перейти на сайт>>

Українська мова в Луганську: стан і статус

ID роботи: 2849
Тип роботи:
Об'єм: 25 стор.
Вартiсть: 120 грн.


Змiст:

Вступ
Розділ 1. Загальна характеристика мовної ситуації в Україні
1.1 Правовий статус української мови як державної
1.2. Реалізація мовної політики держави
Західний регіон
Розділ ІІ. Дослідження стану та статусу української мови на Луганщини
21. Характеристика сучасного стану реалізації статуту української мови як державної на Луганщині
2.2. Проблеми мовної реформи на Луганщини
Висновки
Література



Висновок:

У цивілізованих країнах мова в усіх її виявах є категорією не тільки лінгвістичною, а й політичною і державницькою. Там державна мова сприяє консолідації народів, які проживають на території цих країн, у єдину націю.

В Україні ж природному розвиткові української мови як державної на заваді стоять різні штучні перешкоди — чи то у вигляді інспірування руху щодо надання російській мові статусу державної (або офіційної), чи то витіснення нашої державної мови з життєво важливих сфер (передусім освіти та ЗМІ) на периферію російською мовою, чи то здійснення відвертих та підступних заходів з метою зробити українську мову неприродною, безперспективною, просто карикатурною.

Такі заходи Луганської міськради не назвеш інакше, як проявом антидержавницької мовної агресії. У результаті цього ганебного явища руйнується культура мови як цілісна система і виникає загроза зникнення мови або ж перетворення її на непотрібну, меншовартісну.

Мовна політика — це сукупність ідеологічних постулатів і практичних дій, спрямованих на регулювання мовних відносин у країні або на розвиток мовної системи в певному напрямі. Саме за відсутності чіткої цілеспрямованої державної мовної політики в Україні стають можливими такі наступи на мову — штучно створювані рецидиви регресу.

Регіональний погляд на причини, що заважають спілкуватися українською мовою, дозволяє, таким чином, відтворити певні особливості їх бачення в усіх трьох регіонах. Інтегральною формулою, яка, на нашу думку, може пояснити домінуючі погляди кожного регіону може бути така: не спілкуюся українською мовою бо: „Не хочемо” (Схід) – „Не усвідомлюють важливості мови” (Захід) – „Не вміють спілкуватися українською” (Центр та Україна загалом).

Як вже зазначалося, проблема України полягає не в двомовності, а скоріше в тому, що не існує єдиної української національної ідентичності. Як і У. Еко [5; 13] нам здається, що завдання України, так само, як і завдання об’єднаної Європи, знайти політичну та національну єдність через багатомовність. Україні слід свідомо наслідувати саме європейську модель з її багатомовністю, зваженістю і толерантністю до інших, у тому числі й до регіональних мов – замість американської моделі „плавильного котла”. Саме мультикультурність і багатомовність може бути запорукою динамічного розвитку українського суспільства.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: