перейти на сайт>>

Сторони як основні учасники цивільного процесу

ID роботи: 5871
Тип роботи:
Об'єм: 31 стор.
Вартiсть: 50 грн.


Змiст:

РОЗДІЛ 1

Загальна характеристика учасників цивільного процесу

1.1. Поняття та ознаки сторін в цивільному процесі

1.2. Процесуальні права та обов’язки сторін в цивільному процесі

РОЗДІЛ 2

Процесуальне правонаступництво сторін

2.1 Поняття та види правонаступництва

2.2 Підстави та порядок вступу правонаступника в процесі

РОЗДІЛ 3

Проблемні визначення неналежної сторони у цивільному процесі України

Висновки

Література



Висновок:

Отже сторонами (partes) у цивільному процесі будуть юридичне заінтересовані особи (громадяни і організації), матеріально-правовий спір між якими є предметом розгляду і вирішення в цивільному судочинстві. Вони є головними особами, які беруть участь у цивільній справі позовного провадження, без яких неможливий сам процес. Поняття сторони в цивільному процесі має безпосередній зв’язок з матеріальними правовідносинами. Ними виступають переважно його суб’єкти: покупець і продавець, кредитор і боржник, подружжя (розірвання шлюбу, поділ спільно нажитого майна, визначення місця проживання дітей та ін.) – внаслідок порушення чи оспорювання їх суб’єктивного права чи охоронюваного законом інтересу.

Згідно ст.. 30 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.  Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Сторони у цивільному процесі характеризуються такими ознаками: ними є особи, між якими виник спір про право цивільне; вони ведуть процес у справі від свого імені; з приводу їх справи ухвалюється судом рішення; на них поширюються усі правові наслідки законної сили судового рішення; вони несуть судові витрати; їх правосуб'єктність допускає процесуальне правонаступництво. Процесуально-правове становище сторін визначається принципом рівності їх перед законом і судом (статті 5, 31 ЦПК України).

Процесуальний інтерес відповідача полягає в одержанні від суду рішення про відмову в задоволенні позову. Матеріальний інтерес відповідача зводиться до підтвердження судовим рішенням відсутності будь-яких його правових обов'язків перед позивачем. В інтересах сторін ведеться процес; сторони персоніфікують цивільну справу. Це має практичне значення, адже закон забороняє відкривати провадження у справі, якщо у провадженні цього чи іншого суду є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

У разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи борж­ника у зобов’язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правона­ступника відповідної сторони або третьої осо­би на будь-якій стадії цивільного процесу, тобто має місце цивільне процесуальне правонаступництво.

Процесуальний аспект юридичної приро­ди неналежної сторони у цивільному процесі знаходить свій прояв у дотриманні визначе­ного законом процесуального порядку вста­новлення, легітимації юридичного стану «неналежності» сторони. Так, відповідно до ч.1 ст.33 ЦПК України суд замінює первіс­ного відповідача належним відповідачем, якщо позов пред’явлено не до тієї особи, яка має відповідати за позовом. Отже, на наше переконання, тільки у випадку заміни перві­сного відповідача належним відповідачем можна говорити про «неналежність» сторо­ни, яка вибуває. В  протилежному випадку сторони, які могли б бути замінені, беруть участь у справі і мають весь комплекс прав та обов’язків сторін. Тому, поки заміна не здійс­нена, про неналежну сторону можна говори­ти лише умовно, потенційно. Не виключено, що за наслідками процесу неналежною сто­роною виявиться зовсім не та сторона, яка первісно нею передбачалась.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: