перейти на сайт>>

Підстави та процесуальний порядок проведення обшуку

ID роботи: 7189
Тип роботи:
Об'єм: 31 стор.
Вартiсть: 100 грн.


Змiст:

Вступ

1.  Обшук у кримінальному процесі: мета, завдання та підстави проведення

1.1. Дослідження розробленості проблеми обшуку як процесуальної дії  у теорії кримінального процесу

1.2. Підстави та процесуальний порядок проведення обшуку у кримінальному провадженні

2. Підстави та процесуальний порядок проведення обшуку у практичній діяльності органів досудового слідства

2.1. Аналіз судової практики розгляду слідчими суддями клопотань про надання дозволу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи у 2011-2013 роках

2.2. Відповіді на питання за темою: «Підстави та процесуальний порядок проведення обшуку»

Хто із суб’єктів кримінального провадження дає дозвіл на проведення обшуку? Чи існують винятки з вказаного правила?

Яка мета проведення обшуку?

Які відомості повинен вказати слідчий в клопотанні про проведення обшуку?

Проблеми обґрунтованості клопотання про проведення обшуку? Для відповіді на це питання проконсультуватися зі слідчими під час практики.

Протягом якого строку має бути проведено обшук на який вже було надано дозвіл судом? Чи можливо його продовження або отримання нового дозволу суду?

Які матеріали разом з клопотанням про проведення обшуку надаються слідчому судді ?

В який час та в якому обсязі може бути проведений обшук?

Чи практикують слідчі судді при розгляді клопотання на проведення обшуку заслуховувати пояснення слідчого, який виніс це клопотання? Для відповіді на це питання проконсультуватися зі слідчими під час практики.

Чи можуть під час обшуку вилучатися предмети, які вилучені законом з обігу але не мають відношення до кримінального провадження?

Які процесуальні документи складає слідчий, прокурор під час проведення обшуку, а також які додатки можуть бути ними складені?

Висновок

Використана література



Висновок:

Однією з основних, специфічних та найсклад­ніших видів діяльності правоохоронних органів є повне й швидке розкриття і розслідування злочинів та викриття винних у злочинній діяльності. Уза­гальнення слідчої практики свідчить про існування суттєвих складнощів при провадженні окремих слідчих дій, зокрема обшуків. Згідно КПК України  обшук – це слідча (розшукова) дія, змістом якої є примусове обстеження будівель, приміщень і споруд, ділянок місцевості, інших сховищ, які знаходяться у володінні осіб, та окремих фізичних осіб, спрямована на виявлення та фіксацію відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, з метою отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні шляхом відшукання і вилучення матеріальних об’єктів (знарядь кримінального правопорушення, майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, живих людей і тварин, трупів людей та тварин, біологічних об’єктів, слідів різноманітного походження, документів, тощо).

Обшук  є одним із способів отримання доказової інформації. Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Згідно з ч. 2 ст. 234 КПК України всі обшуки проводяться на підставі ухвали слідчого судді.

Об­шук проводиться лише у випадках, коли правоохоронці мають достатні підстави вважати, що в житловому при­міщенні переховуються розшукувані злочинці, перебу­вають знаряддя злочину чи здобуті злочинним шляхом речі або цінності, знаходяться інші предмети чи докумен­ти, які мають значення для встановлення істини у справі.

Узагальнення  та проведеного аналізу можна дійти висновку, що в цілому при вирішенні справ даної категорії слідчими суддями виконуються вимоги КПК України.

Убачається, що у задоволенні значної кількості клопотань відмовлено внаслідок безпідставного звернення органів досудового розслідування, так як рівень самих клопотань досить посередній, а їх юридичне наповнення не відповідає встановленим законом вимогам. Єдина  практика розгляду зазначених питань ще не склалась, тому і допускаються процесуальні помилки.  Сьогодні положення КПК дозволяють по різному підходити до вирішення одних і тих самих питань, а тому вони потребують роз’яснень для вироблення єдиної судової практики.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: