перейти на сайт>>

Облік та аналіз дебіторської заборгованості підприємства. Методичні підходи і організація

ID роботи: 7357
Тип роботи:
Об'єм: 111 стор.
Вартiсть: 250 грн.


Змiст:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ  ПОБУДОВИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Сутність, зміст та значення дебіторської заборгованості у діяльності підприємства

1.2 Види та класифікація дебіторської заборгованості підприємства і їх вплив на побудову обліку

1.3 Оцінка дебіторської заборгованості в бухгалтерському обліку

1.4 Підходи до управління дебіторською заборгованістю підприємства

РОЗДІЛ 2. ОБЛІК ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАННОСТІ ПІДПРИЄМСТВА, МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ І АНАЛІЗ

2.1 Первісне спостереження підприємства. Документальне оформлення обліку дебіторської заборгованності на підприємстві

2.2 Синтетичний та аналітичний облік дебіторської заборгованості, виникнення та списання

2.3 Облік розрахунків з іншими дебіторами

2.4 Формування та списання резерву сумнівних боргів

РОЗДІЛ 3 АНАЛІЗ СТАНУ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАННОСТІ

3.1 Особливості аналізу дебіторської заборгованості підприємства

3.2 Аналіз складу та структури дебіторської заборгованості підприємства

3.3 Оптимізація дебіторської заборгованості системі управління діловою активністю підприємства

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Додатки

ДОДАТОК 2

ДОДАТОК 3

ДОДАТОК 4

ДОДАТОК 5

ДОДАТОК 6



Висновок:

Підводячи підсумки проведеного дослідження слід зазначити, що організація обліку дебіторської заборгованості на підприємстві будь-якої форми власності має важливе значення, оскільки сприяє упорядкуванню інформації, прозорості та достовірності даних із розрахункових операцій за борговими правами (з дебіторами). А керівнику підприємства з метою отримання повної й оперативної інформації щодо різних видів дебіторської заборгованості, які складають значну частку у структурі оборотних коштів, доцільно забезпечити організацію цієї ділянки обліку із залученням відповідних фахівців.

Облік  дебіторської заборгованості в Україні чітко ре­гулюється П(С)БО.

Мета  обліку дебіторської заборгованості полягає в тому, щоб не допустити прострочення термінів платежу та доведення заборгованості до стану безнадійної. Правильно організований бухгалтерський облік повинен мати таку систему рахунків, яка б достатньою мірою відображала і характеризувала всю господарську діяльність з вимушеною конкретизацією.

Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій для обліку дебіторської заборгованості за товари, роботи і послуги передбачено рахунок 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», який має 3 субрахунки.

 Специфікою побудови обліку дебіторської заборгованості є обов’язкова деталізація кожного виду заборгованості та відображення стану розрахунків у фінансовій звітності. Побудова бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості повинна забезпечувати у будь-який час повну інформацію про стан та оцінку боргових вимог, що є можливим при дотриманні принципів побудови обліку.

Проблемам із відсутністю коштів у покупця можна запобігти, якщо при підписанні договорів постачання керівництво підприємства ретельно вивчатиме характеристику клієнтів щодо мети придбання продукції та їх платоспроможності. Якщо продукція придбана для реалізації, то вірогідність своєчасної сплати грошових коштів вища, ніж у випадку, коли замовник придбаває продукцію для власних потреб.

Слід зазначити, що основними операціями, пов’язаними з організацією обліку дебіторської заборгованості, є відображення на рахунках бухгалтерського обліку процесів визнання та оцінки заборгованості.

Аналіз дебіторської заборгованості ТОВ «Аркада-Пласт» свідчить про зменшення суми дебіторської заборгованості на 115,5 тис. грн.

У  в 2013 році відбулося  збільшення швидкості оборотів дебіторської заборгованості, тобто був зменшений  ризик її непогашення.

Взагалі проведений аналіз показав, що ТОВ «Аркада-Пласт» на протязі аналізованого періоду  проводило пасивну політику стягнення платежів і не досягло великих  результатів у збуті продукції. Хоча збільшення оборотності ДЗ є позитивним в роботі ТОВ «Аркада-Пласт».

Можна виділити такі основні завдання управління розрахунками ТОВ «Аркада-Пласт» з метою покращення їх стану:

зниження частки простроченої дебіторської заборгованості; збільшення коефіцієнта оборотності коштів у дебіторській заборгованості (відповідно зменшується середній період інкасації дебіторської заборгованості) та невелике зменшення коефіцієнта оборотності кредиторської заборгованості або збереження його значення на попередньому рівні; визначення конкретного моменту сповільнення оборотності дебіторської заборгованості шляхом постійного моніторингу змін у політиці оплати рахунків покупцями та замовниками; робота з контрагентами з метою вчасної оплати ними їхніх зобов’язань;

використання прогресивних форм розрахунків; регулювання обсягу кредиторської заборгованості з метою запобігання погіршення фінансової стійкості та ліквідності підприємства;

запобігання виникненню кредиторської заборгованості з розрахунків по податках та інших обов’язкових платежах; оптимізація рівнів різних видів кредиторської заборгованості та частки її загального обсягу в структурі капіталу підприємства. Конкретні напрямки, в яких необхідно вдосконалювати стан розрахунків даного підприємства, визначаються, виходячи з розрахованих аналітичних коефіцієнтів та таблиць, що відображають стан дебіторської та кредиторської заборгованостей. Оскільки дебіторська заборгованість є частиною активів підприємства, а кредиторська заборгованість - пасивів підприємства і являє собою короткостроковий позичений капітал, то управління розрахунками і заходи покращення їх стану, що включають відповідно управління дебіторською та кредиторською заборгованостями на підприємстві, є складовою менеджменту оборотних активів та менеджменту оптимізації структури капіталу підприємства.

Однією з основних функцій управління дебіторською заборгованістю є створення ефективної системи контролю за її рухом та своєчасною інкасацією. Контроль організується в загальній системі фінансового контролю на підприємстві як самостійний блок (центр відповідальності з управління дебіторською заборгованістю). Поява великої дебіторської заборгованості призводить до зниження платоспроможності підприємства.

Наслідки фінансової кризи, що відчувають тим чи іншим чином практично всі суб’єкти господарювання в Україні, вимагають пошуку принципово нових підходів до управління дебіторською заборгованістю підприємств. Комплексне вирішення проблеми оптимізації її структури, а також прискорення терміну її погашення можливе за допомогою диверсифікації покупців продукції, суворого планування заборгованості, постійного її моніторингу та застосування сучасних форм її рефінансування.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: