перейти на сайт>>

Основні напрямки характерології як науки про характер

ID роботи: 419
Тип роботи:
Об'єм: 52 стор.
Вартiсть: 50 грн.


Змiст:

Вступ
Розділ 1. Теоретико-методологічні засади дослідження особистості у психології
1.1. Аналіз літератури з проблеми дослідження
1.2. Особистість як основна категорія психології
1.3. Передумови формування характеру та його структура характеру
Розділ 2. Становлення характерології як науки
2.1. Перші спроби класифікації характерів
2.2. Фізіономіка як напрямок характерології
2.3. Розвиток конституційного напрямку характерології
Розділ 3. Експериментально-психологічні методики дослдження характеру
3.1. Типологія характеру Е. Кречмера
3.3. Дослідження компонентів характеру В. Шелдона
3.3. Класифікація характерів людини за А. Личко та К. Леонгардом
Висновки
Список використаної літератури



Висновок:

Отже, загальноприйнятої, єдиної класифікації характерів, попри різноманітні спроби, досі виробити не вдалося, а поділ людей на типи значною мірою є умовним. Усе це, однак, не применшує значення обізнаності з основними рисами людини, що відіграє суттєву роль у різних вимірах управлінської діяльності. Одним із перших запропонував класифікацію типів характеру німецький психіатр і психолог Ернст Кречмер (1888—1964). Пізніше аналогічну спробу здійснив американський вчений Вільям Шелдон (1899—1977). В Росії цю проблему досліджував психіатр Петро Ганушкін (1875—1933), в Німеччині — психіатр і психолог Карл Леонгард (1904—1988).

В даний час одним з найбільш поширених методів класифікації характерів є метод, заснований на особливостях поведінки, що сформувалися у людини і відрізняються від особливостей якоїсь «ідеальної» поведінки, яка залежить тільки від зовнішніх чинників. У патологічних випадках подібні «відхилення від ідеалу» спостерігаються особливо яскраво, тому описувані типи характеру часто називаються термінами з психіатрії.

Усі типології людських характерів виходили з ряду загальних ідей. Основні з них наступні:

1. Характер людини формується досить рано в онтогенезі і протягом іншого його життя виявляє себе як більш-менш стійкий.

2. Ті сполучення особистісних рис, що входять у характер людини, не є випадковими. Вони утворять чітко помітні типи, що дозволяють виявляти і будувати типологію характерів.

3. Велика частина людей відповідно до цієї типології може бути розділена на групи.

Слід відзначити, що всі типології людських характерів, як правило, виходять з ряду ідей спільних.

1. Характер людини формується в онтогенезі відносно рано і протягом решти життя проявляє себе як більш-менш стійке особистісне утворення.

2. Сполучення особистісних рис, які входять в характер людини, не є випадковими.

3. Більша частина людей у відповідності зі своїми основними рисами характеру може бути розділена на типові групи.

Необхідно відзначити, що спроби типологій характеру створення не завжди ґрунтувалися на наукових методах.

Однією з таких спроб є пояснення характеру і вчинків людини датою його народження. Різноманітні способи пророкування долі людини і характеру, побудовані на цьому принципі, отримали назву гороскопів. Інша така спроба полягала в прагненні пов'язати характер людини з його ім'ям.

Значний вплив на дослідження характеру надала фізіогноміка вчення про зв'язок між зовнішнім виглядом людину і його приналежністю до певного типу особистості. Головна ідея даного навчання будується на припущенні, що за зовнішніми ознаками можуть бути встановлені психологічні характеристики людини, що належить до того чи іншого типу.

В якості окремого напрямку характерології підхід можна виділити, заснований на визначенні індивідуальних особливостей людини по його позі і положення тіла. На думку деяких психологів, в позі людини розкривається її характер: як він стоїть, як іде, як і сидить навіть в якій позі засинає.

Кречмер виділив і описав чотири найбільш часто зустрічаються типу будови тіла, або конституції, людини. Відповідно з типом статури він виокремив три основних типи темпераменту. Крім цього він робив спроби пояснити поведінку людини, пов'язавши його з типом статури.

Поняття «акцентуації» було введено у психологію К. Леонгардом. Його концепція «акцентуйованих особистостей» ґрунтувалася па припущення про наявність основних і додаткових рис особистості. Основних рис значно менше, але вони є стрижнем особистості, визначають її розвиток, адаптацію та психічне здоров'я. При значній вираженості основних рис вони накладають відбиток на особистість в цілому, і за несприятливих обставин вони можуть зруйнувати всю структуру особистості.

Пізніше класифікацію характерів на основі опису акцентуацій запропонував А. Е. Личко. Ця класифікація побудована на основі спостережень за підлітками. Акцентуація характеру, за Личко, - цей надмірне посилення окремих рис характеру, при якій спостерігаються не виходять за межі норми відхилення в поведінці людини, що межують з патологією.

Слід зазначити, що існуючі всі концепції типів характеру володіють одним вельми істотним недоліком. Справа в тому, що кожен людина індивідуальна і не завжди може бути віднесений до певного типу. Дуже часто в однієї і тієї ж людини виявляються досить розвиненими самі різні риси характеру. Тому постає питання, на який до цих пір немає задовільної відповіді: що робити із тими людьми, які не вписуються в класифікацію і не можуть бути віднесені однозначно ні до одного із запропонованих типів? Така проміжна група людей становить досить значну частину - до половини всіх людей.

Існуючі наукові проблеми є підставою для пошуку рішень нових проблем опису та прогнозування вчинків людини. Дуже часто для цього використовують досягнення різних наук, а також звертають увагу на нові факти. Однією з таких наук є графологія, що розглядає почерк як різновид виразних рухів, які відображають психологічні властивості що пише. Графологічну відомості, що накопичуються століттями, налагоджували зв'язок між двома рядами фактів - особливостями почерку і характером. Не викликає сумніву, що кожен чоловік володіє своєрідним почерком. Це факт дозволяє ідентифікувати особу і, отже, дає підстави для розгляду питання про залежності почерку від характеру.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: