перейти на сайт>>

Основні тип саван Африки та їх походження

ID роботи: 3028
Тип роботи:
Об'єм: 32 стор.
Вартiсть: 190 грн.


Змiст:

Вступ
Розділі і
Географічна характеристика африки та передумови формування саван
1.1. Географічне положення та рельєф Африки
1.2. Походження та формування африканських саван
Розділ іі
Особливості та основні тип африканських саван
2.1. Кліматичні умови та типи саван
2.3. Тваринний та рослинний світ саван Африки
Розділ ііі
Екологічні проблеми саван та шляхи їх вирішення
3.1. Зміна саван людиною та екологічні проблеми
3.2. Захист природи саван
Висновок
Використана література



Висновок:

Зона саван та рідколісь займає дві значні ділянки. У північній півкулі вона доходить до 16-18º пн. Ш., займаючи улоговину Чад. У південній півкулі савани доходять до широти Південного тропіка, займаючи Східноафриканське плоскогір'я.
Савани та рідколісся займають найбільшу за площею територію з-поміж природних зон Африки. Вони розташовані в обох півкулях переважно в межах субекваторіального кліматичного поясу. Тому у цій зоні дві пори року – суха і волога
Ґрунти савани більш родючі, ніж вологих екваторіальних лісів. Від екватора вони змінюються від червоних фералітів, до червоно-бурих та червонувато-бурих ґрунтів.
Рослинність саван різноманітна. Усі рослини пристосовані до перенесення тривалого сухого сезону. Переважають трави. З дерев найбільш відомі баобаб, зонтична акація, молочаї, алое.
Багатий тваринний світ саван. Особливо численні копитні. На них полюють леви, гепарди, леопарди. Своїми розмірами з-поміж тварин світу вирівняються африканський слон, жираф, бегемот, носоріг, африканський страус.
Савани сформувалися переважно у субекваторіальному кліматичному поясі, для якого характерні дві пори року – суха і волога.
Коли розпочинається сезон дощів, то запилений жовто-чорний край перетворюється в чудовий зелений парк із тінистими деревами. Сіре від диму пожеж та пилу повітря стає прозорим і чистим. Перші тропічні зливи після засухи справляють надзвичайно сильне враження. Перед початком дощу завжди спекотно. Та ось з'являється невелика хмаринка. Чується гуркіт грому. І нарешті на землю обрушується злива. Ближче до екватора дощовий сезон довший (до дев’яти місяців на рік). З наближенням до тропіків – коротший (усього три місяці). Причому, коли у Північній півкулі засуха, то в Південній, навпаки, йдуть дощі.
У дощовий сезон швидко ростуть трави. Дерева у цей період вкриваються листям. Та як тільки настає засушливий сезон, трави вигорають, деякі види дерев скидають листя і савана набуває жовтого кольору, а після пожежі і чорного.
З просування саванами від екватора до тропічних пустель помітно зростає тривалість засушливого сезону від трьох до дев’яти місяців на рік. За цей час лише іноді випадають дощі. Залежно від тривалості вологого сезону виділяють 3 типи саван.
Ближче до зони гілей сезон дощів триває 9 місяців на рік. Тут формуються високотрані савани. Ближче до тропіків сезон дощів скорочується до 6 місяців. В таких умовах виникли типові савани. На межі з зоною тропічних пустель вологий сезон триває лише 3 місяці. Тут сформувалися опустелені савани. На півночі Африки на межі з Сахарою їх називають сахель (з арабської – “край”), а у Південній Африці – бушем (з англійської – кущі).
На відміну від бідних червоно-жовтих фералітних ґрунтів вологого екваторіального лісу, ґрунти саван мають більший вміст перегною, оскільки в сухий період рослинні рештки розкладаються повільно. На межі з лісами сформувалися червоні фералітні ґрунти. Далі їх змінюють червоно-бурі ґрунти. Ближче до пустель вони поступово переходять у менш родючі червонувато-бурі.
У наш час ніхто не заперечує необхідності збереження певних природних комплексів, рослин і тварин в них. В окремих африканських країнах вже зрозуміли, до чого може призвести інтенсивне вирубування лісів. Наприклад, у Демократичній Республіці Конго, держава контролює заготівлю та експорт деревини і насаджування дерева. А в Малі діє закон, за яким за випалювання лісів загрожує штраф та тюремне ув'язнення терміном до двох років. Уряди багатьох країн заборонили на своїй території полювання на диких тварин. Нині туристи з Європи та інших континентів можуть споглядати диких звірів у природних умовах з спеціальних автобусів. У заповідниках і національних парках їх возять за спеціально розробленими маршрутами у супроводі працівників національного парку.
Заповідники та національні парки Африки займають досить велику територію. Особливо їх багато у Південній і Східній Африці в зоні саван та рідколісся.
Світове значення мають національні парки Серенгеті, Нгоро-Нгоро та Цаво в Східній Африці, Центральнокалахарський заповідник і національний парк Крюгера в Південній Африці та ін.
Плато Тасіль – один з найдавніших центрів проживання людини в Сахарі. Тут збереглися залишки скельного живопису: сцени полювання, танців, випасу худоби. Ці малюнки дали змогу зробити висновки, що виникнення пустелі Сахари – наслідок діяльності людини, яка випасала і випалювала навколишню територію.
Завдяки створенню заповідних територій вдається зберігати, а в деяких випадках навіть збільшувати кількість тварин.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: