перейти на сайт>>

Сутність, значення та особливості інвестицій в людський капітал

ID роботи: 9648
Тип роботи:
Об'єм: 45 стор.
Вартiсть: 120 грн.


Змiст:

Вступ

1. Розвиток концепції людського капіталу  на сучасному етапі

1.1. Сутність поняття «людський капітал» у контексті суспільного розвитку

1.2. Інвестиції в людський капітал як чинник економічного розвитку

1.3. Класифікація видів інвестицій в людський капітал

2. Аналіз інвестицій в людський капітал України на сучасному етапі

2.1. Аналіз та оцінка тенденцій розвитку людського капіталу в Україні

2.2. Освітня складова частина людського капіталу України та тенденції її розвитку

2.3. Оцінка інвестицій в капітал  здоров’я української нації

2.4. Напрямки підвищення ефективності інвестицій в людський капітал

Висновки

Література

Додатки



Висновок:

Таким чином, людський капітал – найбільш цінний ресурс сучасного суспільства, важливіший, ніж природні ресурси або накопичене багатство. Правильна оцінка людського капіталу дає об’єктивну оцінку всього капіталу підприємства, а також благополуччя країни та суспільства. Перехід на новий щабель економічного розвитку є, перш за все, результатом посилення інноваційної активності та впровадження нововведень у виробництво.

Людський капітал характеризують як інтенсивний продуктивний і соціальний фактор, на який не впливає закон спадної віддачі і який здатний накопичуватися за рахунок інвестицій в інтелектуальну власність, інформаційну оснащеність праці і життєдіяльності, виховання, навчання, знання, інноваційний та інституціональний потенціали, економічну свободу, підприємницьку здатність і підприємницький клімат, науку, культуру і мистецтво, безпеку і здоров’я населення.

Для ефективного формування, розвитку і використання людського капіталу необхідні постійні інвестиції. Збільшення інвестицій в охорону здоров’я, науку, освіту, кваліфікацію робітників підвищить рівень і активність людського капіталу. Це призведе до стабільної економічної політики, створення додаткових робочих місць, підвищення життєвого рівня населення та допоможе вийти на світовий ринок.

Під інвестиціями в людський капітал розуміють всі витрати на його розвиток. Головним доказом на користь таких капіталовкладень є те, що витрачені кошти можуть окупитися за рахунок підвищення продуктивності праці і таким чином бути виправданими. Інвестиції в людський капітал призводять до збільшення прибутку за рахунок зростання якості людського капіталу. 

До основних активів людського капіталу належать усі ті елементи, в які зроблено інвестиції. Виділимо такі активи: знання, отримані шляхом загальної освіти, професійної підготовки, самовдосконалення; здоров’я; мотивація; ділові і суспільні риси; володіння економічно значимою інформацією.

Вкладення інвестицій в людський капітал відбувається через різні галузі. Для зміцнення здоров’я, підтримання людини в гарній фізичній формі необхідно інвестувати в охорону здоров’я, фізкультуру і спорт. Для розвитку інтелектуальних здібностей – в галузі науки і освіти.

Джерелами інвестування у людський капітал виступають: держава (уряд), недержавні фонди й організації, міжнародні фонди й організації, фізичні та юридичні особи.

Як свідчать результати проведеного аналізу, основні показники інвестиції в людський капітал мають позитивну динаміку. Проте слід зазначити, що темпі зростання дуже малі. Це може свідчити, що в майбутньому позитивна динаміка може стати негативною. Нестача коштів для розвитку освіти з держбюджету на сучасному етапі компенсується за рахунок приватних інвестицій як самих студентів та їхніх батьків, так і юридичних осіб оскільки на сьогодні освіта вийшла зі сфери традиційного розподілу ресурсів і перетворилась на великий бізнес.

Сьогодні інвестиції в людський капітал виступають важливою необхідністю на шляху подолання кризових явищ в економіці кожної країни та запорукою її конкурентоспроможності. Однак, сучасний стан інвестицій в людський капітал в Україні вимагає більш рішучих заходів в цій галузі, тому як у інших розвинутих країнах світу такі інвестиції у двічі більші ніж вітчизняні.

Проведене дослідження дає змогу зробити висновок, що на сучасному етапі розвитку світової економіки людський капітал стає ключовим фактором виробництва. Тому з метою забезпечення в майбутньому процвітання нашого суспільства, необхідно цілеспрямовано направляти інвестиції в людський капітал. Практичну реалізацію питань інвестування в людський капітал необхідно здійснити шляхом розроблення та реалізації відповідної державної програми, яка повинна включати низку заходів, зокрема, передбачати підвищення рівня зайнятості населення, зниження майнової диференціації шляхом реформування системи оплати праці, інвестування в розвиток освіти та охорони здоров’я.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: