перейти на сайт>>

Репресії в Україні в 20-50ті рр. XX ст.

ID роботи: 7804
Тип роботи:
Об'єм: 30 стор.
Вартiсть: 50 грн.


Змiст:

Вступ

1. Ідеологічне обгрунтування репресій

2. Репресивно-каральний апарат

3.Напрями репресій

4.Висновок

5.Список літератури



Висновок:

Таким чином, у 20-50-ті роки XX ст. тоталітарний режим намагався встановити всеосяжний контроль над життям українського суспільства у громадсько-політичній, ду­ховній та культурній сферах.

Епоха сталінізму позначилася масовим терором щодо населення України та інших республік СРСР.

В Україні протягом 1930-1953 років постраждали понад 3,7 мільйонів людей, з них майже 800 тисяч було розстріляно. 

Насильницька колективізація, штуч­но створений голодомор 1932-1933 та 1946-1947 рр., масові репресії кінця 30-х і в подальшому переслідування національної інтелігенції, придушення патріотичного руху супротиву, знищення Української греко-католицької церкви, примусові депортації корінного населення західних областей, при­хована і неприхована русифікація, постійний політичний, економічний, ідеологічний тиск – ці фрагменти складають далеко не повну картину біль­шовицького геноциду і не вичерпують всього горя, пережитого українсь­ким народом.

Дозуючи тиск і відвертий терор, сталінський репресивний апарат, який був невід’ємною частиною тоталітарного режиму, мав виконати три головних завдання: ліквідувати орга­нізовану опозицію та індивідуальне інакомислення в партії та країні, забезпечити державу через систему ГУЛАГу безоплатною робочою силою; тримати під жорстким контролем суспільні процеси. «Звинувачення», « викриття» наростали як снігова лавина, сфаль­сифікований судовий процес «Спілки визволення України», розгром міфічних «українського центру», ‘‘польської організації військової», «Блоку українських націоналістичних партій», «Троцькістсько-націоналістичного блоку». Коса терору безжально різонула українську національну еліту жертвами репресій насамперед ставали найяскравіші постаті українського національного відродження: М. Бойчук, М. Зеров, М. Хвилевий, Л. Курбас та інші.

Поряд з становленням репресивної системи швидко зростав відповід­ний каральний апарат, створений і випробуваний у роки громадянської війни. Його функції набували нових рис.

Надзвичайні органи НК-ДПУ-ОДПУ-НКВС неухильно виконували директиви й настанови партійного керівництва. Вони були основним інструментом репресивно-каральної системи, яка втілювала в життя ідеологію Комуністичної партії.

У першій половині 20-х років вістря репресивно-карального меха­нізму в Україні було спрямоване передусім проти опонентів РКП(б), ак­тивних членів політичних партій і сил, які боролися за власну національ­ну державність. Об’єктом репресій стали також прибічники «білого» ру­ху, громадяни, які з різних причин служили в збройних формуваннях, організаціях та установах Центральної Ради, гетьманського режиму, Ди­ректорії тощо.

На рубежі 20-30-х років запущений більшовиками механізм репресій набрав нових обертів. Його силу відчуло на собі українське селянство. Надзвичайні заходи щодо останнього стали застосовуватися з січня 1928 р. в ході хлібозаготівель. Однак особливої жорстокості вони набули в період суцільної колективізації сільського господарства.

З 1934 р. розпочався новий етап перегрупування сил, удосконалення репресивного механізму, політичного та юридичного обгрунтування на­ступних, ще більш масштабних політичних репресій.

Після анексії Західної України, Північної Буковини і Бессарабії та по­ширення на їх території більшовицької державності тягар масових репре­сій відчуло й населення краю, що протягом кількох десятиріч вело націо­нально-визвольну боротьбу.

Репресії – це лише один, до того ж не головний аспект процесу фор­мування суспільства безправ’я. Небезпечним було те, що всі без винятку громадяни країни поступово втрачали основні права, без яких неможливе цивілізоване існування людини.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: