перейти на сайт>>

Особливостi функцiонування ринку цiнних паперiв в Украïнi

ID роботи: 10068
Тип роботи:
Об'єм: 42 стор.
Вартiсть: 100 грн.


Змiст:

Вступ

РОЗДІЛ 1.  ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

1.1. Поняття та сутність ринку цінних паперів як елемента фінансової системи держави

1.2. Класифікація  цінних паперів

1.3. Механізм функціонування та функції ринку цінних паперів в сучасних умовах

Розділ 2. Сучасний стан ФУНКЦІОНУВАННЯ ринку цінних паперів в Україні

2.1. Динаміка розвитку вітчизняного ринку цінних паперів

2.2. Структура обсягу торгів на ринку цінних паперів з фінансовими інструментами

2.3. Роль ринку цінних паперів у функціонуванні фінансово-економічної системи України

Розділ 3. Проблеми та перспективи розвитку ринку цінних паперів в Україні

3.1. Характеристика основних проблем ринку цінних паперів на сучасному етапі

3.2. Шляхи розвитку ринку цінних паперів  України

Висновки

Використана література

Додатки



Висновок:

Підводячи підсумки приведеного дослідження слід зазначити, зо досягнення сучасних вимог до якісного розвитку економіки країни може відбуватися при одночасному розвитку, з одного боку, реального сектора економіки, що передбачає технологічні, соціальні, маркетингові та інші інновації, а з іншого – фінансових ринків, за рахунок яких реалізуються нові ідеї та проекти.

Для України, як країни з низькою інноваційною активністю повинен бути задіяний, насамперед, потенціал ринку цінних паперів, який полягає в тому, що фондова модель фінансування є однією з форм участі капіталу в інвестиційно-інноваційному процесі.

У своєму дослідженні ми провели аналіз динаміки найважливіших показників ринку цінних паперів. Аналіз сучасного стану функціонування ринку цінних паперів в Україні показав, що проведені за період становлення і розвитку масштабні інфраструктурні перетворення на вітчизняному ринку цінних паперів поки не призвели до його кількісного і якісного зростанняі не дозволяють в даний момент повною мірою виконувати властиві ринку цінних паперів функції, а саме служити майданчиком з накопичення та перерозподілу заощаджень. Саме з його допомогою кошти вітчизняних та зарубіжних  інвесторів сприяють стимулюванню розвитку економіки. Не дуже великий обсяг операцій на ринку цінних паперів – це одна з тих причин, із-за якої темпи зростання української економіки бажають залишати кращого. Характерною рисою вітчизняного фондового ринку є досить високий обсяг державних боргових зобов’язань і блакитних фішок. 

Серед фінансових інструментів за обсягами торгів на біржовому ринку на протязі аналізованого періоду провідну позицію займали державні облігації України.

Ймовірно, це стало наслідком того, що проведені перетворення недостатні для цього або укранський ринок як учасник міжнародного ринку капіталів має відносно низьку ємність і схильний до впливу зовнішніх негативних факторів, що стримують його розвиток.

Вивчення загального стану українськьго ринку цінних паперів показало, що, незважаючи на значні зміни в біржовий і близько біржової інфраструктурі, українському ринку поки не вдається зайняти гідне місце в економіці та повноцінно виконувати необхідні функції з акумуляції та  перерозподілу коштів.

У будь-якій країні ринок цінних паперів безпосередньо має тісний взаємозв’язок як з національною економікою, так і з подіями, які відбуваються на світових фінансових ринках. На ринок цінних паперів впливають економічні та політичні, зовнішні та внутрішні фактори.

Враховуючи сучасну ситуацію на ринку цінних паперів, варто відзначити міжнародну взаємодію капіталів. 

Становлення ринку цінних паперів в Україні відбувається в умовах:

 наявності мережі банківських установ, які володіють досить великим обсягом грошових ресурсів, найбільш розвиненими методами, технологіями інвестування, найбільш організованими кваліфікованими службами. По мірі виникнення нових комерційних банків, їх роль в процесі трансформації заощаджень в інвестиції стрімко зросте;

наявності альтернативних сфер вкладення грошових коштів:
споживчих ринків (ринок товарів, ринок засобів виробництва і інших) і сфери послуг – найбільш чітко сформованих і обособившихся об’єктів переливу капіталу;

розвитку сучасних Інтернет-технологій.

Економісти та вчені відзначають такі проблеми, вирішення яких сприятиме подальшому розвитку фондового ринку України: обмежена кількість інвестиційних інструментів; низька якість інфраструктури фондового ринку; недостатній рівень капіталізації та ліквідності; відставання існуючої законодавчої і нормативно-правової бази функціонування фондового ринку від розвитку реальних процесів на ньому; низький рівень фінансової грамотності населення.

Ринок цінних паперів повинен:

забезпечити перерозподіл коштів на користь підприємств, що потребують інвестицій, найбільш значущих з економічної і соціальної точок зору, що є необхідною умовою забезпечення інноваційного розвитку;

стати дієвим механізмом залучення заощаджень населення в інвестиційний процес.

Підводячи підсумки курсової роботи зазначимо, що ринок цінних паперів є одним з найбільш ефективних інструментів для стимулювання зростання економіки. Безпосередня доставка фінансових засобів, за допомогою цінних паперів і, в особливості, акцій, у виробництво і акціонерні товариства є досконалим методом фінансування виробництва і найважливішою фінансовою проблемою, правильна організація і рішення якої є головною запорукою забезпечення економічного зростання. Фактично, завдяки ринку цінних паперів, розпорошені фінансові вкладення перетворюються в реальні інвестиції і забезпечують економічне зростання.

У період становлення ринку цінних паперів найбільш яскравий прояв повинна знайти його інтегруюча функція, оскільки він покликаний об’єднати всі суб’єкти ринкових відносин: економіку, галузі економіки, господарюючі суб’єкти, населення і державу. Ці функції тісно пов’язують ринок цінних паперів з інноваційно-інвестиційною сферою.

Подальший розвиток ринку цінних паперів в Україні, залучення в інвестиційний процес широкого кола потенційних інвесторів – необхідний і важливий крок в розвитку економіки нашої держави. Цілісність системи фінансового забезпечення інноваційного розвитку буде визначатися ступенем, масштабами та формами участі в ній заощаджувачів.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: