перейти на сайт>>

Будова та вікові особливості скелету

ID роботи: 504
Тип роботи:
Об'єм: 28 стор.
Вартiсть: 50 грн.


Змiст:

Вступ
1. Загальне поняття про Скелет та його функції. Будова кісток
1.1. Значення та функції скелетної системи
1.2. Особливості будови кісток. Кісткова і хрящова тканини
2. Особливості формування та будови скелету
2.1. Відділи скелету
2.2. Формування та вікові особливості хребта
Висновок
Використана література



Висновок:

Скелет дорослої людини складається приблизно з 220 кісток, великих, малих і зовсім маленьких, з'єднаних між собою. Деякі з'єднання зовсім нерухомі, наприклад, з'єднання кісток черепа, інші — рухомі. З'єднуючись, кістки утворюють частини скелета. 15; 230

В скелеті виділяють осьовий (хребет, череп, грудна клітка) та додатковий відділи (пояси кінцівок та вільні кінцівки). Кістки скелету є своєрідними важелями, які рухаються м'язами, в результаті чого частини тіла змінюють положення в просторі. До кісток прикріплюються зв'язки, сухожилля, фасції. Скелет утворює простори для розташування головного мозку, спинного мозку, легень тощо. Кістки беруть участь у мінеральному обміні, вони є депо кальцію, фосфору тощо. Жива кістка містить в собі вітаміни А, Д, С та інші.

Кістки побудовані з кісткової тканини, які є різновидністю сполучної тканини, складаються із клітин (остеоцити) та міжклітинної речовини, яка містить багато колагену, глікопротеїдів тощо, і мінеральних компонентів (в основному кристали гідрооксиапатиту). Завдяки цьому кістка має і гнучкість, і міцність. Кількість (а точніше співвідношення) органічних і мінеральних речовин в кістці змінюється з віком. У дітей значно переважають органічні речовини, у дорослих - мінеральні.

Опір свіжої кістки на розрив такий же, як у міді, і в 9 разів більший, ніж у свинцю. Кістка витримує стискування 10 кг/мм2 (подібно до чавуну). Щоб переламати ребро необхідна сила в 110 кг/см2. 16

У скелеті розрізняють три типи з’єднання кісток: нерухоме (шви, зрощення), напіврухоме (хрящі) та рухоме (суглоби).

Скелет людини складається з таких відділів: черепа, тулуба (хребет і грудна клітка), верхніх і нижніх кінцівок. Череп поділяється на лицьовий (верхньо- та нижньощелепна кістки) та мозковий (тім’яна, скронева, лобова, потилична кістки) відділи.

Осьовою частиною скелета тулуба є хребет, який складається з 33–34 хребців. Хребці складаються з тіла і кількох відростків. У людини виділяють 5 відділів хребта: шийний (7 хребців), грудний (12 хребців), поперековий (5 хребців), крижовий (5 нерухомо з’єднаних хребців), куприковий (4–5 хребців).

Грудна клітка (захищає серце, легені, печінку та шлунок) утворена грудними хребцями, 12 парами ребер і плоскою грудиною.

Верхні кінцівки прикріплюються до плечового поясу, який складається з 2 лопаток і 2 ключиць. Скелет верхніх кінцівок складається з трьох відділів: плеча, передпліччя і кисті. Плече утворене однією кісткою — плечовою. Передпліччя складається з двох кісток: ліктьової та променевої. У кисті розрізняють 3 відділи: зап’ясток, п’ясток і кістки пальців.

Тазовий пояс утворений трьома нерухомо з’єднаними між собою кістками. Нижня кінцівка складається зі стегна, гомілки та стопи. Стегно утворене стегновою кісткою, гомілка — великою і малою гомілковими кістками, стопа — кістками передплесна (до яких входить масивна п’яткова кістка), плесна і кістками пальців.

Уздовж тіла проходить хребет, який складається з невеликих кісточок-хребців. Між хребцями є прошарки хряща. Вони можуть стикуватись і розширюватись, завдяки цьому ми можемо згинати своє тіло. Скелет людини схожий на лицаря в латах.

З хребтом з'єднаний череп. Кістки його з'єднані міцно і нерухомо. Череп — міцний шолом, захищає наш мозок. Тільки нижня щелепа рухома.

З хребтом з'єднані ребра, які разом з грудною кісткою утворюють грудну клітку. Грудна клітка захищає серце і нижні частини легенів.

З грудною кліткою за допомогою лопаток та ключиць з'єднані кістки верхніх кінцівок — рук. Ці кістки з'єднані рухомо, тому ми можемо піднімати і опускати руки.

До нижньої частини хребта приєднуються кістки, які утворюють таз. Він утримує і захищає від пошкоджень внутрішні органи. З тазом з'єднуються кістки нижніх кінцівок — ніг. Кістки ніг з'єднані між собою та кістками тазу рухомо. До скелета прикріплюються м'язи.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: