перейти на сайт>>

«Товарознавчі та маркетингові аспекти дослідження ринку Марківських сирів» (за матеріалами підприємства ПП СПФ «Агро»)

ID роботи: 7588
Тип роботи:
Об'єм: 108 стор.
Вартiсть: 250 грн.


Змiст:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ХАРАКТЕРИСТИКА РИНКУ ТА АСОРТИМЕНТУ ТВЕРДИХ СИЧУГОВИХ СИРІВ В УКРАЇНІ ТА РЕГІОНІ

1.1.         Дослідження особливостей ринку сичугових сирів України

1.1.1.  Сучасний стан та перспективи розвитку ринку твердих сичугових сирів

1.1.2.  Загальна характеристика асортименту твердих сичугових сирів

1.2. Товарознавча характеристика і асортимент твердих сичугових сирів

1.2.1. Тверді сичугові сири та їх споживні властивості. Характеристика твердих сичугових сирів як продукту харчування

1.2.2. Класифікація твердих сичугових сирів

1.2.3. Технологія виробництва твердих сичугових сирів та вплив окремих операцій на якість

1.2.4. Вимоги до якості, пакування та зберігання твердих сичугових сирів

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ, ОБ’ЄКТ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

2.1. Характеристика організації ВАТ «Марківський сироробний завод»

2.2. Об’єкт та методи дослідження

2.2.1. Технологія виробництва та організація контролю якості твердих сичугових сирів

2.3. Дослідження показників якості твердих сичугових сирів

РОЗДІЛ 3. РОЗРОБКА ЗАХОДІВ ЩОДО УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВОЮ ПОЛІТЕКОЮ НА ВАТ «МАРКІВСЬКИЙ СИРОРОБНИЙ ЗАВОД»

3.1. Дослідження ефективності маркетингової діяльності

3.2. Шляхи оптимізації асортименту та підвищення якості твердих сичугових сирів

3.3. Пропозиції щодо покращення організації продажу твердих сичугових сирів на підприємстві

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ



Висновок:

Сири - це концентровані білкові продукти, які отримують створоженням молока, обробкою згустку з наступним дозріванням сирної суміші. За свої високі смакові якості сир здавна вважався одним з найсмачніших і найцінніших продуктів харчування.

У першому розділі магістерської роботи було проведено  дослідження  ринку та асортименту твердих сичугових сирів в Україні.

Серед великого вибору продуктів харчування сир на сьогоднішній день є одним з найбільш багатофункціональних харчових продуктів. Сир підходить для різних вікових груп, він задовольняє багато смаків і є надзвичайно корисним. Основною сировиною для виробництва сиру є коров’яче, козляче і овече молоко.

     Попит на традиційні сири стабілізувався, а на елітні сорти став зростати. Це пов’язане з тим, що споживачі цінують якісні продукти, цікавляться процентним співвідношенням речовин, які його складають. І тому у виборі марки сиру ціна не завжди є остаточною, пріоритет належить все ж якості молочного продукту.

Сир відомий людству дуже давно. Він є продуктом із високою енергетичною і біологічною цінністю, що містить незамінні амінокислоти і більш прості з'єднання білкового і небілкового азоту, що легше і швидше засвоюються, чим білки молока. Крім того, сири містять і комплекс жиру, масова частка котрого сильно коливається - від 5-10% до 60% у сухій речовині, і водорозчинні вітаміни, а також багато мікроелементів. Енергетична і харчова цінність залежить від вмісту і складу сухих речовин, а також вологи. Харчова цінність сирів полягає ще в тому, що його складові частини, особливо білки, знаходяться в легкозасвоюваній формі, що не потребує від організму великих витрат енергії на перетравлення. Вони засвоюються на 96- 98%. Залежно від температури повторного нагрівання і деяких особливостей дозрівання сири поділяють на підгрупи: типу Швейцарського, типу Голландського та типу Чеддера. Асортимент сирів Голландського типу є дуже різноманітний та широко використовуваний. Це є Костромський, Естонський, Буковинський, Мармуровий, Львівський, Звенигородський, Пошехонський, власне Голландський та багато інших. Смак дозрілих таких сирів трохи гострий; консистенція пластична; рисунок складається з великої кількості дрібних вічок. Підгрупу Швейцарських сирів складають сири Швейцарський, Український, Карпатський, Новотроїцький. Смак солодкуватий; консистенція щільна (тверда); в рисунку переважають великі вічка. Представником сиру типу Чедера є Чедер, який є найбільш розповсюдженим у світі. Рисунок в таких сирах відсутній, що не є дефектом.

Асортимент звичайного магазину складають тверді та плавлені сири. До твердих можна віднести такі види як ”Російський”, “Голландський”, ”Едам”, “Гауда” та інші. Відсутність постійної пропозиції та сезонність виробництва сиру в Україні зробили якісні марки імпортних твердих сирів більш конкурентно спроможними.

     Сучасна ситуація на ринку молочних продуктів характеризується великою різноманітністю, широким асортиментом. Тому і конкуренція серед виробників сиру стала більш серйозною. Боротьба за потенційного споживача вимагає від виробників врахування багатьох важливих аспектів, для того, щоб продукція користувалася попитом серед населення. Крім прямої рекламної підтримки виробники використовують також різноманітну упаковку, фасування сировини для привернення уваги нових покупців. Дуже привабливі екзотичні сири розфасовані в невеликі упаковки; це дозволяє потенційним покупцям придбати нову продукцію та познайомитися з новими смаками.

Другий розділ присвячений аналізу процесу виробництва твердих сичугових сирів на ВАТ „Марківський сироробний завод”. Зокрема, була розглянута технологія виробництва сирів, особливості контролю якості.

ВАТ „Марківський сироробний завод” – одне з найбільших підприємств із виробництва твердих сичужних сирів, яке постійно працює над розширенням асортименту та покращенням якості продукції. Продукція підприємства налічує понад 130 найменувань, має помірну ціну та користується великим попитом споживачів. Система управління якістю підприємства сертифікована відповідно до вимог ДСТУ ISO 9001-2001. Завод також розробляє систему управління безпечністю харчових продуктів у відповідності з ДСТУ 4161-2003. ВАТ „Марківський сироробний завод” – неодноразовий учасник та переможець регіональних та загальнодержавних спеціалізованих виставок і конкурсів. Тверді сичугові сири ВАТ „Марківський сироробний завод” – популярні, корисні, висококалорійні продукти.

 Сири отримують згортанням молока і подальшою тривалою обробкою отриманого згустку, в ході якої віддаляється волога. Обробка завершується формуванням сирної маси і подальшої посолкою отриманих головок сира. Специфічних властивостей сир набуває лише після тривалого процесу дозрівання в сирних підвалах, де створені умови для накопичення в сирній масі смакових і ароматичних речовин.

Технологія сиру твердого сичужного складається з ряду послідовно виконаних операцій: приймання молока, визначення кількості, якості, сортування; очищення; резервування і дозрівання; нормалізація, пастеризація і охолодження до температури зсідання; підготовка молока до зсідання (внесення бактеріальної закваски, хлориду кальцію, калію, або натрію азотнокислого, сирного барвника, сичужне зсідання (внесення молокозсідаючого ферменту, обробка згустку (розрізування і постановка сирного зерна, друге вимішування до готовності сирного зерна); формування сиру; самопресування і пресування; соління сиру; дозрівання сиру та підготовка сиру до реалізації (маркірування, упаковування); зберігання сиру.

Товарознавча класифікація сирів будується з урахуванням основних технологічних прийомів обробки молока і згустку, а також характеру дозрівання сира, тобто видового складу мікроорганізмів, що беруть участь при дозріванні.

В результаті проведено аналізу можна сказати, що ВАТ „Марківський сироробний завод” має:

маркетингову стратегію та маркетинговий план просування;

репутацію визнаного лідера сироваріння;

постійне інвестування і, як результат, найвищу впізнаваність сирів ВАТ „Марківський сироробний завод”;

стабільну якість, підтверджену міжнародними стандартами ISO та чисельними нагородами;

постійний контроль сировини і виробничого процесу на всіх етапах;

найсучасніше технологічне обладнання;

значні інвестиції у виробництво і в сировинну базу.

У третьому розділі були запропоновані заходи заходів щодо удосконалення управління маркетинговою товарною політикою на твердих сичугових сирів ВАТ „Марківський сироробний завод” 

Для налагодження збутової політики ВАТ „Марківський сироробний завод” необхідно орієнтуватися на маркетингову діяльність.

Аналіз показав необхідність розширення асортименту продукції і її вдосконалення для підвищення попиту на продукцію ВАТ „Марківський сироробний завод” і збільшення товарообігу.

В останній час підвищилось виробництво безкіркових сирів, які дозрівають, зберігаються і реалізуються в полімерній плівці. Вони мають цілий ряд переваг технологічного і економічного характеру: ідентичний вміст сухої речовини і ступеня розпаду азотистих з’єднань у межах всієї маси сирного тіста; захист сиру від проникання в упаковку атмосферного повітря , добрі бар’єрні умови по двоокису вуглецю, парам води, мікроорганізмам. Крім того, упакування в плівку сприяє підвищенню рентабельності виробництва за рахунок здешевлення процесів, упакування, дозрівання і зберігання сиру, покращення товарного вигляду і привабливості упаковки сиру, підвищення термінів зберігання і зручностей при транспортуванні.

Для стимулювання збуту продукції підприємства рекомендовано проведення дегустацій сиру у місцях продажу.

Також для ВАТ „Марківський сироробний завод” були розроблені наступні рекомендації:

1. Необхідно постійно контролювати процес виробництва сиру і його техніко-хімічні і мікробіологічні показники з метою підвищення якості молочних продуктів;

2. Для привернення уваги потенційних покупців необхідно використовувати нову привабливу упаковку; випускати сир в різній розфасовці для зручного користування;

3. Необхідно створити для цього небхідні умови: встановити нове обладнання, повністю автоматизоване, покращити якість його виробництва;

4. Використання реклами допоможе познайомити споживачів з новою продукцією підприємства;

5. Необхідно розширювати ринок збуту сирів за кордон,

6. Можна запропонувати нові технології сирів з добавками, з лікувально-профілактичними властивостями;

7. Найголовнішим завданням по розширенню асортименту підприємства є постійне підвищення якості продукції.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: