перейти на сайт>>

Підстави та процесуальний порядок закриття кримінального провадження

ID роботи: 7187
Тип роботи:
Об'єм: 28 стор.
Вартiсть: 100 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ 1. Закриття кримінального провадження як форма закінчення досудового розслідування: науково-теоретичні засади

Розділ 2. Статистичний аналіз та проблемні питання  закриття кримінального провадження

2.1. Аналіз застосування судами законодавства, що регулює закриття кримінальних справ

2.2. Питання за темою 15. Підстави та процесуальний порядок   закриття кримінального провадження

1. Поняття закриття кримінального провадження, як кінцевого рішення на стадії досудового розслідування. Проблеми законності, обґрунтованості та вмотивованості вказаного процесуального рішення? Для відповіді на це питання проконсультуватися зі слідчими під час практики.

2. Які підстави закриття кримінального провадження існують на стадії досудового розслідування?

3. Повноваження органів досудового розслідування щодо прийняття процесуального рішення про закриття кримінального провадження (з урахуванням процесуальної компетенції слідчих ОВС)? Для відповіді на це питання проконсультуватися зі слідчими під час практики.

4. Процесуальний порядок закриття кримінального провадження на стадії досудового розслідування. Межі процесуальної компетенції прокурора, слідчого у разі прийняття ними вказаного процесуального рішення. Процесуальний порядок оформлення процесуального рішення про закриття кримінального провадження на стадії досудового розслідування? Для відповіді на це питання проконсультуватися зі слідчими під час практики.

5. За якими підставами кримінальне провадження може бути закрито виключно на судових стадіях кримінального провадження? Вкажіть які причини такого розподілу підстав закриття кримінального провадження між слідчим, прокурором та судом? З’ясуйте теоретичну та практичну сторону питання.

6. Який процесуальний порядок розгляду судом клопотання органів досудового розслідування про закриття кримінального провадження (лише за підставами, які можуть застосовуватися судом)? Для відповіді на це питання проконсультуватися зі слідчими під час практики.

7 Які рішення може прийняти суд за наслідками розгляду клопотання органів досудового розслідування про закриття кримінального провадження? Яким процесуальним документом оформляється таке процесуальне рішення суду?

8. Яким є процесуальний порядок оскарження рішення про закриття кримінального провадження (прийнятого органами досудового розслідування, судом)? Які рішення можуть бути прийняті за наслідками розгляду оскарження рішення про закриття кримінального провадження?

9. Які правові наслідки наступають для особи, якій було повідомлено про підозру, у разі закриття кримінального провадження (в залежності від того за якої підстави воно було закрито)? Для відповіді на це питання проконсультуватися зі слідчими під час практики.

Висновок

Список використаних джерел

Додатки



Висновок:

Кримінально-процесуальна діяльність на завершальному етапі роз­слідування полягає у підведенні його підсумків з формулюванням у відповідних процесуальних документах внутрішнього переконання слідчого, що має ґрунтуватись на повному та всебічному дослідженні всіх обставин, які підлягають доказуванню, а також усуненні протиріч у матеріалах справи. Оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності, слідчий має визначити, яке саме підсумкове рішення слід прийняти щодо діяння, яке розглядалося як злочинне (мало ознаки злочинного) на попередніх етапах.

Закриття  кримі­нальної справи є заключним етапом розслідування, на якому уповно­важений державою орган підводить підсумок виконаній роботі, аналі­зує й оцінює сукупність зібраних доказів, а також розв’язує інші пи­тання, що випливають із прийнятого рішення по суті справи. Не заперечуючи правильність наведених думок, можна зробити висновок про те, що закриття кримінальних справ є заключним етапом розслідування, діяльністю компетентних органів, що завершує процес збирання доказів та під час якої вирішується питання про кримінальну відповідальність особи.

Системний аналіз підстав для закриття провадження, передбачені положеннями Кримінального процесуального і Кримінального кодексів України показав, що ці підстави можуть бути поділені на групи за певними ознаками, зокрема:

1) реабілі­туючі підстави, передбачені п.п.1-3 ч.1 ст.284 КПК України (відсутність події кримінально­го правопорушення, відсутність у діянні складу правопорушення, невстановлення дос­татніх доказів для доведення винуватості осо­би в суді й вичерпання можливостей їх отри­мати);

2) підстави, що враховують принцип, пов’язаний з неможливістю притягнення до кримінальної відповідальності за те саме кримінальне правопорушення більше одного разу (п.6 ч.1 ст.284) чи у зв’язку з декриміна- лізацією діяння (п.4 ч.1 ст.284), що не можна вважати ні реабілітуючими, ні нереабілітую­чими, оскільки в рішеннях про закриття про­ваджень з цих підстав не вирішується питан­ня по суті, а лише констатується факт наявно­сті у провадженні процесуального рішенім компетентного органу чи особи, яке є переш­кодою для подальших процесуальних дій;

3) підстави, пов’язані з відмовою від обвину­вачення потерпілого (п.7 ч.1 ст.284 КПК України) чи прокурора (п.2 ч.2 ст.284 КПК України);

4) інші підстави, зокрема, передба­чені п.п.5, 8 ч.1 ст.284 КПК України (щодо померлого та в разі неотримання згоди дер­жави, яка видала особу);

5) підстави для зві­льнення від кримінальної відповідальності, а отже, і закриття проваджень судом (п.1 ч.2 ст.284 КПК України), що передбачені окре­мими статтями Конституції України та Особ­ливої частини Кримінального кодексу (КК) України. З метою процесуальної економії, у КПК України всі підстави для закриття про­вадження у справі зосереджені в одній статті (ст.284 КПК України).

Окрему увагу необхідно приділити поряд­ку закриття кримінального провадження су­дом. Відповідно до ст.284 КПК України, кри­мінальне провадження закривається судом у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності, а також якщо прокурор від­мовився від підтримання державного обвину­вачення (детальніше порядок звільнення особи від кримінальної відповідальності закріплено у ст.285-289 КПК України). При цьому ви­значено, що особа звільняється від криміналь­ної відповідальності у випадках, передбачених законодавством України про кримінальну від­повідальність (тобто нормами матеріального права - у зв’язку з дійовим каяттям, прими­ренням винного з потерпілим, передачею особи на поруки, зі зміною обстановки, із за­кінченням строків давності чи із застосуван­ням примусових заходів виховного характеру).


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: