводитися відмовлятися від вибіркового прийому документів, оскільки скоротилася кількість планової і звітної документації, таким чином, багато документів не є дублетними. Практика складання списків-джерел комплектування показує, що при зміні форми власності багато організацій і підприємства різко скоротили кількість документів і в основному ведуть лише листування, протоколи загальних зборів і договору.

Також проблеми виникають в організаційному плані (зв'язок архіву з новими власниками документів). Взаємини архіву з недержавними організаціями будуються на договірній основі, оскільки відповідно до Закону „Про Національний архівний фонд та архівні установи” недержавні структури і приватні особи є власниками створених у них документів і мають право володіння і розпорядження ними. Звідси виникає ще одна проблема комплектування архіву. Відсутність фінансових коштів не дозволяє організаціям виконувати умови договору. Особливе це стосується документів організацій, що становлять державну частину Архівного фонду України.

При висновку архіву угод про співпрацю з організаціями різних форм власності, не всі власники документів вважають потрібною співпрацю з архівом.

Однієї з істотних проблем, що стоять на сучасному етапі практично перед всіма архівами є дефіцит площ. Враховуючи, той факт, що останнім часом безліч організацій і підприємств закінчують свою діяльність, то архів незабаром не зможе комплектуватися документами ліквідованих організацій, установ і підприємств. Крім рішення питання об комплектування архіву документами організацій, що ліквідовуються, і підприємств встає наступна проблема. Існують організації і підприємства, які при ліквідації не передають свої документи по особовому складу на зберігання в архів і, отже, в першу чергу страждають соціальні права громадян при оформленні на пенсію.

Таким чином, рішення проблем комплектування державних архівів полягає головним чином в розробці нової нормативно-методичної бази, що відображає склад і види документів, що утворюються в сучасних умовах.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: