перейти на сайт>>

Інтимна лірика Євгена Плужника та Євгена Маланюка

ID роботи: 3860
Тип роботи:
Об'єм: 30 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ І. Художньо-філософський феномен лірики Євгена Плужника

1.1.Творча спадщина Євгена Плужника

1.2. Лірика і філософія в поетичній творчості Євгена Плужника

розділ 2. особливості інтимної лірики Євгена Маланюка

2.1. Психологічний та естетичний аспекти інтимної  лірики Євгена Маланюка

2.2. Екзистенція інтимної лірики Євгена Маланюка

Висновки

Використана література



Висновок:

Упродовж багатьох десятиріч з українського літературного процесу насильно вилучалися десятки імен письменників, а їх творчість фальсифікувалася або свідомо обминалася, замовчувалася. Така сумна доля спіткала літературну спадщину багатьох українських письменників, зокрема Є.Маланюка та Є. Плужника.

Зближує твори поетів інтенція до вивільнення настроєвого начала в переживанні й пережитті бугтя.

Євген Плужник – талановитий український поет, письменник, драматург, якого не оминули жорна сталінських репресій, він один із тих, кого ми називаємо тепер «розстріляне відродження». Із його біографії знаємо, що митець свідомо уникав політичних питань, не втручався в досить бурхливі літературні полеміки, ставився до них певною мірою скептично. Можливо, з цієї причини в його поезіях часто бачимо слова «тиша», «тишина», «спокій». Та жорстока дійсність, що вирувала довкола нього (громадянська війна, масовий терор, моральна деградація сучасників), стала врешті його особистою трагедією світосприйняття. Однак через усі твори простежується провідна думка: людство вистраждає, опам’ятається, одужає.

Євген Плужник – поет, який, не впадаючи ні в пафос, ні в немудру фронду, зумів в екстремальних умовах зберегти природний тон. А там, де був ризик зриву, навчився мовчати між рядками так, як це уміють тільки майстри першої руки.

Під впливом самопочуття з’являється новий мотив у ліриці Є. Плужника: мистецтво як розрада, як складання віршів про марність віршоскладання: Коли дійшов заранній біль розплати – збагнув усю непереможність днів - чи потребуєш час твій марнувати на лад закінчень, суфіксів і пнів. У другій збірці поета є й філософські вірші, героями яких виступають відомі особистості: М. Бажан, П. Тичина тощо. Поезія Є. Плужника чекає свого дослідника. І перш за все - його синтаксис. Проте вже сучасному читачеві зрозуміло, що цей автор - вправний скульптор. У своїх коротких мініатюрах він завжди каже все і нічого не лишає на домислення читачеві. Найстисліший підсумок своєї поетичної творчості він зробив сам у зверненні до читача, яке знаходимо на останній сторінці «Рівноваги». «Суворому судові сучасників» він протиставляє зважену оцінку нащадків, до яких завжди буде промовляти його спокійна щирість.

Євген Маланюк – соціал-націоналіст, бойовий офіцер української армії, учасник Першої світової війни та Національної революції 1917 – 1920 років, класик української поезії ХХ століття. На еміграції жив у Польщі та Чехословаччині, з 1949 року – в США. Поезія Маланюка відзначається ідеалістичним активізмом, палкими антибуржуазними і елітарно-провідницькими волюнтаристськими мотивами та звертається до синтезу елліністично-нордійської естетики національного реваншу як єдиного шляху проривного повернення народної спільноти в модерну історію. Інтимна лірика Маланюка має надзвичайно теплий характер.

Багатогранність і енергетика Маланюкової поезії, діапазон її зацікавлень і глибинність  відтворення суті явищ і процесів в житті людини і суспільства точним і простим словом, при максимальному  згущенні, динамізмі та емоційній наснаженості  його стилю визначають місце поета і мислителя серед  класиків   української літератури ХХ століття, класиків, за Маланюком, “по відношенню до життя і всього  існуючого”, себто митців, котрі “всебічно бачать речі та істоти”. А тому, які б мірки не прикладалися до нього, він виростає понад усе своєю величністю і неповторністю, адже був і залишається  майстром (Ю.Шерех) і в значенні німецького  Meister, і в значенні французького   Maitrе.

Серед поетів “Празької школи”  Євген Маланюк був тим митцем, що  уособлював непоборну силу, космічну енергію, консолідуючи з різних осіб  єдину спільність. Маланюк,  втім як і кожний з поетів-“пражан”, попри наявність спільних для всієї емігрантської поезії мотивів, утверджував власну модель історіософського бачення долі України.

Твори поетів увійшли в українську літературу як противага літературі соціалістичного реалізму, заклавши підмурівок наступним поколінням, що боролися заради відродження народу, сповідуючи загальнолюдські цінності.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: