перейти на сайт>>

Будова та вікові особливості системи травлення людини

ID роботи: 501
Тип роботи:
Об'єм: 31 стор.
Вартiсть: 50 грн.


Змiст:

Вступ
Розділ І. Загальна характеристика та функції системи травлення людини
1.1. Значення процесів травлення та всмоктування поживних речовин в шлунково-кишковому тракті для життєдіяльності організму людини
1.2. Функції травної системи
Розділ ІІ. Структура системи травлення людини
2.1. Травлення в порожнині рота. Ковтання
2.2. Травлення в шлунку
2.3. Роль підшлункової залози, печінки і кишкових залоз у травленні
2.4. Кишкове травлення. Всмоктування
Розділ ІІІ. Процес формування та вікові особливості системи травлення
Висновок
список використаних джерел



Висновок:

Усі речовини, необхідні для життєдіяльності, організм отримує з їжею та водою. Сукупність процесів, які забезпечують механічну обробку їжі та її хімічне розщеплення на прості розчинні речовини, що надходять у кров і поглинаються з неї клітинами, називається травленням.

Харчові продукти складаються з поживних речовин — білків, жирів, вуглеводів, а також води, мінеральних солей та вітамінів.

У результаті хімічної обробки і засвоєння поживних речовин організм отримує будівельний матеріал для клітин і тканин, а також енергію, необхідну для здійснення всіх функцій організму.

До органів системи травлення відносять ротову порожнину, глотку, стравохід, шлунок, тонку і товсту кишки, слинні залози, печінку, підшлункову залозу.

Кожний з відділів травної системи має свої характерні особливості, але в усіх відділах можна виділити загальні риси. Система органів травлення складається з травного каналу і травних залоз. Травний канал поділяється на такі відділи: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишечник, який закінчується прямою кишкою і анальним отвором. Стінки травного каналу складаються з чотирьох основних оболонок: внутрішньої слизової оболонки, підслизової оболонки, м'язової і зовнішньої оболонок. У слизовій оболонці утворюється слиз, що зволожує стінки каналу. Підслизова оболонка утворює складки, які збільшують поверхню травного каналу і в яких проходять кровоносні та лімфатичні судини, нервові сплетення. М'язова оболонка утворена двома шарами непосмугованих м'язів. У зовнішньому шарі м'язової оболонки волокна розташовані вздовж каналу, а у внутрішньому - кільцеподібне. Зовнішня оболонка є сполучнотканинною, у ній містяться судини, нервові волокна.

Виділення ферментів та інших речовин у складі слини, шлункового, підшлункового, кишкового соків та жовчі становить секреторну функцію травної системи. Жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травної системи та виділення незасвоєних решток - рухова функція. Всмоктування поживних речовин здійснюється слизовою оболонкою шлунка, тонкої і товстої кишок. Поряд з цими функціями органам травлення властива також видільна функція, яка полягає у виведенні з організму деяких продуктів обміну речовин.

Отже, травлення - це процес розщеплення складних органічних речовин (білків, жирів, вуглеводів) на прості, які можуть всмоктуватися в кров і лімфу та засвоюватися в організмі. Це початковий етап обміну речовин між організмом і зовнішнім середовищем.

Процес травлення поділяють на порожнинне, яке відбувається у шлунково-кишковому тракті, і пристінкове (мембранне), яке проходить у клітині. Порожнинне травлення складається з процесів механічної та хімічної обробки їжі. Механічна обробка їжі полягає у її подрібненні (пережовуванні), зволоженні, переміщуванні з травними соками, набряканні та розчиненні. Хімічна обробка їжі відбувається теж поетапно: спочатку у ротовій порожнині, потім у шлунку і кишечнику. Остаточно білки, жири і вуглеводи розщеплюються в кишечнику. Під час пристінкового травлення складові їжі потрапляють у клітини і остаточно розщеплюються.

Хімічні перетворення відбуваються під впливом особливих речовин - ферментів, що містяться в соках травних залоз.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: