перейти на сайт>>

Процесуальні витрати у кримінальному процесі України (За КПК 2012 р.)

ID роботи: 5869
Тип роботи:
Об'єм: 27 стор.
Вартiсть: 80 грн.


Змiст:

Вступ

1.Теоретчині підходи до визначення сутності витрат у кримінальному процесі

2. Класифікація процесуальних витрат у кримінальному процесі

3. Компенсація у кримінальному процесі

3. Суб'єкти, на яких накладаються процесуальні витрати. Особливості розподілу та визначення розміру витрат

Висновок

Список використаних джерел



Висновок:

Таким чином, в курсової роботи були розглянуті судові витрати, тобто витрати на забезпечення кримінального провадження.

Провадження по кримінальній справі потребує значних матеріальних витрат, більшу частину з яких держава бере на себе, іншу частину відшкодовують певні учасники провадження.

Визначаючи поняття судових витрат, слід враховувати наступні ознаки:

1) ці витрати, пов'язані із здійсненням провадження у кримінальній справі;

2) їх відшкодовує держава тим суб'єктам кримінального процесу, які залучаються до нього або мають власний чи представлений інтерес; 

3) їх склад (елементи судових витрат), визначений у законодавстві;

4) з якого суб'єкта ці витрати стягуються або на якого покладаються в кінцевому підсумку.

Однак до процесуальних відносяться не всі витрати на кримінальний процес, а лише ті, які відшкодовуються державою (органами дізнання, досудового розслідування, судами, управліннями юстиції) тим суб'єктам кримінального процесу, які залучаються до нього (свідки, фахівці, експерти, поняті, органи статистики, установи, в яких зберігалися речові докази або здійснювали їх пересилання, адвокати, які брали участь у кримінальному судочинстві як захисників за призначенням) або мають власний інтерес у ньому (потерпілі, цивільні позивачі, їх представники).

Зазначені суб'єкти, оскільки вони або залучаються, або за власною ініціативою беруть участь у кримінальному процесі, несуть певні витрати (пов'язані з явкою, зберіганням доказів та ін.). З метою заохочення їх до участі в процесі держава відшкодовує понесені ними матеріальні витрати. Відповідно не можуть відноситься до судових витрат витрати на оплату праці слідчого, прокурора, пов'язані з розслідуванням справи. Розслідування злочинів - це їх професійний обов'язок, за виконання якого вони отримують заробітну плату. У такій ситуації немає відшкодування витрат, а має місце оплата праці з державного бюджету.

Згідно ст.118 КПК України процесуальні витрати складаються з:  витрат на правову допомогу; витрат, пов'язаних із прибуттям до місця досудового розслідування або судового провадження; витрат, пов'язаних із залученням потерпілих, свідків, спеціалістів, перекладачів та експертів; витрат, пов'язаних із зберіганням і пересиланням речей і документів.

Але для того, щоб уникнути суперечок, що саме відносити до процесуальних витрат, доцільно передбачити їх перелік у законі.

Необхідно створити нормативний акт, який би повністю охоплював питання процесуальних витрат, тобто норми відшкодування витрат, які понесла держава в ході кримінального провадження.

Суми процесуальних витрат виплачуються за постановою слідчого, прокурора або судді або за ухвалою суду, тобто органом, який виконує процесуальні або слідчі дії і виклик цих осіб.

У разі прийняття обвинувального вироку суд стягує з обвинуваченого на користь потерпілого всі вчинені ним документально підтверджені процесуальні витрати. За відсутності у обвинуваченого коштів, достатніх для відшкодування зазначених витрат, вони компенсуються потерпілому за рахунок Державного бюджету України у випадках та в порядку, передбачених законом для компенсації збитку, заподіяного кримінальним злочином.

Якщо суд касаційної інстанції, Верховний Суд України змінить судове рішення або ухвалить нове, він відповідно змінює розподіл процесуальних витрат.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: