перейти на сайт>>

Методичні та організаційні засади обліку, аналізу та аудиту фінансової звітності банку ПУМБ

ID роботи: 10135
Тип роботи: Дипломная
Об'єм: 120 стор.
Вартiсть: 350 грн.


Змiст:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ

1.1. Теоретичні основи фінансової звітності в системі бухгалтерського обліку комерційного банку

1.2. Фінансова звітність банку як об’єкт аналізу і аудиту

1.3. Порядок складання та подання фінансової звітності банків

Висновки до розділу 1

Розділ 2. АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПАТ «ПУМБ»

2.1. Організаційно-економічна характеристика ПАТ «ПУМБ»

2.2. Аналіз господарської діяльності ПАТ «ПУМБ»

2.3.  Формування методики економічного аналізу ПАТ «ПУМБ»

Висновки до розділу 2

РОЗДІЛ 3. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИКА ОБЛІКУ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПАТ «ПУМБ»

3.1. Методика, порядок та техніка ведення фінансового обліку ПАТ «ПУМБ»

3.2. Облік фінансового результату ПАТ «ПУМБ» та методи його вдосконалення

3.3. Організація та структура обліку фінансової звітності ПАТ «ПУМБ»

Висновки до розділу 3

РОЗДІЛ 4 ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА АУДИТУ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ БАНКУ «ПУМБ»

4.1. Мета і завдання аудиту фінансової звітності та аудиторської послуги по визначенні фінансового стану банку «ПУМБ»

4.2. Програма та проведення аудиту фінансової звітності ПАТ «ПУМБ»

4.3. Шляхи удосконалення організації та методики внутрішнього аудиту в банку «ПУМБ»

Висновки до розділу 4

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ



Висновок:

Таким чином, у процесі написання магістерської роботи була досягнута її мета, а саме розглянуті методичні та організаційні засади обліку, аналізу та аудиту фінансової звітності банку «ПУМБ»

У першому розділі магістерської роботи розглянуті  концептуальні засади формування фінансової звітності комерційного банку.  В Україні правовим підґрунтям процесу складання і подання банківської фінансової звітності є внутрішнє законодавство, яке охоплює низку законодавчих та нормативно-правових актів, а також Міжнародні стандарти фінансової звітності. Запровадження з січня 2012 р. обов’язковості застосування МСФЗ для вітчизняних банків, безумовно, є важливим заходом, спрямованим на підвищення якості їх фінансової звітності та інвестиційної привабливості банківської системи України.

На якість інформації, яка розкривається у фінансовій звітності, значною мірою впливають облікові концепції, що лежать в основі її підготовки та подання зовнішнім користувачам. Проведений нами критичний аналіз вітчизняного законодавства виявив, що нормативні документи по-різному трактують певні облікові концепції, а в деяких питаннях суперечать один одному.

Комплекс питань, пов’язаних з правилами складання фінансової звітності установ фінансово-кредитної сфери та ведення фінансового обліку, жорстко регулюється чинною законодавчою та нормативно-правовою базами України та міжнародними стандартами. Так, методологічним підґрунтям формування звітності виступають міжнародні принципи бухгалтерського обліку. Вимоги, які пред’являються до порядку складання звітної документації, є аналогічними з тими, що визначають бухгалтерський облік, оскільки звітність виступає складовою єдиної облікової системи. Однак окремі положення щодо визначення механізму комплектації фінансової звітності мають свою специфіку.

Звітність має бути інтегрованою та сприяти вдосконаленню аналітичної функції управління. Це завдання реалізується шляхом забезпечення необхідною інформацією внутрішніх і зовнішніх користувачів, відтворення й формалізації кількісних та якісних характеристик явищ і процесів, які досліджуються. Крім цього, вона не повинна бути громіздкою та трудомісткою. Раціонально побудований та економічно обґрунтований механізм складання звітності служить передумовою формування ефективної облікової системи. Одним із дієвих шляхів сприяння цьому має стати розробка Національним банком України централізованої стандартної програми для формування усіх форм фінансової звітності в контексті відтворення операційного дня банку.

Оприлюднення фінансової звітності банку та обов’язкова наявність аудиторського висновку, складеного з дотриманням відповідних норм і стандартів, належать до головних вимог. Такий висновок повинен містити підтвердження або аргументовану відмову від підтвердження достовірності, повноти та відповідності законодавству в галузі бухгалтерської звітності.

Одним  з найважливіших принципів міжнародних стандартів обліку та звітності, якими керується управлінський апарат установ фінансово- кредитної сфери, виступає принцип відкритості, або транспарентності. Це виражається у встановленні Національним банком України вимог до порядку публікацій комерційними банками в засобах масової інформації форм звітності про свою господарську діяльність та надання її до НБУ. До перспективних напрямів удосконалення звітного механізму фінансово-кредитних установ слід віднести послідовне розширення складу даних, які мають оприлюднюватися банками, та підвищення ступеня їх достовірності.

У другому розділі магістерської роботи «Аналіз ефективності функціонування ПАТ «ПУМБ» розглянуто основні показники та коефіцієнти, за допомогою яких здійснюється аналіз, визначена інформаційна база яка використовується для проведення аналізу фінансових результатів. Проведені аналіз динаміки та структури джерела коштів та ефективність розміщення активів банку, а також розраховані і проаналізовані основні показники ділової активності банку, його фінансової стійкості та ліквідності.

Дослідження основних показників діяльності ПАТ «ПУМБ» показали, що найскладніші часи у діяльності банку були у 2014-2015 роках.  Отримані банком доходи у цих роках не покривали витрати банку і, як результат    діяльність банку за ці роки була збитковою.

Чисельність робітників зменшилася у 2014 році, за рахунок втрати декількох відділень банку у Донецькій області, де був головний офіс банку.

Результати аналітичного дослідження ефективності функціонування ПАТ «ПУМБ» також дали підстави для наступних висновків:

рентабельність ROA має  від’ємні значення у 2014-2015 роках і свідчать про не ефективну роботу банку щодо використання активів, але поліпшення щодо використання активів у 2016 році до 8,9% знижується до 1,4% у 2017 році.

- рентабельність ROE також мала   від’ємні значення у 2014-2015 роках,   але починаючи з 2016  року цей показник зростає  до 11,1%, а у 2017 році до 23,8%, що  свідчить про ефективне використання статутного капіталу.

за п՚ятирічний період  зменшується  питомої вага власного капіталу у загальних пасивах;

найбільшу частину зобов’язань банку становлять залучені кошти. Це основне джерело формування ресурсів банку, які спрямовуються на проведення активних операцій;

основними складовими  зобов’язань банку є кошти клієнтів,  кошти банків  та боргові цінні папери, емітовані банком;

позитивним фактом у діяльності банку є поступове зменшення непокритого збитку;

проаналізувавши основні коефіцієнти фінансової стійкості ПАТ «ПУМБ» можна стверджувати, що  не достатність коефіцієнту надійності погіршує фінансову стійкість банку, аналітичному відділу банка необхідно визначити заходи для покращення фінансового стану банку.

банк має достатню ліквідність , але  значення коефіцієнтів високоліквідних активів та коефіцієнтів миттєвої ліквідності потребують постійного контролю аналітичної служби ПАТ «ПУМБ».

Необхідно відзначити, що починаючи з 2016 року ПАТ «ПУМБ» активно збільшує  свою дохідність, збільшує чистий прибуток та показники використання активів і статутного капіталу, що є позитивним фактором у діяльності банку.

Запропоновано методику організаційно-інформаційної моделі аналізу і прогнозування проведення економічного аналізу діяльності банку. Наведена схема запропонованої методики відображає основні етапи аналізу, включаючи ретроспективний, поточний та перспективний  аналіз, наведені основні методи,  які використовуються при проведенні аналізу економічної діяльності банку. Дана   методика економічного аналізу для ПАТ «ПУМБ» – це спосіб системного комплексного вивчення, вимірювання та узагальнення діяльності банку, здійснюваний шляхом її опрацювання спеціальними прийомами.

Впровадження даної методики дозволить аналітичному відділу банку більш ефективніше проводити аналіз банківської діяльності.

У третьому розділі було досліджено  організацію та методику обліку фінансової звітності.

Вказана існуюча в банку структура  доходів та витрат відповідно до діючого плану рахунків, приведені приклади бухгалтерських проведень з визначення фінансових результатів банку.

Визначені і наведені  основні правила  організації складання фінансової звітності  ПАТ «ПУМБ».

Відповідно до «Положення про організацію бухгалтерського обліку, бухгалтерського контролю під час здійснення операційної діяльності в банках України»  розроблена  технологія ведення фінансового обліку.

Відповідно до прийнятої технології ведення фінансового обліку оброблення інформації про операції та її зберігання  в ПАТ «ПУМБ»  виконуються  на серверах, які об՚єднані у єдину систему усіх філій банку фізично розташовуваних на території України.

Банк забезпечує  документування всіх операцій  починаючи зі складання  первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку до  формування та зберігання первинних документів відповідно до вимог законодавства України.

На підставі положень Інструкції про  порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків сгруповані основні  правила  організації  та складання фінансової звітності  ПАТ «ПУМБ».

У четвертому розділі  розглянуто організація і методика аудиту фінансової звітності банку «ПУМБ».

Стосовно організації  та методики проведення аудиту фінансовохї звітності ПАТ «ПУМБ» було з’ясовано мету, визначені основні завдання аудиту фінансової звітності ПАТ «ПУМБ».

Розглянуто етапи проведення підготовчої та основної роботи аудитора з перевірки доцільності і правдивості фінансової звітності банку.

Розроблена програма проведення аудиту фінансової звітності ПАТ «ПУМБ», у якої акцентовано увагу на найбільш важливих питаннях, які необхідно з’ясувати в процесі аудиторської перевірки.

 Визначені удосконалення організації та методики  внутрішнього аудиту в банку. Визначено, що значний прогрес в аудиторській роботі дає використання комп’ютерної техніки. Внутрішні аудитори під час проведення  аудиту використовують  комп’ютерні програми, розроблені відділом інформатики банку. Більшість документів аудитори вводять до комп’ютера вручну, що знижує продуктивність праці аудиторів банку.

Нами було рекомендовано розглянути можливість зменшення ручного аналізу даних та збільшенням  обробки документів  на ПЗК, за рахунок  розроблення утиліт, які  використовуються для того, щоб виконати загальні функції обробки даних, сортування, створення і виведення файлів на друкування. Застосування цих заходів забезпечить оперативність і більшу точність виконання аудиторських процедур.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: