перейти на сайт>>

Механізм підвищення ефективності залучення іноземних інвестицій в економіку України

ID роботи: 9388
Тип роботи:
Об'єм: 103 стор.
Вартiсть: 250 грн.


Змiст:

Вступ

Глава 1. Теоретичні аспекти формування ефективного механізму залучення іноземних інвестицій в економіку України

1.1. Сутність і значення іноземних інвестицій в інвестиційному процесі економіки країни

1.2. Вплив прямих іноземних інвестицій на економічний розвиток приймаючої держави

1.3. Особливості формування та зміст механізму залучення іноземних інвестицій в економіку України

Висновки до розділу 1

Глава 2. Аналіз ефективності функціонування механізму залучення іноземних інвестицій в економіку України

2.1. Оцінка впливу факторів інвестиційного середовища та клімату на інвестиційні процеси

2.2. Динаміка інвестицій в економіку України

2.3. Аналіз галузевої та територіальної структури іноземних інвестицій в економіку України

Висновок до розділу 2

Глава 3. Розробка пропозицій  механізму підвищення ефективності  залучення іноземного капіталу в економіку України

3.1. Проблеми залучення іноземних інвестицій в економіку України на сучасному етапі

3.2. Принципи формування ефективного фінансового механізму залучення іноземних інвестицій в економіку України та його складові

3.3. Перспективи розвитку механізму залучення іноземних інвестицій в економіку Україні

Висновки до розділу 3

Висновки та пропозиції

Список використаної літератури

Додатки



Висновок:

На основі проведеного дослідження можемо зазначити, що питання залучення іноземних інвестицій  займає окреме місце  у системі факторів економічного зростання держави.

У результаті проведеного дослідження була досягнута його мета, а саме досліджено механізм підвищення ефективності залучення іноземних інвестицій в економіку України та вирішені поставлені завдання.

По-перше, визначено сутність і значення іноземних інвестицій в інвестиційному процесі економіки країни. Під іноземними інвестиціями розуміються інвестиції, що вкладаються іноземними інвесторами в об’єкти підприємницької та інші види діяльності з метою отримання доходу. Прямі іноземні інвестиції являють собою сукупність іноземних інвестиційних вкладень прямих інвесторів (іноземних юридичних і фізичних осіб) у грошовій і речовій формі, що дають право на часткову або повну участь в управлінні спільним або іноземним підприємством.

По-друге, охарактеризовано вплив прямих іноземних інвестицій на економічний розвиток приймаючої держави. Зазначається, що прямі іноземні інвестиції (ПІІ) виступають ключовим джерелом зростання в багатьох країнах з перехідною економікою. У зв’язку з цим однією з цілей інвестиційної політики багатьох країн, що розвиваються, і країн з перехідною економікою є залучення ПІІ в економіку країни. Прямі іноземні інвестиції є додатковим джерелом коштів для оновлення та розширення основного капіталу, реалізації інвестиційних проектів і програм, що забезпечують пожвавлення і підйом економіки, насичення внутрішнього ринку конкурентоздатними товарами та послугами; являють собою джерело коштів для впровадження прогресивних технологій, ноу-хау, сучасних методів управління і маркетингу; дають позитивний ефект з точки зору освоєння зарубіжного досвіду управління, маркетингу, підготовки кадрів та ін.

По-третє, визначено особливості формування та зміст механізму залучення іноземних інвестицій в економіку України.  Забезпечити надходження прямих іноземних інвестицій в економіку України в масштабах і структурі, що відповідають зростаючим потребам та інтересам країни, а також національним і регіональним пріоритетним цілям, неможливо без вдосконалення організаційно-економічного механізму їх регулювання та залучення. Механізм залучення інвестицій – це комплекс заходів, дій, правил, систем, що забезпечують приплив інвестицій.

По-четверте, здійснено оцінку впливу факторів інвестиційного середовища та клімату на інвестиційні процеси. Досягнення високого рівня інвестиційної привабливості – це непростий, а часто дуже трудомісткий процес, що потребує в окремих випадках серйозної мобілізації зусиль. Інвестиційна привабливість не формується відразу, для її розвитку потрібно наявність багатьох факторів – від географічного розташування трудових   ресурсів до рівня розвиненості інфраструктури та соціально-політичної обстановки в даній країні. Україна, по ряду показників, є інвестиційно-привабливою країною. Разом з тим, динаміка надходження іноземних інвестицій у вітчизняну економіку свідчить, що інвестиційна привабливість нашої країни недостатньо висока. Особливо гостро ця проблема проявляється в умовах соціально-економічної та економічної кризи, яка триває у нашій державі з 2014 року.

По-п’яте, досліджено динаміку інвестицій в економіку України. У цілому можна відзначити такі особливості залучення іноземних інвестицій в економіку України на сучасному етапі: стабільні темпи зниження позицій України в глобальному інвестиційному середовищі, пов’язані з військовими діями на Донбасі, зростанням боргового навантаження на бюджет, виснаженням міжнародних резервів; незначні обсяги іноземних інвестицій та зниження їх надходження у формі прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу); географічна структура іноземного інвестування залишається достатньо стабільною; глибокі диспропорції існують у розподілі інвестицій за галузями; для регіональної структури прямих іноземних інвестицій характерна суттєва диференціація.

По-шосте, проведено аналіз структури залучених іноземних інвестицій в економіку України. Проведений аналіз структури  прямих іноземних інвестицій за країнами-інвесторами та за секторами економіки, показав, що   найбільші надходження іноземних інвестицій  за їх питомою вагою належить до таких країн як Кіпр, Німеччина, Нідерланди, Російська Федерація, Австрія, Велика Британія, Вiрґiнськi Острови (Британія), Франція та Швейцарія.

Формально основна маса накопичених інвестицій в останні роки концентрується в обробній промисловості. Між тим значна їх частина так чи інакше пов’язана з переробкою сировини. 

По-сьоме, наведено характеристику проблем залучення іноземних інвестицій в економіку України на сучасному етапі. Головна проблема у сфері іноземного інвестування – це стійка тенденція зниження надходження іноземних інвестицій в економіку України. Економічний ефект від інвестицій настає, як правило, з тимчасовим лагом в 3-4 роки, тому наслідки тенденції зниження будуть відчутні в найближчому майбутньому. З огляду на це і беручи до уваги сучасний стан економіки країни, мимоволі виникає питання про стабільність економічної безпеки України, стан її макроекономічних показників у майбутньому.

Іноземні інвестори значним недоліком інвестиційного середовища України вважають правову, політичну та економічну непередбачуваність, зараховують її до країн з підвищеними інвестиційними ризиками і вказують на неефективну недієздатність механізмів забезпечення ринкових прав і свобод іноземних інвесторів, захисту їх майнових прав та інтересів. Також неабияке занепокоєння у іноземних інвесторів викликає рівень довіри до судової системи, корупція, захист інтелектуальної власності і так далі.

По-восьме, охарактеризовано принципи формування ефективного фінансового механізму залучення іноземних інвестицій в економіку України та його складові.

Зазначається, що механізм залучення іноземних інвестицій повинен створити умови для реального поліпшення деформованої виробничої структури економіки України, створенню нового високотехнічного виробництва, модернізації основних засобів та технічного переозброєння підприємств, ефективного використання наявного трудового потенціалу, впровадження передових систем і методів менеджменту, маркетингу та ноу-хау, в тому числі і екологічних, наповнення внутрішнього ринку якісними товарами вітчизняного виробництва з одночасним збільшенням обсягів їх експорту в розвинені зарубіжні країни.

З метою формування ефективного фінансового механізму залучення іноземних інвестицій в економіку України виділено такі його складові як  інституційно-правовий, грошово-кредитний, бюджетно-податковий та територіально-організаційний механізми. Всі перераховані компоненти можуть бути частиною механізму залучення прямих іноземних інвестицій у вітчизняну економіку, але, в першу чергу, доцільно стимулювати основні фактори, виявлені в ході економетричного моделювання, що дозволить   залучати прямі іноземні інвестиції більш ефективно. У зв’язку з цим на основі даних про обсяги іноземного інвестування у минулі періоди були розраховані прогнозні показники надходження іноземного капіталу в економіку України. У процесі побудови прогнозної моделі було виявлено, що іноземні інвестиції в України – це є реінвестиції. За таких умов, слід встановити більш м’які умови для внесення іноземних інвестицій з територій, що мають сумнівну репутацію або визначені відповідно до законодавства як такі, що належать до офшорних територій.

По-дев’яте, з’ясовано перспективи розвитку механізму залучення іноземних інвестицій в економіку Україні.

Для зростання обсягів і поширення застосування іноземних інвестицій необхідно: збільшити прозорість й ефективність дій чиновників у сфері інвестиційної політики; пом’якшити обмеження для іноземних інвесторів на купівлю землі; провести заходи, спрямовані на збільшення мобільності капіталу; боротьба з корупцією.

Для оптимального використання іноземного капіталу необхідно, в першу чергу, створити належні умови для діяльності іноземних інвесторів. Це стосується як вдосконалення нормативно-правової бази, так і впровадження механізму страхування ризиків, що в сучасних умовах є питанням надзвичайно актуальним. Інвестиції, а надто іноземні, є основою для розбудови економіки держави та покращення рівня та якості життя населення, як наслідок. Адже від ефективного здійснення інвестиційної політики залежить не тільки стан та масштаби виробництва, впровадження інновацій, досягнень науково-технічного прогресу, але й вирішення певних соціальних та екологічних проблем.

Прямі іноземні інвестиції можуть послужити механізмом підвищення конкурентоспроможності України в світовій економіці за рахунок використання наявних конкурентних переваг та привнесення нових. Важливою умовою підвищення припливу прямих іноземних інвестицій є проведення державної політики, спрямованої на створення стабільних умов функціонування іноземних інвесторів в національній економіці. Досягнення цієї мети сприятиме підвищенню національної конкурентоспроможності та більш активної інтеграції нашої країни в міжнародну економічну систему.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: