перейти на сайт>>

Тема війни у творчості німецьких письменників

ID роботи: 2376
Тип роботи:
Об'єм: 30 стор.
Вартiсть: 70 грн.


Змiст:

Вступ
1. Тенденції та умови розвитку німецької літератури у повоєнні роки
1.1. Умови розвитку німецької літератури у післявоєнний період
1.2. Загальна характеристика літературного процесу в Німеччині в повоєнні роки
2. Антивоєнні оповідання нвмецьких письменників в соціально-історичному та літературному контексті
2.1. Твори про трагедію "втраченої генерації" Е.М. Ремарка
2.2. Осуд антигуманної сутності війни у творчості Генріха Белля
2.3. „Філософія війни” Б.Брехта
Висновки
Використана література



Висновок:

Однією з центральних тем повоєнної німецької прози була Друга світова війна та зруйнований нею світ.
Що страшніше — необхідність ризикувати власним життям із зброєю в руках чи виявитися потім представником «втраченої генерації»? З цією проблемою ми зустрічаємося у романі німецького письменника Еріха Марії Ремарка «Три товариші». Його герої потрапляють на війну вісімнадцятирічними юнаками — вона перекреслює увесь їхній минулий досвід, та повернення до мирного життя, про яке вони так мріяли, Ленцу, Кестеру й Роббі приносить лише нову зневіру. Вони виявляються зайвими в суспільстві, в якому живуть. Навіть по закінченні воєнних дій війна дається взнаки — хтось помирає від виниклої через неї хвороби, як Патриція, інші продовжують страждати від тілесних та душевних ран. Ідуть із життя люди, продовжують ламатися спустошені війною душі.
Остання тема глибоко розкривається у творчості іншого німецького письменника — Генріха Белля у збірці «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа,..», «Де ти був, Адаме?» та інших. Війна у його зображенні — щось абсурдне: це коли вчорашній школяр, а нині солдат, без рук і без ноги опиняється у госпіталі, розташованому в колишній гімназії, й сам не розуміє навіть, за які ідеї воював.
Створений Беллем образ війни суперечив усталеним традиціям художньої баталістики. Не було в його творах патетичного пафосу, вражаючого змалювання історичних битв, піднесених описів воїнських подвигів. Навпаки: герої були зумисне позбавлені ореолу святості та й взагалі - рис, що могли б тлумачитися як ознаки воїнської доблесті. Краще за будь-кого прокоментував цю особливість своєї воєнної прози сам митець: «Чи були героями, — запитав він одного разу, - всі ті, хто волав, молився й проклинав у окопах, госпіталях, на сходах і в підвалах, на вантажних машинах, на возах, у залізничних вагонах?.. Геройська смерть, яку їм щедро приписують, - не більше як розмінна монета політики, а отже, - фальшиві гроші».
Викриваючи злочинність походу гітлерівських військ, зображуючи страшні, брудні від диму боїв та пролитої крові воєнні будні, вказуючи на жертви, якими німецький народ сплачував божевільне марення свого фюрера, Г. Белль говорив від імені «тих, хто повернувся» з фронту додому, - від імені тих, хто страждав від ран і душевного болю, від своєї духовної скаліченості та ідейної ошуканості. Тому в його воєнних творах події зазвичай показано з точки зору «переможених», і увага в них акцентується саме на ситуаціях поразки його співвітчизників. Такі ситуації демонстрували приреченість гітлерівської ідеології, що розпалила у серцях багатьох німців жагу захоплення чужих територій та викувала з добропорядного й працьовитого народу полчища озвірілих загарбників.
Схожі мотиви можна знайти і у Вільяма Фолкнера («Солдатська винагорода») або у Джона Дос Пассоса («Три солдати») та багатьох інших.
Отже, незаперечним фактом історії є те, що в умовах війни, незважаючи на весь жах фізичного і морального терору з боку фашизму, діячам культури вдалося зберегти і навіть поставити на більш високий щабель розвитку духовне життя людей. Висока духовність противників фашизму забезпечила їм незламну віру в перемогу над злом.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: