перейти на сайт>>

Державний устрій та зовнішня політика Сирії на рубежі ХХ-ХХІ століття

ID роботи: 5757
Тип роботи:
Об'єм: 57 стор.
Вартiсть: 150 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ І. Сирійська арабська республіка: державний устрій та особливості політичного режиму

1.1. Сирія як президентська республіка

1.2. Характеристика особливостей формування політичного режиму

Розділ ІІ. Характеристика факторів, що визначають зовнішню політику Сирії на міжнародній арені

2.1. Внутрішні фактори формування зовнішньої політики Сирії

2.2. Курдське питання як внутрішньодержавна проблема Сирії

Розділ ІІІ. Зовнішня політика Сирії у кінці хх-початку ххі ст.

2.1. Напрями зовнішньої політики Сирії Близькому Сході.

3.2. Напрямки розвитку відносин Сирії з США, Росією та Євросоюзом

Висновок

Використана література



Висновок:

Державний лад Сирії, політичні, етнічні, конфесійні особливості, а також економічна ситуація в країні – основні  внутрішні фактори, що визначають політику Сирії на міжнародній арені. Фундамент для багатьох реформ президента Сирії Башара Асада був закладений в останні роки правління його батька, Хафеза Асада. Однак, будучи прихильником модернізації, Башар Асад прагне і до збереження діючого режиму і до відповідності викликам XXI в.

У регіоні, де арабо-ізраїльський конфлікт з кожним роком стає все більш заплутаним, регіональні конфлікти та інтереси супердержав помітно впливають на зовнішню політику Сирії. Позиція Сирії в арабо-ізраїльському конфлікті щодо Голанських висот, з питання Лівану і Палестини, підтримка організацій, виступаючих проти Ізраїлю, стали чинниками, що визначили негативну тональність сирійсько-американських відносин, а відсутність стабільності у відносинах з країнами Європейського союзу змусили Сирію переглянути свої позиції у відношенні Росії.

Сирія намагається продовжувати свою традиційну політику балансування і лавірування між регіональними та світовими державами. Сирія не має в своєму розпорядженні надійних союзників і партнерів, на які вона може спертися в протистоянні з Ізраїлем і США.

Також слід зазначити, що Сирії не вдається вибудувати більш рівні й партнерські відносини з США, які продовжують політику сильного тиску. Правлячий режим і політичний устрій сирійської держави продовжують залишатися стійкими і стабільними, у розпорядженні режиму залишаються  значні політичні та економічні ресурси.

Сирія перейшла від спроб домогтися безпечного існування в результаті врегулювання відносин з США, до дещо більш активної політики, що включає активізацію «палестинського фронту», а також побудови відносин співробітництва з Туреччиною. Фактор загальноарабської політики поки не грає істотного значення в політиці Сирії. Політичне майбутнє Сирії в чому буде обумовлено процесами і перспективами в Іраку.

Офіційний Дамаск заявив, що повністю розділяє позицію Анкари і Тегерана щодо збереження територіальної цілісності повоєнного Іраку. Він також повідомив, що між дипломатичними відомствами трьох країн постійно відбуваються контакти, де сторони узгоджують свою політику. Туреччина проводить переговори з Сирією та Іраном з питань післявоєнного облаштування Іраку. Спостерігачі відзначають, що поки всі три країни дотримуються «вичікувальної» політики, не роблячи будь-яких різких заяв.

Сирія взагалі орієнтується в курдському питанні на позицію Анкари, так як вона значно слабкіше Ірану, і розцінюється Вашингтоном як країна кандидат номер два після Іраку. Крім того, Білий Дім неодноразово звинувачував Дамаск у тому, що він незаконно постачав іракському режиму зброю та інше військове спорядження і обладнання.

Раніше аналітики не виключали, що державний департамент  США зажадає підготувати політичне підґрунтя для майбутніх військових дій вже проти Сирії. Зараз ці очікування відпали, але, як і колись Сирія розглядається США, як держава, яка не грає в прийняті правила гри.

Стратегія зовнішньої політики Сирії складається з таких питань, як питання про Голанських висотах, арабо-ізраїльський конфлікт, регіональні організації на основі лідерства арабського світу, двосторонні відносини, відносини з сусідніми країнами.

Для здійснення цієї стратегії Сирія повинна мати відповідну національну силу. Однією з головних умов цієї стратегії є гарантія стабільності всередині країни на основі режиму Башара Асада.

Внутрішній потенціал Сирії, особливості геополітичного становища в регіоні, міжнародні тенденції та стратегії зовнішньої політики дозволяють стверджувати, що Сирія веде свої відносини в рамках політики центру сил і на тлі політики престижності. 


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: