перейти на сайт>>

Контрольна з логістики, ХНУ, варіант 7

ID роботи: 10405
Тип роботи:
Об'єм: 38 стор.
Вартiсть: 90 грн.


Змiст:

Теорія

7. Актуальність використання логістики в удосконаленні виробничо-господарської діяльності підприємств України.

37. Штовхаючі та тягнучі системи управління матеріальними потоками у виробничій логістиці

57. Системи доставки товарів: юнімодальні, мультимодальні, інтермодальні, термінальні.

Задача 1

 Проектування логістичного рішення щодо ступеня використання у виробничому процесі власних засобів виробництва («Зробити або купити»)

Підприємство виробляє та збуває чотири вироби А, В, С та Д. Відділом постачання проведено аналіз ринку та вивчено світові ціни на ці види продукції. На основі цінових та вартісних показників, представлених в таблицях 3-6 обґрунтуйте управлінське рішення щодо самостійного виробництва потрібних підприємству виробів, або можливості закупівлі їх із зовнішніх джерел, а саме:

1) надайте рекомендації керівництву підприємства щодо можливості закупівлі виробу;

2) визначте розмір прибутку у випадку власного виробництва всіх виробів;

3) встановіть, чи вплинуть рекомендації з закупівлі (пункт 1) на прибуток і якою мірою.

Вхідні дані за варіантом 7

Індивідуальне завдання №1

Застосування АВС аналізу при прийнятті логістичних управлінських рішень

Постановка задачі: Застосовуючи дані підприємства (організації), де працює студент дистанційної форми навчання, провести ABC-аналіз матеріальних запасів та зробити відповідні висновки. Кількість позицій асортименту повинна бути в межах 35 ÷ 50.

Засобами Microsoft Excel (або на міліметровому папері) побудувати криву АВС - аналізу.

Управління в логістиці торкається великої кількості різних об’єктів: широкий асортимент, велика кількість покупців та постачальників, різноманітні вантажі тощо. При цьому підприємець отримує нерівноцінні результати від цих об’єктів.

В економіці добре відоме правило Парето, відповідно до якого безліч керованих об’єктів поділяється на дві неоднакові частини (80/20). Згідно цього правила лише п’ята частина (20%) всієї кількості об’єктів, з якими приходиться мати справу, дають приблизно 80% результатів цієї справи. Внесок решти 80% об’єктів складає лише 20% загального результату. Наприклад, в торгівлі 20% найменувань дає, як правило, 80% прибутку підприємства, решта 80% найменувань товару – лише необхідне доповнення, обов’язковий асортимент.

Широко розповсюджений у логістиці метод АВС пропонує глибший поділ – на три частини.

У загальному випадку АВС - аналіз є методом, за допомогою якого визначають ступінь розподілу конкретної характеристики між окремими елементами якої-небудь множини. У даному випадку в основу аналізу покладено припущення, що відносно невелика кількість видів товарів, які повинні неодноразово закуповуватися, складає велику частину вартості всіх товарів, що закуповуються.

Щодо управління матеріальними запасами метод АВС – спосіб нормування і контролю за станом запасів, який полягає в розбитті номенклатури N товарно-матеріальних цінностей на три нерівно потужних підмножин А, В та С на основі деякого формального алгоритму.

Для проведення АВС - аналізу необхідно:

1) встановити вартість кожного товару (за закупними цінами);

2) розташувати товари за зменшенням вартості;

3) знайти суму витрат на придбання;

4) розрахувати частку кожної позиції товару в загальній сумі витрат;

5) розташувати асортиментні позиції в порядку зменшення частки в загальній сумі витрат;

6) розбити товари на групи залежно від їх питомої ваги в загальних витратах на придбання.

Залежно від витрат товарні запаси поділяються на три групи – А,В,С за їх питомою вагою в загальних витратах на придбання.

Найбільш розповсюдженою є така класифікація:

Група „А”: найбільш дорогі та коштовні товари, на частку яких припадає приблизно 75-80% загальної вартості запасів, але вони складають лише 10-20% загальної кількості товарів, які знаходяться на зберіганні;

Група „В”: середні за вартістю товари. Їх частка в загальній сумі запасів складає приблизно 10-15%, але у кількісному відношенні ці запаси складають 30-40% матеріальних ресурсів, які зберігаються;

Група „С”: найдешевші. Вони становлять 5-10% від загальної вартості виробів, які зберігаються, і 40-50% від загального обсягу зберігання.

Аналіз АВС показує значення кожної групи товарів. Виходячи з цього, для кожної з трьох груп товарів закладається різний ступінь деталізації під час планування та контролю.

Для А - товарів можна провести такі заходи: точніший аналіз цін закупівель, детальний аналіз структури витрат, всеохоплюючий аналіз ринку, отримання декількох пропозицій від постачальників, більш жорсткі переговори щодо закупівельних цін, ретельніша підготовка замовлень на постачання, регулярний контроль запасів, точніше визначення страхових запасів і т.д.

В-товари — це такі товари, які характеризуються середньо-вартісними величинами. Залежно від їх значення з ними варто працювати або як з А-товарами, або як із С-товарами.

Через велику кількість і низьку вартість С-товарів, головна задача раціоналізації полягає у зниженні витрат на оформлення замовлень і складування. З цією метою можна проводити такі заходи: спрощення оформлення замовлень, зведені замовлення, застосування простих формулювань замовлень, телефонні замовлення, спрощений складський облік, великі партії замовлень, спрощений контроль замовлень, встановлення більш високого рівня страхових запасів і т.д.

Концентрація зусиль на А-товарах чи А-постачальниках не повинна означати, що В- або С-товари чи постачальники залишаються зовсім поза увагою. Однак їх економічний вплив не буде настільки вирішальним, як для А-класу.

Таблиця 1. Вихідні дані для проведення аналізу АВС аналізу

Література



Висновок:

Виконуємо на замовлення будь-які розрахункові чи теоретичні контрольні, курсові та дипломні роботи для студентів Хмельницького Національного Університету (у т.ч. для дистанційної форми навчання). Гарантуємо супровід до заліку) Досвід роботи – 15 років. Тел.: 050-102-29-21, natvik78@yandex.ru


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: