перейти на сайт>>

Шекспір В. та англійський театр XVI і початку XVIІ ст.

ID роботи: 5950
Тип роботи:
Об'єм: 32 стор.
Вартiсть: 50 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ І. Творчість Шекспіра у контексті розвитку англійського театрального мистецтва XVI-XVII століть

1.1. Театр та театральне мистецтво Англії XVI-XVII століть

1.2. В. Шекспір – геніальний англійський драматург і поет доби Відродження: періодизація творчості

Розділ ІІ. Драматургія В. Шекспіра та її роль у розвитку англійського театру

2.1. Художні засоби шекспірівського театру

2.2. Внесок В. Шекспіра у розвиток світового театрального мистецтва

Висновок

Список використаної літератури



Висновок:

Англійський театр розвинувся пізніше, ніж іспанський та італійський, але це не завадило йому стати надбанням світової культури. Зрілість цього театру була непорівнянна з його молодістю.

Своєї вершини театр європейського Відродження досяг саме на англійському ґрунті – у творчості драматурга Вільяма Шекспіра. 

Театр Шекспіра не тільки був підсумком розвитку національного англійського театру, але до певної міри підсумовував досягнення всієї попередньої драматургічної культури стародавнього і нового часу. Одночасно творчість Шекспіра відкривала перспективи для подальшого розвитку театру і драми по шляху соціально-філософського осмислення життя, глибокого розкриття внутрішнього світу людини і його поетичного відтворення.

Високий реалізм театру Шекспіра був зумовлений не тільки особистим генієм поета – тут діяли багато об’єктивні фактори: зв’язок творчості Шекспіра з народною і національною традицією і його гуманістичні позиції, що виражали погляди передових шарів суспільства, і головне – характер самої дійсності, яка формувала творчість Шекспіра.

Сила шекспірівського реалізму в здатності до найширших історичних узагальнень, в оголенні найголовніших суперечностей часу, збереженні невичерпної віри в людину. У цих своїх якостях реалізм міг утвердитися тільки в епоху, яка сама з найбільшою силою розкрила суперечності століття, зіштовхнула старі феодальні сили з новими капіталістичними і, штовхнувши народні маси в море лих, одночасно дала незліченні приклади гнівного протесту мас.

Шекспір ​​зіграв величезну роль для розвитку театру не тільки в Англії, але і в інших країнах. Його творчість досі обігрується в багатьох театрах світу. Ця людина зробила великий внесок у культурний розвиток Англії.

«Душа нашого століття, чудо нашої сцени, він належить не одному віку, та всім часам», – писав про Шекспіра його молодший сучасник, англійський драматург Бен Джонсон. Шекспіра називають найбільшим гуманістом епохи Пізнього Відродження, одним з видатних письменників світу, гордістю всього людства.

Безперечно, Вільям Шекспір належить до авторів, які перебувають у центрі світового західноєвропейського літературного канону. В такому разі, з одного боку, нічого дивного немає в тому, що кожна епоха прагне подивитися на Шекспіра «своїми очима». В часи Ренесансу твори Шекспіра, поставлені в англійському театрі, мали можливість бути «рупором», дзеркалом головних соціальних, світоглядно-філософських і естетичних проблем. З іншого боку, творчість Шекспіра – це не лише відображення періоду боротьби Троянд на Туманному Альбіоні, не лише прагнення ствердити владу єдиного монарха, а й духовно-естетичний простір, який промовляв до людини, який розкривав перед глядачем одвічні людські проблеми життя і смерті, вірності і зради, кохання і ненависті (антиномічність забезпечує універсальність концептів художнього мислення). Персонажі Шекспіра мислять уже не так, як мислили характери середньовіччя. Проте, з іншого боку, Шекспір творив у добу, коли онтологічна сутність людської волі мали надзвичайно велике значення (варто згадати хоча б полеміку («Діатрибу...») між Еразмом Роттердамським та Мартіном Лютером щодо сутності людської волі та її обмежень). Ренесанс –  «риторична епоха», в якій закладено складний екзистенційний дуалізм.

Інтенція Шекспіра – показати історичну та культурну велич, що, з одного боку, підкріплювалася реальними історичними фактами: Англія мала потужний флот, військо, та й сам монархічний лад мав створювати ілюзію того, що ця країна має велику доблесну історію, не менш гідну сучасність.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: