перейти на сайт>>

Дія цивільного законодавства в часі, в просторі та за колом осіб

ID роботи: 7046
Тип роботи:
Об'єм: 30 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ

1. Загальна характеристика цивільного законодавства України

2. Дія нормативно-правового акта цивільного законодавства у часі

3.  особливості Дії актів цивільного законодавства у  просторі

4. Закономірності дії нормативно-правових актів цивільного законодавства за колом осіб

Висновки

Використана література



Висновок:

Таким чином, чітке законодавче закріплення особливостей дії норми цивільного права в часі, просторі та за колом осіб є запорукою реальної ефективності правил цивільного законодавства.

Набрання чинності актами цивільного законодавства ґрунтується на загальних положеннях Конституції (статті 57, 58; частини 4, 5 ст. 94), відповідно до яких закони та інші нормативно-правові акти повинні бути доведені до відома шляхом їх оприлюднення, оскільки кожному гарантується право знати свої права і обов’язки.

Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права та обов’язки громадян, але не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, не є чинними. Оприлюднення актів цивільного законодавства має бути офіційним, тобто опублікованим в офіційних засобах масової інформації.

Згідно ст. 57 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти, як визначають права та обов’язки фізичних осіб, повинні бути доведені до уваги населення у порядку встановленому законом. Недотримання цієї вимоги веде до недійсності відповідного акта. Стаття 94 Конституції України зазначає, що закон вступає у законну силу через 10 днів після дня його офіційного обнародування. Згідно ст. 6.10.3 Регламенту Верховної Ради України офіційним опублікуванням законів і інших актів Верховної Ради України є їх публікація в «Відомостях Верховної Ради України» на протязі 30 днів, а також у газеті «Голос України» на протязі 5 днів після дати прийняття.

Якщо закон або інший нормативно-правовий акт опубліковано у декількох офіційних друкованих виданнях, він вважається оприлюдненим із дня виходу того з них, який вийшов раніше (першим).

Згідно із ч. 5 ст. 94 Конституції закон набирає чинності через десять днів із дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування. Дане конституційне правило поширюється Указом Президента також на інші нормативно-правові акти, у тому числі на акти Президента, КМУ, органів виконавчої влади.

Постанови КМУ набирають чинності з дня їх прийняття, якщо пізніший строк не передбачено у цих актах. Ті з постанов КМУ, які визначають права і обов’язки громадян, набирають чинності не ранішедня їх опублікування в офіційних друкованих виданнях.

Дія  нормативно-правового акту у просторі – це поширення його впливу на всю територію України, відповідну адміністративно-територіальну одиницю або на певну їх частину, а у випадках, визначених законом, – за межами України.

Але, можливо прийняття законів спеціально для певної території України (наприклад, Закон о статусі столиці). У цьому випадку його дія поширюється лише на вказану в ньому територію.

Дія нормативно-правового акту за колом осіб визначається його розповсюдженням на певне коло осіб.

Дія норми цивільного права в часі та просторі за характером реалізації належить до об’єктивних критеріїв, що не залежать від волі і свідомості людини, а дія за колом осіб – суб’єктний фактор, що перебуває у прямій залежності від суб’єктивних ознак особи, які перетворюють її на адресата нормативного припису цивільного процесуального права. Тому здійснено розмежування об’єктивного (дія в часі та просторі) і суб’єктного (дія норми за колом осіб) критеріїв меж чинності норми цивільного права, головна відмінність між якими виражається у ступені та формі можливого впливу на реалізацію норми цивільного права. 


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: