перейти на сайт>>

Кримінологічна характеристика згвалтування

ID роботи: 754
Тип роботи:
Об'єм: 29 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ
1. Загальна кримінально-правова та кримінологічна характеристика зґвалтування
1.1. Зґвалтування у системі статевих злочинів
1.2. Аналіз чинників вчинення згвалтування
2. Кримінологічні риси особистості злочинця-гвалтивніка і жертви зґвалтування
2.1. Основні кримінологічні риси особистості злочинця-ґвалтівника
2.2. Соціально-демографічні та поведінкові особливості жертви зґвалтування
Висновок
Використана література



Висновок:

Злочинність проти статевої недоторканості неповнолітніх завжди знаходилась у центрі уваги вчених у галузі кримінального права, кримінології та кримінально-виконавчого права як одна з найбільш злободенних і болючих проблем українського суспільства, оскільки є індикатором морального здоров'я нації сучасної України.

Суспільно небезпечні діяння, спрямовані проти статевої недоторканості неповнолітніх, є надзвичайно актуальними для практичної діяльності правоохоронних органів. Це пов'язано з тяжкими наслідками для неповнолітніх потерпілих і в загальній структурі злочинності вирізняються суспільною небезпекою.

Детермінантами зростання/зниження віктимності поряд з іншими виступають: майновий стан жертви, гендерні, культурні чинники, роль ЗМІ, стан жертви перед і під час учинення зґвалтування, вік, особливості виховання тощо.

Поведінка особи, що вчинила зґвалтування, – лише одна сторона цього діяння, а інша – поведінка потерпілого, жертви зґвалтування. Між злочинцем і жертвою у ході вчинення злочину виникають певні взаємовідносини, немаловажну роль у яких грає поведінка жертви як безпосередньо перед зґвалтуванням, так і під час його вчинення.

Суспільна небезпека згаданих злочинів полягає в серйозному порушенні статевої недоторканості неповнолітніх, а також у тяжких наслідках розладу психіки, здоров'я, їх ставлення в подальшому до людей, до життя в цілому.

За ст. 152 КК України зґвалтування слід розуміти як природні статеві зносини між особами різної статі всупереч або з ігноруванням волі потерпілої особи із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи.

Обов’язковий спосіб учинення зґвалтування є насильницький статевий акт, а фізичне чи психічне насильство, або використання безпорадного стану потерпілої особи в деяких випадках є додатковим засобом його вчинення.

Перелік неправомірних дій, якими зумовлюється факт зґвалтування, є вичерпним. Тому дії особи, яка домоглася згоди особи протилежної статі на статеві зносини в інший спосіб, наприклад, шляхом настирливих пропозицій вступити у статеві зносини або шляхом обману чи зловживання довірою (освідчення у коханні, завідомо неправдива обіцянка укласти шлюб, сплатити за сексуальну послугу тощо) не можуть кваліфікуватись за ст. 152 КК.

Отже, потерпілою від зґвалтування може бути особа як жіночої, так і чоловічої статі незалежно від її поведінки до вчинення злочину, способу життя, попередніх стосунків із суб’єктом злочину, зокрема перебування з ним у зареєстрованому шлюбі, проживання однією сім’єю тощо.

Відповідно до вимог ст. 22 КК України за зґвалтування (ст. 152 КК) та насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом (ст. 153 КК) підлягають кримінальній відповідальності особи віком від чотирнадцяти років. За вчинення інших злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, зокрема передбачених статтями 154–156 КК, відповідальність можуть нести особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років.

При зґвалтуванні має місце дійсне, активне посягання на статеву волю чи статеву недоторканість потерпілої особи, що за своїм психологічним змістом і загальною спрямованістю є саме насильницьким вчинком, який завдає моральної чи морально-фізичної шкоди. Ця шкода, а також її підвищена суспільна небезпека зумовлені специфікою фізіологічної та соціальної суті зґвалтування.

До заходів загальносоціального попередження зґвалтування відносяться правові, соціально-економічні, культурно-виховні, інформаційні, культурно-психологічні, соціально-психологічні, та деякі інші. Вони покликані не лише вдосконалити суспільні відносини в державі, підвищити рівень життя, а й змінити ступінь нервозності в суспільстві, ставлення людей до низки цінностей і покращати моральне і фізичне здоров’я нації.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: