перейти на сайт>>

Завдання з цивільного права 1-5 (2)

ID роботи: 9117
Тип роботи:
Об'єм: 7 стор.
Вартiсть: 60 грн.


Змiст:

1. Б. звернувся до адміністрації державного підприємства, на якому він працює, з проханням продати йому будівельні матеріали й автомобіль, який підприємством значний час не використовується.

Адміністрація задовольнила прохання Б. і передала йому за договором купівлі-продажу 10 тис. шт. цегли, 200 листів шиферу та вантажний автомобіль 1975 р. випуску. Б. заплатив у касу підприємства зумовлену суму грошей згідно з договором купівлі-продажу.

Міністерство, якому підпорядковане підприємство, дізнавшись про це, запропонувало підприємству звернутися з позовом про визнання договору недійсним, тому що, на думку міністерства, оскільки власником майна є не підприємство, а само міністерство, і без його згоди відчуження майна провадити не можна.

Охарактеризуйте правовий режим майна державного підприємства і державної установи.

Як слід вирішити справу?

 

2. Зі стада колективного сільскогосподарського підприємства (КСП) «Ранок» зникли 20 корів з товарним клеймом. Через 7 місяців ці корови були знайдені на території фермерського господарства (ФГ) «Жовтень».

КСП звернулося до ФГ з вимогою повернути корів, але представник останнього відмовився зробити це, посилаючись на ст. ст. 340, 341 ЦК України, згідно з якими, на його думку, корови стали власністю ФГ, оскільки вони приблудили до стада господарства, про що було складено акт, і господарство утримувало їх більше шести місяців, повідомивши про це попередньо виконавчий комітет місцевої ради депутатів.

Як слід вирішити справу?

 

3. Державне підприємство «Рось» уклало договір про закупівлю нової офісної техніки для облаштування відділу кадрів. Начальник відділу кадрів прийняв рішення про безоплатну передачу у власність працівникам відділу старої офісної техніки, обґрунтовуючи його тим, що остання у зв’язку з придбанням більш сучасної техніки взагалі не буде використовуватись.

Чи мав право начальник відділу кадрів приймати рішення про списання техніки?

Чи змінилося б вирішення справи, якби:

А) відповідне рішення було б прийняте одноосібно керівником (директором) державного підприємства;

Б) відповідне рішення було б прийняте керівником (директором) державного підприємства за погодженням з Фондом державного майна або іншим органом виконавчої влади;

В) техніка була б передана не безоплатно у вартість працівникам, а за її номінальною вартістю?

 

4. Київська міська рада прийняла рішення про примусовий викуп земельної ділянки у її власника М. у зв’язку з суспільною необхідністю, адже через територію цієї ділянки має бути прокладено газопровід.

М., оскаржуючи рішення міської ради, звернувся до суду, посилаючись на те, що земельна ділянка, що належить йому, використовується ним для постійного ведення садівництва та городництва, результати його він споживає, а частково продає, що дозволяє йому вижити. Крім того, ціна, запропонована покупцем за цю ділянку, вирахувана на підставі оцінки ділянки Держкомземом, є в декілька разів нижчою, ніж оцінка ділянки, зроблена незалежним експертом.

Як слід вирішити справу? Чи зміниться рішення, якщо буде встановлено, що на земельній ділянці розташований будинок, в якому М. постійно проживає?

 

5. Виконком районної Ради депутатів виніс рішення про визнання безхазяйним будинку та іншого майна, серед якого було 2 картини відомого художника, на підставі того, що власник його невідомий і не сплачує обов'язкові платежі і податки. Через два місяці після цього до виконкому звернувся Рєпін А., який стверджував, що власником цього майна є його брат, місцезнаходження якого йому зараз невідоме, але рік тому він отримав від нього листа з м. Мурманська.

Голова райвиконкому пояснив Рєпіну А., що з дня винесення рішення виконкому майно стало комунальною власністю.

A. Рєпін звернувся до юридичної консультації з такими питаннями:

Яке майно вважається безхазяйним і в якому порядку воно може надходити у комунальну власність?

Чи може А. Рєпін або його брат звернутися до суду про повернення йому майна?

Чи відповідає закону твердження голови виконкому, що картини перейшли б у власність територіальної громади навіть і тоді, коли б брат проживав у своєму будинку?

Як слід вирішити справу?




НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: