перейти на сайт>>

Історія становлення та розвитку криміналістики

ID роботи: 5898
Тип роботи:
Об'єм: 29 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ 1. Зародження та становлення спеціальних знань у практиці розслідування злочинів

Розділ 2. Розвиток криміналістики як самостійної науки у ХХ ст.

Розділ 3. Тенденції розвитку криміналістики на сучасному етапі і удосконалення кримінально-процесуального законодавства

Висновки

Список використаної’ літератури



Висновок:

У сучасній криміналістичній літературі досить поширена думка про те, що початок розвитку криміналістичної тактики як галузі кримі­налістики припадає на кінець ХІХ століття. Проте, фактично  її зародження, як і всіх криміналістичних знань, відбулося значно ра­ніше. Вже в період формування найдревніших держав з’являються такі її органи, як поліція, суди і тюрми, що нерозривно пов’язано з необхід­ністю вироблення способів і методів їх діяльності, зокрема і тих, які мають криміналістичний, у сучасному розумінні, зміст.

Поряд з удосконаленням практики кримінального переслідуван­ня злочинців з’являються спеціальні наукові праці, присвячені питан­ням тактики й організації розкриття та розслідування злочинів.

Ретроспективний розгляд формування уявлень про призначення криміналіс­тики дає змогу дійти висновку, що проблема усвідомлення її суспільної та наукової ролі набувала актуальності з розвитком галузі. Постійне зростання рівня науково-дослідної діяльності, підвищення теоретичного статусу спонукали фахівців замис­литися над чітким визначенням власного покликання у науковому світі. Очевидно, що сприйняття криміналістики тривалий період як суто службової дисципліни можна пояснити відсутністю розвитку в дослідженні проблем власного призначен­ня. Вивчення літературних джерел свідчить, що практично до кінця 60-х років минулого століття вчених нібито задовольняло висвітлення призначення криміна­лістики через формування її головного завдання, яке полягало у сприянні бороть­би зі злочинністю.

На рівень і глибину досліджень методологічних проблем криміналістики впливало багато чинників, як зовнішніх, так і внутрішніх: суспільно-політичні та економічні умови певного історичного періоду; рівень розвитку самої галузі; наявність кваліфікованих кадрів, котрі б могли виконувати складні науково-дослідні завдання, тощо. Ці чинники необхідно вивчати в усіх різноманітних проявах та аспектах, що спрямовано насамперед на виявлення та подолання як організаційних, так і суто методологічних недоліків та помилок у розв’язанні теоретичних проблем криміналістики загалом і проблеми її призначення зокрема.

Отже, вивчення думок щодо призначення криміналістики засвідчує, що на окремих етапах розвитку вони не відображали реальної суспільної та наукової ролі, яку вона дійсно відігравала. Неважко помітити, що галузь в усі періоди свого існування, виконуючи більш-менш вузькі завдання, певним чином реалізовувала головні напрями науково-дослідної діяльності, притаманні також іншим наукам.

Дотепер призначення криміналістики більшість фахівців висвітлює через пе­релік завдань, в яких відображається саме прикладний напрям діяльності. Проте у запропонованих різними вченими системах завдань не повною мірою відображе­но її суто наукове покликання. Усі ці системи є своєрідним розширеням тлумачен­ня елементів, що входять до предмета криміналістики та складових її системи. Безумовно, такий підхід на сучасному етапі не може вирішити питання щодо адек­ватного відображення призначення галузі. Тому в літературі останнім часом часті­ше трапляються спроби висвітлити перелік функцій криміналістики та розкрити їх зміст. Найдоцільнішим для подальшої розробки є підхід, що передбачає визначен­ня системи функцій, властивих криміналістиці, а також системи завдань, через які реалізується кожна з них. Це дозволяє розкрити як прикладну, так і пізнавальну її роль. При цьому можна сприйняти означену наукову дисципліну одночасно як систему знань, певну діяльність та суспільний інститут. Отже, принципово розши­рюється уявлення про призначення криміналістики на сучасному етапі її розвитку.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: