перейти на сайт>>

Мовний портрет Марії Матіос

ID роботи: 3559
Тип роботи:
Об'єм: 27 стор.
Вартiсть: 120 грн.


Змiст:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. МАРІЯ МАТІОС – ПРИМА СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1.1. Основні риси творчого  портрету Марії Матіос

1.2. Український літературний формат Марії Матіос

РОЗДІЛ 2. ХУДОЖНІ  ОСОБЛИВОСТІ  ТА  КОЛЬОРИСТИКА  ПРОЗИ МАРІЇ  МАТІОС

2.1. Вияв художньої майстерності в творах М. Матіос

2.2. Морально-етичні проблеми роману «Солодка Даруся»

2.3. Символічність кольорів у творі «Щоденник страченої»

ВИСНОВОК

СПИСОК  ЛІТЕРАТУРИ



Висновок:

Усі твори Марії Матіос містять у собі десятки цікавих афоризмів, оригінальних тверджень та ідентифікацій.

А. Дімаров зазначив «Марічка Матіос пише, як грається: вільно і нестримно» [12, с. 317]; Дзюба Т. зауважив: проза письменниці «тяжіє до традиційного письма, якому притаманні психологічна напруга, сюжетність, драматизм та глибоке  проникнення у мовну стихію» [11, с. 18].

Героїні М. Матіос, як правило, особистості сильні, хоч по-своєму дивакуваті, незрозумілі для інших, але кожний її персонаж – самодостатній, як атом окремішньої культури. Ії героїні – жінки з особливим внутрішнім світом, що стає причиною конфліктності з оточенням. Емоційність, пристрасність, «природна жіночність», а до того ж логіка й філософський склад мислення, самоаналіз і скрупульозність у ставленні до свого буття в різні часові періоди. 

У книзі «Щоденник страченої»  письменниця не практикує подачі повного портрету своїх персонажів, тільки фрагментарно наводить штрихи зовнішності жінки, але натомість глибоко проникає «в потаємні печери  людської психіки».

Стиль письменниці виразно позначений рисами жіночого письма, а її твори  – його зразок. Жіноча суб’єктивність та індивідуалізація письма, декларована М. Матіос, ще раз наголошує на можливості жінки в сучасному літературному просторі наполягати на своєму праві говорити й мати власну думку, творити художній світ жінки з позицій жінки.

Драма «Солодка Даруся» спонукає до глибоких роздумів, яка наповнена свіжою, природною українською мовою, автор використовує діалектизми. Формування нової художньої мови, структури, форм, функцій у літературі постмодерну викликає динамічні процеси в розвитку літературознавства, розширення й переосмислення змісту багатьох мовознавчих категорій. Глибокий психологізм, складний сюжет за принципом «реверсу» та розкішна мова створюють надзвичайно привабливе прозоре полотно.

Марія Матіос, безперечно, доволі цікава письменниця. Проте емоційне, а якщо глибше – по-народному емоційне начало в її прозових текстах зазвичай переживає над самобутньо-концептуальним. Вона більше художник, аніж мислитель, і це цілком характерно для української літератури.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: