перейти на сайт>>

ТЕМАТИЧНА СПРЯМОВАНСТЬ ЖУРНАЛУ «КОРРЕСПОНДЕНТ»: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ

ID роботи: 9419
Тип роботи:
Об'єм: 80 стор.
Вартiсть: 300 грн.


Змiст:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ЖУРНАЛ ЯК ТИП ВИДАННЯ В СИСТЕМІ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ КОМУНІКАЦІЇ

1. 1. Поняття та особливості журнальної періодики

1.2. Типологія журналів та їх місце в системі ЗМІ

Висновок до розділу 1

РОЗДІЛ 2

ТЕДЕНЦІЇ В ТЕМАТИЧНИХ НАПРЯМКАХ УКРАЇНСЬКОЇ ЖУРНАЛЬНОЇ ПЕРІОДИКИ

2.1. Еволюція журнальної періодики в Україні

2.2. Тематична різнорідність сучасної журнальної періодики України

Висновок до розділу 2

РОЗДІЛ 3

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТЕМАТИЧНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ  ЖУРНАЛУ «КОРРЕСПОНДЕНТ»

3.1.   Тижневий суспільно-політичний журнал «Корреспондент»: загальні відомості та історія розвитку

3.2. Тематична спрямованість матеріалів в журналі «Корреспондент»

Висновки до розділу 3

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ



Висновок:

Підводячи підсумки проведеного дослідження зазначимо, що сьогодні журнали займають важливе місце в медіаіндустрії, що визначається їхньою специфікою.

Завданням журналу є поширення актуальної інформації, викладення оперативних фактів, подання аналітичної інформації, що базується на хронологічних, історичних паралелях, залучення вузьких фахівців із заданої тематики для викладення різних точок зору або підсумовування загальної проблеми. Спільність функціонального призначення періодики полягає в тому, щоб відбивати події різних сфер життя суспільства, що є актуальними в конкретний момент часу. Кожне видання є системою зі своїми ознаками. В цілому, можна запропонувати типологію журналів як засобу ЗМІ за такими ознаками:

 цільове або функціональне призначення,

 тематика або зміст (характер інформації),

 читацьке призначення,

 періодичність,

 місце і сфера розповсюдження.

Крім того, за стандартами виділяються видання, класифікуються за характером оформлення, ступенем аналітико-синтетичної переробки інформації, її знакової природи, складу основного тексту, структурою. Важливими також є характер інформації, спосіб її викладу, авторський склад, наявність і спосіб відтворення зображень. Ці ознаки можуть бути важливі для одного видання, але в цілому несуттєвими для іншої групи видань.

Найважливішою системною ознакою є цільове призначення, яке може бути достатньо різноманітним: інформування, аналітика, навчання (просвіта), виховання, організація дозвілля, пропагування (реклама).

Цільова спрямованість визначає характер інформації, стиль публікацій, застосування різноманітних жанрів, структуру всього видання. Читацьке призначення конкретизує тематичний та функціональний напрямок видання, з усього різноманіття вибирає ті матеріали, які будуть цікавими конкретній групі читачів: жінок, чоловіків, молоді, пенсіонерів. Читацьке призначення може змінити напрямок видання, якщо журнал адресований конкретній професійній чи соціальній групі читачів, перетворити загальне (для всіх груп читачів) видання у спеціалізоване: для рибалок, садівників, автомобілістів, медичні тощо.

Призначення та зміст видання диктують вибір назви, характер оформлення і періодичність журналу. Видання повинне мати свою неповторну зовнішню форму, що дозволить розпізнати і виділити його з багатьох інших, йому подібних. Очевидно, журнал повинен зберігати свою назву і логотип протягом усього часу випуску, оскільки будь-яка зміна – втрата постійного читача.

Практична частина роботи була присвячена аналізу тематичної спрямованості суспіль­но-політичного інформаційного щотижневика «Корреспондент», який виходить у друкованій версії з 2002 р. та в даний час має електронну версію журналу (сайт «Корреспондент.net»).

Структура аналізованого щотижневика включає такі рубрики: »Сім днів», «Країна», «Бізнес», «Життя», «Світ» «Наука і технології», «Спорт», «Культура». Аналіз кількості публікацій показав, що якщо на початку існування журналу найбільшу питому вагу мали новинні матеріали, то до 2016 року на перше місце за обсягом публікацій виходять рубрики «Країна» та «Бізнес», що пов’язано передусім із великою кількістю внутрішньополітичних проблем, а також із ускладненням економічної ситуації.

Географія матеріалів також велика, як і спектр розглянутих проблем. Журналісти створюють тривимірну картину української дійсності: для читача створюється жива картина з місця подій, з реальними героями і їх коментарями.

Щодо класифікації тематичної спрямованості матеріалів журналу «Кореспондент» можна виділити наступні групи: критика різних аспектів політичного та соціального життя України;  характеристика політичних та державних діячів; аналіз політичної ситуації в Україні; політичні та економічні прогнози; відношення українських політиків до резонансних справ; дослідження проблеми протистояння «схід-захід»; дослідження проблеми корупції; висвітлення соціальних питань; спортивна та культурна тематика.

Слід зазначити, що левова частка усіх аналізованих матеріалів, опублікованих в «Корреспонденті» на протязі останніх років присвячена проблемі протистояння схід-захід (з 2014 р. – ситуації на Сході України) – частка публікацій збільшилась з 2% у 2002 році до 25% у 2016 (різке збільшення матеріалів на дану тематику відбулося у 2014 році), економічним новинам (10% у 2002 році, 20% у 2016 році), критиці різних аспектів політичного та соціального життя України (21% у 2002 році та 15% у 2016 році). Значна частка публікацій присвячена аналізу реальної політичної ситуації в Україні, проте її питома вага у загальній структурі матеріалів журналу «Кореспондент» суттєво зменшилася – з 15% у 2002 році до 9% у 2016 році. Зменшується також кількість публікацій, присвячених соціальним проблемам (з 20% у 2002 році до 7% у 2016 році) та проблемі корупції (з 12% у 2002 році до 5% у 2016 році). Означену тенденцію не можна назвати позитивною, оскільки проста критика ніяким чином не сприяє пошуку шляхів покращення політичного та соціально-економічного становища України.

Дослідження специфічних особливостей тематичної спрямованості щотижневика «Корреспондент» показало, що за досить нетривалий період часу дане видання сформувалось як самостійне видання з власними характерними особливостями. Також слід зазначити, що в першу чергу дане видання спрямоване на освіченого читача, який має активну громадську позицію, цікавиться політичним, економічним і соціальним життям країни, прагне не просто отримувати інформацію від журналістів, а і аналізувати її разом з авторами. 


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: