перейти на сайт>>

Особливості літератури американського постмодернізму 60-70-х років ХХ століття

ID роботи: 6594
Тип роботи:
Об'єм: 97 стор.
Вартiсть: 300 грн.


Змiст:

Вступ

Розділ 1. Феномен американського постмодернізму

1.1. Історія терміну

1.2. Зародження постмодернізму в США

1.3. Школи «чорного гумору»

1.4. Людина в творах постмодернізму

1.5. Роль автору в творах постмодернізму

Висновки до розділу 1

Розділ ІІ. Філософсько-естетичні погляди та особливості творчості американських письменників-постмодерністів 60-70-х років ХХ століття

2.1. Проблема зображення минулого та історичної пам’яті у романі Тоні Моррісон «Beloved»

2.2. Деконструкція Голокосту у постмодерному антівоєнному романі У. Абіша  «How German Is It»

2.3. Особливості становлення світоглядної позиції та національної ідентичності у романі Charles Johnson «Middle passage»

Висновки до розділу 2

Розділ ІІІ. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях

3.1 Аналіз умов праці на робочому місці вчителя англійської мови

3.2 Визначення стійкості дільниці при атмосферних опадах

Висновки до розділу 3

Висновки

Список літератури



Висновок:

Багато дослідників називають XX століття століттям постмодерністської культури. Протистояння двох духовних тенденцій модерну і постмодерну, яке почалося  на рубежі XIX-XX століть – стало  в XX столітті нормою культури та повсякденності. Культура модерну (фр. modern – сучасний) орієнтована на класичні античні цінності: раціоналізм, ієрархію цінностей, гармонію. Культура постмодерну починається з відмови від опори на класичні цінності, від ієрархії цінностей і відрізняється пріоритетом ірраціонального початку, хаосу, динамізму.

Незважаючи на широке трактування, однозначного визначення цього терміна немає, що в свою чергу викликає численні дискусії дослідників. Однак при всіх розходженнях інтерпретацій, простежуються основні риси, що характеризують постмодерністський світогляд.

Стратегія постмодерну, по суті, сформульована французьким поетом XIX ст. Ш. Бодлером, на якого великий вплив зробив Едгар По. Бодлер орієнтував художників на відмову від традиційних норм і зразків, пропонував їм завойовувати простір і час майбутнього, не орієнтуючись при цьому на жодні вказівки.

Головними цінностями стають новизна, свобода в усьому, ігровий початок, стихійність, заперечення всіх норм і традицій, відмова від будь-яких авторитетів, включаючи державу або правила етикету. Звідси прагнення позбутися влади традицій, негативне сприйняття минулого.

Постмодернізм – це особливий погляд на світ, особливе світосприйняття, характерне для людини нової епохи – епохи постмодерну. Насамперед це відображення кризи – кризи модерну, кризи західного раціоналізму та ідеалу загального прогресу, кризи раціонально обґрунтованих цінностей західної буржуазної культури.

Твори американських письменників останньої чверті XX століття, проаналізовані в даній роботі, являють собою лише частину того багатого матеріалу, який дає американська література кінця століття. Крім Тоні Моррісон, Уолтера Абіша та Чарльза Джонсона, які є найбільш помітними представницями цього періоду, можна назвати імена їх не менш талановитих сучасників, таких, як Глорія Нейлор, Еліс Уокер, Ішмаэл Рід, Девід Бредлі. Всіх цих авторів об’єднує прагнення глибше пізнати усі сторони як сучасної реальності, так і подій минулого, який чинить вплив на формування світогляду сучасної людини.

В останній чверті XX століття відбувається переоцінка цінностей по відношенню до минулого, формується новий погляд на історичні події, на епоху рабовласництва.

Тоні Моррісон та Чарльз Джонсон переглядають деякі теми, традиційні для американської літературної традиції, а також відкривають для себе нову проблематику, пов’язану зі зміненим статусом афроамериканця в суспільстві США на кінець сторіччя. Період рабовласництва стає для авторів одним з найцікавіших в історії афроамериканців, його уважно вивчають, досліджують його наслідки, які зробили великий вплив на формування самосвідомості афроамериканців.

Т. Моррісон досить реалістично відтворює минуле Сполучених Штатів, пов’язане з рабством. Здавалося б, феномен рабства досліджений і істориками, і соціологами, і літераторами до такої міри, що важко виявити в ньому щось нове і невідоме. Однак письменниці вдалося дуже емоційно показати найважливіше для негрів явище – залежність людини і народу від свого минулого, без якого, як відомо, немає сьогодення, а майбутнє і зовсім неможливо.

Роман Джонса восходить до мономіфу пошуків, містить численні точки перетину з головними темами, сюжетами і прийомами авторів невільничих XVIII-XIX століть, але йде далі, використовуючи всі багатства сучасного роману, у тому числі блискуче маніпулюючи прийомами магічного реалізму, завдяки чому художній світ роману знаходить незвичайну насиченість. Форма невільничого оповідання Джонса отримує глибину і об’ємність, які відсутні в класичних творах жанру, написаних з тим, щоб залучити на бік аболіціоністів білого читача, і призначених іншій аудиторії.

Тема минулого приваблює і Уолтера Абіша. Знання минулого виявляється дуже важливою умовою для того, щоб розібратися в сьогоденні і визначити, що рухає вчинками людей в сучасному світі, а також для того, щоб зрозуміти перспективи розвитку суспільства в майбутньому.

Автор роману змушує читача по-новому подивитись на події Голокосту, описуючи його засобами постмодернізму. У. Абіш використовує різні види оповідання – розповідь від першої особи, щоденники, записки, газетні статті, а безпосередньо текст роману, написаного героєм.

Переосмислюючи  трагедію Голокосту і представляючи її засобами постмодернізму, які дозволяють читачу більш зрозуміти минуле, автор звертається до трагічних подій, і інтерпретуючи їх піднімає проблеми корнів, пам’яті, етнічної ідентичності, яка для нього  неможлива без усвідомлення себе ланкою в історичному ланцюжку, частини історії народу.

Безсумнівно, на кінець XX століття американська література знаходиться на підйомі, і письменники знаходять все нові і нові підходи до розкриття тем, що найбільш хвилюють сучасного читача. Однак при цьому американські автори постійно звертаються до традиції, переглядаючи і переосмислюючи все те, що створили їх попередники. Використовуючи традиційні форми, письменники наповнюють їх актуальним змістом, виводячи тим самим американську літературу на новий рівень.

Всі проаналізовані твори не тільки розширюють наше уявлення про події минулого, але і є свідченням того, як воно продовжує впливати на сучасне життя. Творчі пошуки американських авторів-постмодерністів виступають одним з найбільш цікавих явищ у новітній літературі США.


НА САЙТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА МОЖЛИВІСТЬ СКАЧУВАННЯ РОБІТ, ВОНИ ВИСИЛАЮТЬСЯ НА ЕЛЕКТРОННУ СКРИНЬКУ ПІСЛЯ ОПЛАТИ. Для того, щоб ознайомитись з оглядом цієї роботи у форматі відео, отримати звіт з перевірки на плагіат та іншу інформацію, звертайтесь за телефоном +380501022921 (Telegram, Viber, WhatsApp) або n0501022921@gmail.com

Замовити цю роботу за допомогою форми: